Debrecen
2024-04-04

Fecskeváró odúkihelyezés és faültetés: a Zöld Kódex újabb eleme valósul meg Józsán

A józsai Klastromparton 36 darab denevérodút, valamint 28 fecskefészket helyeztek el 2024. április 4-én. A városrészben már 2019-ben megkezdődött a Tócó menti területek kezelése egy nagy volumenű véderdősítéssel, a vízfolyás keleti oldalán, ahol erdészeti módszerrel nem kevesebb, mint 16 ezer darab őshonos fajú facsemetét ültettek el.

Folytatódnak a 2019-ben elindított, és az elmúlt 5 évben sikeresen teljesülő programok, melyhez a februári közgyűlésen elfogadott környezetvédelmi program, a Zöld Kódex az ország legjobb városzöldítési programja új lendületet ad. A Debreceni Egyetemmel közösen elkészített, tudományos alapokon nyugvó, a helyi sajátosságokra épülő és debreceni célokat megfogalmazó Zöld Kódex 50 intézkedése a debrecenieket szolgálja: újabb 10 000 fát ültetünk, véderdősítünk, tovább visszük a Civaqua-program vizét a Nagyerdőre és az Erdőspusztára. Az intézkedéscsomag az élet minden területére kiterjed, mondhatjuk, hogy a Zöld Kódex az ország legjobb városzöldítési programja.

– Mindent megteszünk azért, hogy természet és a minket körülvevő környezet a legjobb lehessen. 2023 szeptemberében elindult a Tócó-vízfolyás eredeti, természetes medrének a helyreállítása, amely során a Tócó medrét kiszélesítettük, öblöket hoztunk létre, így pedig egy 5000 négyzetméteres új vízfelületet alakítottunk ki.

Mindezt összefogással, közösen valósítjuk meg. A zöld folyosók és az „Ültessünk 10 000 fát!” intézkedések mentén a Klastromparton ma 20 db őshonos facsemete – kőrisek és hársfák – ültetésével járulunk hozzá a revitalizáció további üteméhez. Aradi Csaba ökológus barátunk készítette el korábban ennek a területnek a kezelési tervét, ő is itt van közöttünk, ahogy a Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület tagjai is. Korábban egy ötletpályázatot is kiírtunk a Civaqua-program mentén. Két olyan közösség is itt van most velünk, akik sikeresen vették részt az ötletpályázatok: a Fancsika Fans csapata és azok a józsai fiatalok is, akik azóta létrehozták a Zöld Szentgyörgy Kört.

A Civaqua-program által kék folyosók jönnek létre, kék gyűrű alakul ki városunk körül, a zöld folyosók intézkedéssel gondoskodunk a zöld gyűrűről, a kék-zöld infrastruktúra együttes fejlesztéséről, mely természetvédelmi funkciókat és rekreációs célokat egyaránt szolgál – hangsúlyozta Balázs Ákos alpolgármester.

Kiemelte, a Környezeti Ellenőrző Rendszer 16 állomásából az egyik Józsán, a Tócó-pataknál lesz. Emellett elindul a LIFE IP HungAIRy Program részeként tanösvény létrehozása és a Város erre a területre nyújtott be pályázatot egy 1000 méteres rekortán futópálya kialakítására.

Aradi Csaba ökológus, a Zöld Munkacsoport tagja arról beszélt, hogy a Civaqua-program által újra megtelt vízzel a Tócó, ami felpezsdíti a környék élővilágát. A szakemberek szerint már vannak visszatérő fajok, például törpedenevérek, bagoly- és énekesmadár-félék.

Hozzátette, nappal a fecskék fogják enni a szúnyogokat, éjszakai időszakban pedig a denevérek. Azt lehet látni, hogy azzal, hogy most víz került a mederbe, megjelentek azok a fajok, akiket nagyon várunk.

Gyarmathy István, a Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület titkára kiemelte a mai faültetés is ahhoz járul hozzá, hogy ez az egyébként a civilizáció szorításában lévő terület mégis meg tudja tartani azt a gazdagságot, azt a biodiverzitást, ami erre jellemző. Hozzátette: civil szervezetként korábban és most is együtt tudunk működni az önkormányzattal – ezért is ajánlottak fel a területre fákat.

A fecskeváró odúkihelyezésen és a faültetésen a Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület szakemberei mellett Senánszky Petra, többszörös világ- és Európa-bajnok, Világjátékok győztes uszonyos úszó, a Környezetvédelmi munkacsoport tagja is részt vett, aki a következő üzenetet fogalmazta meg: „A medencében minden alkalommal igyekszem a legjobb teljesítményt nyújtani, adjuk meg a természetnek is ugyanezt a lehetőséget, hogy ő is a legjobbat tudja nyújtani. Ezért fontos, hogy fákat ültessünk. A mai faültetés is erre, a természet megóvásának fontosságára hívta fel a figyelmet. Fontos számomra a környezetvédelem, ezért is csatlakoztam a Future of Debrecen Mozgalomhoz. Amikor csak tudok részt veszek az általuk szervezett akciókon.”

A fásítási folyamat 2022-ben és 2023-ban a Tócó nyugati oldalán folytatódott őshonos kertészeti facsemeték elültetésével. Ezen a területen a cél egy keményfás (tölgy-kőris-szil fajokból álló) ligeterdő kialakítása, mely rekreációs, kikapcsolódási lehetőséget nyújt majd a lakosoknak, javítva a levegőminőséget és a mikroklímát, élőhelyet teremtve számos fajnak, ezzel növelve a biodiverzitást.

A facsemeték helyének kijelölése során a Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület szakembereit is bevonták, ugyanis ezek a fák otthont fognak biztosítani a denevéreknek, énekesmadaraknak, védett rovarfajoknak, ezzel növelve a biodiverzitást.

A Civaqua-programmal érintett Tócó mentén Józsán, a Vezér úti tározó környezetében és a Tócóvölgyi lakótelepen idén tavasszal 100 denevér odút helyeztek ki, továbbá 3 fecskehotel fészkeivel tesszük otthonosabbá a vízfolyásmentét a fecskék számára.

A Civaqua-programmal a vízháztartás kiegyenlítetté válik, a víz állandó jelenlétének köszönhetően megnő a vízhez kötődő rovarok, így a szúnyogok száma is, melyek lakó környezetben leghatékonyabb természetes ellenségei a denevérek és a fecskék. A denevérek és fecskék jólétét elősegítő beavatkozások - búvó-, szaporodóhelyek biztosítása - hozzájárulnak a természetes (önszabályozó) folyamatok érvényesüléséhez, ami a fecskék és denevérek számának növekedését, ezzel együtt a szúnyogok csökkenését eredményezi. Mindez hozzájárul a biológiai sokféleség megőrzéséhez, fejlesztéséhez, ami nélkülözhetetlen a városlakók jól-létének biztosításához.

Már lehet pályázni a GTIDEA-ösztöndíjakra

A DEAC dartsosa ismét utazhat az Eb-re

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek