Debrecen
2024-03-21

Új kezelőegység a Beregszászi technikum új iskolafogászati rendelőjében

A Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) új fogászati kezelőegységet állított szolgálatba a Debreceni Szakképzési Centrum Beregszászi Pál Technikum és Kollégiumban kialakított iskolafogászati rendelőben 2024. március 20-án.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja az eseményen többek közt arról ejtett szót, hogy nagyon sokat beszélünk a mindennapokban arról, mennyire fontosak a szakemberek. Most az építőipari szakembernek készülő diákok a tanműhely határát átlépve itt végezték el azokat a munkákat, amely egy fogorvosi rendelő kialakításához szükséges. Az oktatók iránymutatásával így az első szakmai élmények birtokába jutottak a tanulók, s megmutathatták szakmai tudásukat. Tizenkét olyan kőműves-, burkoló- és festőtanuló volt, akik értéket teremtettek, alkottak, amire büszkék lehetnek és majd hivatkozhatnak rá, hogy: „Igen, ezek voltak az én első alkotásaim a szakma elsajátítása közben”. A szakképzési centrumban felnőttek is tanulnak, akik már valamilyen másik szakma birtokában vannak. Ők is besegítettek néhány alkalommal, s így készült el ez az orvosi rendelő. Tirpák Zsolt annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a szakképzésnek van jövője, vannak lehetőségei, különösen Debrecenben. A kancellár megköszönte a diákok munkáját. Mint mondta: „A kezetek munkájának most közösen örülhetünk, és ne felejtsétek el, hogy a szakképzésé a jövő! Legyetek példaképei és legyetek jó iránymutatói iskolatársaitoknak, mert szakmát tanulni dicsőség és valóban nagy alkotás.”

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója kiemelte: mindig arra törekszenek, hogy az iskolafogászati szolgáltatás feltételeit a diákokhoz lehető legközelebb teremtsék meg. Ezen az iskolán belül mindezt különösen értékessé teszi az, hogy a szakképzési centrum diákjai segítettek a rendelő kialakításában, s csodálatos munkát végeztek. A rendelőbe – amit öltöző, pihenő, iroda és váró is kiegészít – egy a város önkormányzatának támogatásából vásárolt, tízmilliós értékű új fogászati kezelőegység került, a berendezéseket a Daefi biztosította. Ezzel a rendelővel egy új iskolafogászati körzet is létrejött, s összességében 4500 gyerek fogászati ellátásáról tud gondoskodni.  Papp Csaba előre vetítette, hogy a jövőben még számos hasonló egészségügyi létesítmény kialakítása várható.

Papp László, Debrecen polgármestere arról tett említést, hogy az önkormányzat a Debreceni Egyetemmel közösen hozta létre a Debreceni Alapellátást és Egészségfejlesztési Intézetet, amely számos területén van jelen a város életében egészségügyi programjaival: megelőzéssel, szűrési programokkal – a diákoktól egészen az idősebb korosztályokig –, a Mozdulj, Debrecen! mozgalommal, amely nagyon népszerűvé vált az elmúlt néhány esztendőben. A Debreceni Szakképzési Centrum szintén nagyon fontos szereplője a város életének. Ez a rendelő most a város, az egyetem és a DSZC összefogásával jött létre. A polgármester is megköszönte a diákoknak, hogy nagyon szép munkát végeztek. Papp László arról is említést tett, hogy Debrecenben éves szinten kiugróan magas az iskolafogászati kezelések száma: 80 ezer szűrést végeznek el a szakemberek. A most itt szolgálatba állított kiváló eszközöknek köszönhetően is magas színvonalú ellátásban részesülhetnek a diákok.

A DE képzései befektetést jelentenek a jövőbe

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek