Debrecen
2024-01-17

A Magyar Filmszűret védnökei

Hagyománnyá vált a Magyar Filmszüret életében, hogy neves magyar alkotók vállalnak védnöki feladatokat, beállva a fesztivál mellé, ezáltal a magyar film népszerűsítése mögé is. A fesztivál idén két kiemelt vendége, védnöke Törőcsik Franciska színésznő, továbbá Ljasuk Dimitry filmrendező, színész és természetvédő.

Az Apolló mozi facebook Törőcsik Franciska mondta el gondolatait. 

A magyar filmek szeretete, tisztelete miatt vállalta a Magyar Filmszüret védnöki szerepét, továbbá szoros, szövevényes családi szálakkal is kötődik Debrecenhez, sőt felmenői között mozigépészek is voltak, akik a régióban működtek – mint kiderült a sajtótájékoztatón: „Egy korábbi szerepemből idéznék, melyben Móricz Zsigmond: Pillangó című művét dolgoztuk fel, és melyben szintén visszaköszönt nekem ennek a mozinak a jelentősége, hiszen már a század elején játszódó Móricz történetben is elhangzik: „- Mék moziba mennyünk? - Hát az Apollóba.” Az, hogy ez a mozi már 111 éve része az itteniek életének lenyűgöző élmény.”

Ljasuk Dimitry filmrendező, színész és természetvédő.

Már szinte hazajár Debrecenbe, 2022-ben a Jóreménységsziget volt a legnézettebb magyar film az Apolló moziban: „Számomra e mozi az egyik kedvenc filmemnek, a Cinema Paradiso-nak azt az igazi, klasszikus mozi hangulatát idézi. Már több éves kapcsolat fűz ehhez a filmszínházhoz, hiszen minden filmemmel jártam az Apollóban, és nagyon szeretem a közönséget, ami a vetítéseket követő beszélgetéseken fogadott engem.”

Valencia

Továbbtanulásról első kézből

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek