Debrecen
2023-12-08

Megtartották DSZC Péchy Mihály Építőipari Technikum Karrierhetének sajtónyilvános záróprogramját

Pályaorientáció, karriertervezési tanácsadás, motiváció erősítése, életpálya-tervezés – csak néhány a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum most lezárult Karrierhetének témái közül.

Az intézményben 5 napon át tartó programsorozat részeként a tanulók és oktatóik számos interaktív előadáson szerezhettek élményeket, találkozhattak több vállalati partnerrel, a diákok pedig még  próbainterjún is kipróbálhatták magukat.

A Debreceni Szakképzési Centrum kezdeményezésére mind a 11 intézményében megvalósul a Karrierhét nevű programsorozat, hagyományteremtő szándékkal. Ezeknek a célja, hogy minden iskolában legyen egy olyan hét, amikor interaktív programok, önfejlesztő előadások várják a fiatalokat, amelyek hozzásegíthetik őket a régióban rájuk váró karrierlehetőségek felfedezésére. A Péchy-be december 4. és 8. között 24 gazdálkodó vagy más szervezet képviselője látogatott el, köztük olyan vállalatok képviselői is, mint a Bosch Kft., a Dryvit Profi Kft., a Transcosmos Kft. vagy a Diehl Aviation Hungary Kft.

Az eseményen Racz Nóra, a Debreceni Szakképzési Centrum kabinetvezetője elmondta, ez a hét az iskola életében kifejezetten élményekkel és újdonságokkal teli volt. A centrumvezetés célja a karrierhét megálmodásakor az volt, hogy egy olyan programsorozatot valósítsanak meg az iskolák, ahol hasznosítható tudást szerezhetnek a diákok, és ami megerősítheti őket az iskola és a szakmaválasztásban, illetve felvértezi őket a munka világához szükséges ismeretekkel. A karrierhét ötletét a Centrum adta, de tartalommal az iskola töltötte fel. „A jövő rajtatok múlik” –szólt a kabinetvezető a diákokhoz, és elmondta: „a felfedezés, kutatás és kísérletezés fontos kulcsszavak a jövő tervezését illetően, de a siker útján elhivatottságra is szükség van.”  Hozzátette, fontos megjegyezni azt is, hogy a szakma folyamatosan változik, ezért a diákoknak nyitottnak kell lenni az innovációkra, újításokra. Kiemelte, hogy legalább ilyen fontos tényező a személyes készségek és kompetenciák fejlesztése is, pl. a csapatmunka, a kommunikáció vagy a problémamegoldó készség. A kapcsolatépítés, a kapcsolati tőke megszerzése is kiemelt fontosságú a jövőre nézve. Fontos felismerniük, hogy ki kell lépjenek a komfortzónájukból. Ennek során természetes, ha félelemet éreznek, azonban az számít, hogy felül tudjanak kerekedni a nehézségeken – a korábban említett készségek segítségével. Hangsúlyozta még, hogy az egészségre és kiegyensúlyozottságra való törekvést sem szabad elhanyagolni. Zárásként pedig arra biztatta a diákokat, hogy ismerjék meg és fedezzék fel a szakmájukban rejlő végtelen lehetőségeket, miközben észben tartják azt, hogy nem mindig a legkönnyebb és legrövidebb út vezet a sikerhez

Sipos Laura, a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum Diákönkormányzatának elnöke elmondta, igazán megtisztelő számára, hogy tolmácsolhatja diáktársai tapasztalatait. Amikor először hallottak a karrierhét programjairól, nem ismerték fel a bennük rejlő lehetőségeket, végül azonban pozitívan csalódtak a témahét előadásaiban. Elmondta, az információgazdag előadásokon nem csupán a szakmaágazat vállalatait ismerhették meg, hanem a korábbi Péchy-s diákok sikertörténeteit is, akiknek színes életútjain keresztül rajzolódott ki, hogy mi vár majd rájuk a munka világában. Ezek segítségével megtanulták, hogy a kitartás és a kemény munka meghozza a gyümölcsét.

Nagyné Pálinkás Anikó, a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum igazgatója elmondta: mindenki számára ismert, hogy 2015-ben új fejezet indult az intézmény életében, a Debreceni Szakképzési Centrum irányítása és támogatása mellett működhetnek. Az együttműködés 2020-ban tovább erősödött a tartalom és a jogszabályi háttér megújításával. Ennek köszönhetően szorosabb lett a kapcsolat a gazdasági partnerekkel, és a változás meglátszik a tanulói és dolgozói létszámban is: nappali tagozaton a korábbi 560 helyett 750-en tanulnak, az oktatói létszám pedig 47 főről 65 főre nőtt. A technikumnak nagy szerepe van abban, hogy a diákoknak ne csak szakmát tanítson, hanem felkészítse őket a munkavállalásra, a tudatos karrierépítésre is. A Péchy-ben órarendi keretek között már van erre lehetőség, hiszen tananyagba beépítve tanulnak munkavállalói ismereteket pl. idegen nyelven való önéletrajz készítést. Számos projektmunkán  keresztül van lehetőség csapatban is dolgozni, gyakorlat keretében pedig üzem- és épületlátogatásra is mehetnek a fiatalok. Vannak pályaorientációs napok, ahol korábbi tanulók beszélnek a sikereikről, vagy akár vállalkozásindításról. A héten a vállalatok HR-es munkatársai is eljöttek az iskolába, hogy állásinterjúra készítsék a fiatalságot. Az igazgató felhívta a diákok figyelmét, hogy minden könnyebb, ha az ember a munkában megtalálja a kihívást, sikeresnek érezheti magát abban, amiben dolgozik. Fontos, hogy a diákok is tisztában legyenek saját képességeikkel, hogy reális célokat tűzhessenek ki maguk elé. A karrierhéten ennek szükségességére hívták fel a figyelmet. A diákok a hetet zárófoglalkozásokon értékelik ki.

A Debreceni Szakképzési Centrum intézményeiben a Karrierhét programsorozatot december 11-el kezdődően a Debreceni SZC Irinyi János Technikum folytatja. A téli szünetet követően pedig további DSZC-iskolákban kerül majd megrendezésre a diákokat, oktatókat és szülőket egyaránt megszólító témahét.

Callum Styles

DEbate – angol nyelvű országos vitaverseny a BTK-n

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek