Debrecen
2023-11-09

Ismét nagy értékű élelmiszeradománnyal segít a Master Good-cégcsoport

A Master Good-cégcsoport – immár hagyományosan – ebben az évben is 20 millió forint összértékben ajánlott fel baromfihúst, valamint Füstli virslitermékeket tartalmazó élelmiszercsomagokat a Debreceni Karitatív Testületen keresztül a városban nehéz helyzetben élőknek. Az összesen 4500 élelmiszercsomag első felét 2023. november 9-én adták át.

Papp László polgármester az elmúlt évekre visszatekintve arról szólt, hogy nagyon sok megpróbáltatással kellett szembenézni világszerte, s ezért nagyon jó érzés megtapasztalni azt, hogy Debrecenben erős, nagyon szoros és eredményes összefogás segít átlendülni a nehézségeken. Véleménye szerint a Debreceni Karitatív Testület életre hívása 2015-ben az egyik legjobb döntés volt, mert bár a város gazdasága folyamatosan növekszik, fejlődik, ezzel együtt is vannak olyanok, akik – akár rajtuk kívül álló okok miatt is – nehéz helyzetben vannak, és szükségük van a támogatásra, szükségük van a segítségre.

Debrecen közösségének egyik legfontosabb értéke az összefogás ereje. Nagyon jó érzés azt megtapasztalni azt, hogy vannak olyan debreceni családok – köztük a Bárány család – akik már sok-sok éve komoly adományokkal, támogatásokkal segítik azokat a debreceni polgárokat, akiknek nem könnyű az élete, akik nehézségekkel, kihívásokkal küzdenek. Az évnek abban az időszakában, adventhez közeledve, amikor az adományozás, az ajándékozás talán az egyik legfontosabb része az életünknek, a Bárány család évről évre komoly adománnyal segíti a debreceni rászorulókat. Az ez évivel együtt mindennek értéke immár meg fogja haladni a 80 millió forintot. A polgármester szerint ez olyan elkötelezettséget mutat, olyan komoly segítségnyújtási szándékot, amelyért a város nem tud eléggé hálás lenni, hiszen önzetlen segítségről van szó.

Papp László hangsúlyozta: rendkívül örömteli, hogy ez a kapcsolat a város, a Master Good-cégcsoport és a Bárány család között kialakult. A polgármester megköszönte az adományt, valamint a Debreceni Karitatív Testület tagszervezeteinek és más közreműködőknek azt, hogy aktivistáik, önkénteseik segítségével eljuttatják az élelmiszercsomagokat a rászorulókhoz.

Széles Diána alpolgármester, a Debreceni Karitatív Testület társelnöke is azt emelte ki, hogy egy ilyen nagy értékű adomány eljuttatása a címzettekhez nem kis logisztikai feladatot igényel, s ezért köszönet illeti a segítőket. Ez a közös munka is azt mutatja, hogy Debrecen polgáraiban, valamint az itt működő vállalkozásokban is erős a jó ügyek érdekében történő összefogás szándéka. A Debreceni Karitatív Testület ereje abban áll, hogy tagszervezeteivel lefedi a várost, elér minden rászorulót, s rendszeresen tartja velük a kapcsolatot. S a hangsúly a rendszerességen van, mert az egyszeri, az alkalomszerű segítség nem elegendő. – A mi gondoskodáspolitikánk nem arról szól, hogy egyszeri adományokkal szeretnénk a nehéz sorsú embereket támogatni, nem arról szól, hogy életvezetési tanácsokkal menedzseljük őket, hanem pontosan látjuk azt, mik a problémáik, és ezekre szeretnénk válaszokat adni, azt szeretnénk elérni, hogy egy idő után ők maguk tudjanak magukról gondoskodni. Ebben van a mi erőnk – emelte ki Széles Diána. Ez a tevékenység nem valósulhatna meg a segítő civil szervezetek és a nagylelkű adományozók nélkül. Az alpolgármester azt is elmondta, hogy a Bárány család tagjai nem csak adományoznak, de önkéntesként is segítik a Debreceni Karitatív Testület munkáját. Olyannyira, hogy idősebb Bárány László karácsony előtt rendszeresen, visszatérő módon, személyesen is felkeres gondoskodásra érdemes debreceni családokat.

Bárány László, a Master Good-cégcsoport tulajdonosa első szavaival az aktivisták a segítők előtt tisztelgett, hiszen komoly munka, komoly feladat az, amire ma vállalkoztak. Az adományozás ugyanis nem lenne ilyen eredményes anélkül a felkészültség, profizmus nélkül, amivel az aktivisták perceken, órákon belül eljuttatják az élelmiszercsomagokat a rászorulókhoz. Mint mondta, őt magát pedig az eddigi négy jelentős élelmiszeradományozást elismerő szavak további cselekvésre ambicionálják az elkövetkezendő években is. Említést tett arról, hogy családja kötődése Debrecenhez több mint öt évtizedes: jelenleg is itt él a család apraja-nagyja, s ezt még a távoli jövőben is így tervezik. Érzik a bizalmat, a feléjük áradó szeretetet, s ezt igyekeznek meg is szolgálni.

Törő András, a Debreceni Karitatív Testület elnöke szavai szerint a jó cselekedetekből soha nem elég, ahogyan soha nem elég a jó szavakból sem, így hálásan köszönte meg ezt a jelentős adományt, melynek több üzenete is van. Ez a felajánlás számos segítőt összehívott, s egy nagy feladatra – a csomagok célba juttatásának megoldására – késztetett. Ez jókora kihívást jelent, megoldása viszont megmutathatja azt, hogy a közösség hogyan tud odafordulni azokhoz a debreceniekhez, akik valamilyen szükséget szenvednek. Ez egy nagyon fontos üzenet, amelyet most megtapasztalhatunk. A Debreceni Karitatív Testület tagszervezeteinek tagjai pontosan tudják, kiknek kell eljuttatniuk a csomagokat – kapcsolatban vannak velük, jól ismerik őket, ismerik a gondjaikat, tudják azt, miben kell őket igazán támogatni. Az adományozás folyamatában ugyanis szükség van az emberre, az emberségre. Ez egy további lényeges üzenet, amely kirajzolódik előttünk. Törő András szerint Debrecen sokszínű, számos jó ember él a városban, és sokan vállalják fel a segítséggel járó fáradságot is – s jó elfáradni, ha van értelme a fáradságnak.

A Debreceni Karitatív Testület elnöke ezzel összefüggésben arra is felhívta a figyelmet, hogy a következő héten adventi adománygyűjtő akció indul a városban, melyben lehetőségeihez mérten minden debreceni magánember és vállalkozás részt tud venni – ezzel figyelmet szentelve embertársainak, s megtapasztalva a segítségnyújtás jóleső fáradságát.

A Debreceni Karitatív Testület számos tagszervezete vállalkozott az adományok célba juttatására: Magyar Rákellenes Liga; Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete; Új Egészség Alapítvány; Halápon a Gyermekekért Közhasznú Egyesület; Refomix Közhasznú Nonprofit Kft.; Magyar Máltai Szeretetszolgálat; Lelkierő Fiatalon a Fiatalokért Egyesület; Hajrá Futás Ifjúsági és Sport Egyesület; Forrás Lelki Segítő Központ; Héra Egyesület; Gyermekremény Alapítvány; Magyar Református Szeretetszolgálat; EU Roma Országos Egyesület; Magyar Ökumenikus Segélyszervezet; Dorkász Szolgálat; Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezete; Bihari Államilag Gondozottak Egyesülete, Hajdúdorogi Főegyházmegye. Az adományokat a Debreceni Karitatív Testület tagszervezetein kívül, a DMJV Család- és Gyermekjóléti Központ tagintézményei, a Hajdúdorogi Főegyházmegye gyermekvédelmi intézményei, valamint a debreceni lakásotthonok is segítik eljuttatni a rászoruló családokhoz, idősekhez. Az adománycsomagokat olyan rászorulók kapják, amelyek a fenti szervezetek, intézmények valamelyikével kapcsolatban állnak. A 2023. november 9-én érkezett adományt a rászorulók már aznap átvehették a résztvevő szervezetek munkatársaitól. Az adományozó a csomagok második felét 2024 januárjában juttatja el a Debreceni Karitatív Testülethez.

Ismerkedés a duális partnerekkel

Elindultak a nagyfelületű aszfaltozási munkálatok az Apafi utcában

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek