Debrecen
2023-08-26

Ma nyílik Esterházy Marcell kiállítása

A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban szombaton 17.00 órától nyílik Esterházy Marcell: Timelines című kiállítása.

Esterházy Marcell művészeti praxisának fókuszában az Esterházy-család történetének feldolgozása áll, amely sok szálon összekapcsolódik a magyar és az európai történelemmel. Munkáiban jellemzően ezekkel a családi és talált archív anyagokkal dolgozik, azokat sajátítja ki és értelmezi újra, költői megoldásaiban egymás mellé helyezve a nagy történelmi narratívákat és a személyes családi történeteket.

A TIMELINES különlegessége, hogy egy olyan életmű-kiállítás, amely egyszersmind csoportos tárlat is. Az idővonalak sokaságát, azaz Esterházy Marcell munkáinak fő háttéranyagát a kiállítás terében egy rendhagyó „vezérlőközpontban” gyűjtjük össze, ahol időrendben, mégis sajátosan érzelmi alapon egymás mellé kerülnek a családi relikviák és portrék, valamint Esterházy Marcell alkotótársainak, művészbarátainak ehhez kapcsolódó munkái. A komplex (mű)tárgyegyüttes a XX. századi globális és magyarországi történelem, valamint az irodalomtörténet és a családtörténetek kereszteződéseire reflektál, bemutatja a személyes múltfeldolgozás folyamatát, rávilágítva egyúttal annak együttérző attitűdjére.

Kiállító művész:
Esterházy Marcell

Közreműködő alkotók:
Almási Tamás / Esterházy Gitta / Gerhes Gábor / Lucien Hervé / Király András / Megyik János / Laurent Perbos / Schuller Judit Flóra

Kurátorok:
Don Tamás / Mucsi Emese

A megnyitó programja:

17:00: A tárlatot megnyitja Forgács Péter képzőművész, filmkészítő

17:30: tárlatvezetés Esterházy Marcell művésszel, valamint Don Tamással (MODEM) és Mucsi Emesével (Capa Központ), a kiállítás kurátoraival

Magyar Kupa-meccset játszik a DEAC

Könyvajánló

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek