Debrecen
2021-11-09

Vigyázzunk télen is az autónkra!

Télen nem csak a kerekeket kell kicserélni a kocsikon.

A hideg közeledtével sokkal jobban oda kell figyelni az autóinkra.

Ahogy közeledik a rossz idő a sofőrök kicserélik a nyárigumikat a télire, hogy balesetmentesen tudjanak közlekedni a csúszós utakon. Azonban nem csak ezeknek a gumiknak van nehéz sorsuk télen, hanem az ablaktörlőknek is!

A szélvédőn található ablaktörlőket is cserélgetni kell néha, hiszen ezek nélkül nem igazán lehet kilátni az ablakokon egy borús, esős napon.  A szakértők azt javasolják, hogy minden szezon végén újakat kell venni, mert egy idő után ők is ,,elfáradnak".

Hogyan is kell lecserélni az ablaktörlő lapátokat?

A művelet könnyen kivitelezhető, akár pár perc alatt is meglehet vele az ember, ha odafigyel. Először is: óvatosan kell őket kicserélni! Másodszor: ki kell nyitni a karon lévő biztonsági bilincset, majd ha a régieket levettük, hajtsuk vissza a karokat. Ezek nem maradhatnak felhajtva, ugyanis azáltal könnyen tönkremehetnek. Mind a kettőt érdemes egyszerre cserélni, így egyformán fognak majd kopni.

Érdekességek:

A szakemberek szerint 4-6 havonta kellene őket cserélni, hiszen így nem fognak elromlani, ezáltal a sofőrök is tisztán láthatnak ki a szélvédőn, ami mint tudjuk nagyon fontos. Emellett pedig könnyen ellenőrizhetjük őket, ugyanis elég ha csak a felületeket alaposan megfigyeljük, így fel tudjuk mérni az ablaktörlők biztonsági állapotát. Komplexebb képet a berendezés beüzemeltetésével kapunk, azonban ehhez érdemes szélvédőmosót használni.

,,Az ablaktörlő lapátokkal kapcsolatos egyes problémákat gyakran az ablaktörlő lapátokra kerülő üzemanyag, zsír vagy más vegyi anyagok okozzák. Ilyen esetekben nem mindig szükséges a cseréjük. Ilyen esetekben érdemes először megpróbálni eltávolítani a szennyeződést, például 20%-os meleg lúgos oldattal. Elég gyakran használnak a lapátok tisztításához mosóbenzint vagy más oldószert, viszont ezek az anyagok teljesen tönkretehetik őket. A mai modern autókban használt ablaktörlő lapátok kialakítása gyakran lehetővé teszi, hogy a probléma az ablaktörlőgumi cseréjével megoldható legyen. Mindössze annyit kell tennie, hogy talál egy olyan modellt, amely kompatibilis az alkatrésszel. Ez a megoldás körülbelül a felére csökkenti az ablaktörlő lapátok cseréjének költségét."

Mitől is tudnak meghibásodni?

Száraz felületeken használjuk őket, valamint elhasználódhat a rögzítő elemek. Ezek mellett pedig a hőmérséklet is rossz hatással lehet rájuk és napsugárzás miatt is elrongálódhatnak. Ezeket pedig könnyen ki tudjuk kerülni, ha rendszeresen cserélgetjük az eszközöket.

Sokan gyakran úgy vélik, hogy az ablaktörlő lapátok elkopnak azokon a területeken, ahol gyakori az esőzés. Ez nem mindig igaz. Valójában a száraz sivatagi körülmények rosszabbak lehetnek az ablaktörlő lapátok számára, mivel a forró nap hatására a lapátok elvetemednek, megrepednek vagy megolvadnak.

Az ablaktörlő motor meghibásodhat akkor, ha:

  1. Csíkozódás az üvegen

Az ablaktörlő lapátokat úgy tervezték, hogy egyenletesen nyomódjanak a szélvédőre, és simán eltávolítsák az üvegen lévő vizet, törmeléket és egyéb tárgyakat. A sima működés eredménye, hogy a szélvédőn nagyon kevés csík keletkezik. Azonban ahogy az ablaktörlő lapátok elöregednek, elhasználódnak vagy elszakadnak, nem nyomódnak egyenletesen a szélvédőre. Ez csökkenti a szélvédő hatékony tisztítására való képességüket, és működés közben csíkokat és foltokat hagynak az üvegen. Ha gyakran lát csíkokat a szélvédőn, az jó jel arra, hogy elhasználódtak, és mielőbb ki kell cserélni őket.

  1. Csikorgó hang az ablaktörlők működésekor

A sima ablaktörlő lapát egy vadonatúj borotvához hasonlít: gyorsan, simán és hang nélkül tisztítja el a törmeléket. Ha azonban az ablaktörlő lapát már túlhaladta az élettartamát, csikorgó hangot hall, amelyet a szélvédőn sikló gumi egyenetlensége okoz. A csikorgó hangot okozhatja az is, hogy a kemény gumi a túlzott napfény- és hőhatás miatt összement. Nemcsak az ilyen típusú elhasználódott ablaktörlő lapát okozza a csikorgó hangot, hanem ez megkarcolhatja a szélvédőt is. Ha azt veszi észre, hogy az ablaktörlő lapátok balról jobbra történő működés közben csikorognak, minél hamarabb cseréltesse ki őket.

  1. Az ablaktörlő lapátok működés közben pattognak

Ha bekapcsolta az ablaktörlő lapátokat, és úgy tűnik, hogy azok pattognak, ez szintén egy figyelmeztető jelzés arra, hogy a lapátok betöltötték a céljukat, és ki kell cserélni őket. Ez azonban azt is jelezheti, hogy az ablaktörlő lapátok karja elgörbült, és ki kell cserélni. Ha ezt a tünetet észleli, érdemes felvenni a kapcsolatot egy helyi ASE tanúsítvánnyal rendelkező szerelővel, hogy megvizsgálja az ablaktörlő lapátokat és az ablaktörlő lapát karját, hogy megállapítsa, mi tört el.

A cseréhez nincs szükség szakemberre!

Ön is kitudja őket cserélni, ha követi a következő lépéseket:

  1. Biztosítsa a hozzáférést a szivattyúhoz.
  2. A mosófolyadékot engedje le.
  3. Távolítsa el az alkatrészt.
  4. Majd csatlakoztassa a csöveket, a vezetékeket és a tartályt.
  5. ezután új mosófolyadékra lesz szükségünk, amit a tartályba kell helyezni.
  6. Végül pedig ellenőrizze az új alkatrészeket, a motor begyújtásával.

Források:

https://www.autoalkatreszek24.hu/jarmu-alkatresz/torlolapat.html

https://totalcar.hu/magazin/technika/2013/10/18/ablaktorlo_karbantartas_-_eleg_a_lapatot_cserelni/

Távozik a DEAC jégkorongcsapatának vezetőedzője

1 nap alatt 2 elfogás Nagykerekinél

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek