Debrecen
2023-04-20

Új elnök a Debreceni Karitatív Testület élén

Törő András személyében új elnöke van a Debreceni Karitatív Testületnek. A vezetőválasztásra a testület tagszervezeteinek rendes ülése keretében 2023. április 20-án került sor Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, a testület társelnöke elnökletével.

A 2015-ben létrejött Debreceni Karitatív Testület szabályai szerint egy, majd két esztendőre választottak elnököt a testület tagszervezeteinek képviselői közül. A 2019 őszén megválasztott elnök, Rózsahegyiné Juhász Éva mandátuma azonban ennél is jelentősen hosszabb ideig kellet, hogy tartson, hiszen először a koronavírus-világjárvány szociális hatásainak, majd az orosz-ukrán háború nyomán kialakult menekültválság legintenzívebb időszakának a kezelése indokolta, hogy a testület tevékenységének koordinálása folyamatos és stabil legyen.

Csak most érkezhetett el annak az ideje, hogy a rendkívüli helyzeteket követően a Debreceni Karitatív Testület visszatérjen korábbi tisztújítási gyakorlatához. Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, a testület társelnöke megköszönte Rózsahegyiné Juhász Évának azt, hogy az eddigi – saját mandátumuk idején kiemelkedő munkát végző – elnökök nyomdokaiban járva, azonban megoldandó problémákkal igencsak terhes időszakban, minden tiszteletet megérdemlően állt helyt a Debreceni Karitatív Testület élén. Az új elnök, Törő András munkájához pedig nagyon sikeres munkát és kevesebb nehézséget kívánt.

Rózsahegyiné Juhász Éva – immár tiszteletbeli elnökként – rendkívül nehéz időszakként értékelte a testület tevékenységének utóbbi három és fél évét. 2019 őszén ugyanis még úgy gondolták, hogy a korábban elkezdett karitatív, rászorulókat segítő tevékenységek, valamint a nyári gyermekfelügyelet megszervezésének folytatása és továbbfejlesztése lesz a feladatuk. Mindezeken túl megjelent azonban az addig csak történelemkönyvekből ismert járvány és a háború, melyek soha nem tapasztalt, nem ismert problémák megoldására szorították a Debreceni Karitatív Testületet. Sőt: a járvány még nem is csitult egészen, mikor kitört a háború, s 2022 márciusában még maszkot viselve kellett a menekültekről gondoskodni. Rózsahegyiné Juhász Éva szerint az a mind fizikailag, mind lelkileg embert próbáló összefogás, ami az elmúlt években megmutatkozott, azt jelzi, hogy Debrecen valóban gondoskodó város, melynek lakói, a karitatív testület tagszervezeteinek munkatársai, önkéntesei, a város szociális intézményeinek – köztük például Debrecen Megyei Jogú Város Család- és Gyermekjóléti Központjának – dolgozói a bajban önzetlen módon segítik mindazokat, akik erre rászorulnak – legyenek azok a város lakói, vagy legyenek szükségből ide érkezők. Ugyanakkor ez a segítség nem valósulhatna meg, ha nem állna ott e munka mögött támogatóként számtalan jó szándékú, támogatást nyújtó vállalkozás és más partnerek. Rózsahegyiné Juhász Éva úgy véli, Debrecen olyan város, amely biztonságot tud nyújtani mindenkinek, ahol mindenki nyugodtan tudja álomra hajtani a fejét, mert maga mögött érezheti a közösség támogatását.

Törő András – a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöki irodájának igazgatója, a római katolikus egyetemi lelkészség vezetője, szakkollégiumi igazgató – a Forrás Lelki Segítő Központ, valamint a Szent Anna Karitász képviseletében lett a Debreceni Karitatív Testület új elnöke. Úgy gondolja, hogy megválasztása egyben a testület elismerő visszajelzése a katolikus egyházhoz kapcsolódó tagszervezetek munkája iránt, amely a szervezetek életében igen értékes ajándék, valamint bizalom, amelyből további erőt merítve haladhatnak tovább tevékenységeik útján. Maga a Debreceni Karitatív Testület, amely városi szinten koordinálja a karitatív, szociális szervezetek munkáját, a maga nemében egyedülálló az országban. Azok munkáját koordinálja, akik igyekeznek figyelni, észrevenni, hogy a környezetükben kinek van szüksége segítségre elesettség, krízis vagy más probléma esetén. Emellett pedig megtalálja azokat, akik akár tevékenységükkel, akár adományaikkal tudnak és akarnak segíteni. Törő András abban hisz, hogy a Debreceni Karitatív Testület az emberek jólétét mozdítja elő akár materiális, akár lelki értelemben – az utóbbi esetben akár csak egy találkozással, egy jó szóval – mikor melyikre van aktuálisan szükség, mert az egyik nem helyettesíti a másikat. Mindig azt kell adni, amire szükség van. Törő András hangsúlyozta: a Debreceni Karitatív Testület értéke az is, hogy tagszervezetein keresztül látóköre kiterjed az egész városra, s így mindig tudomást szerezhet azokról, akiknek nehézségei támadtak, akiknek segítségre van szükségük.

Az új elnök a Debreceni Karitatív Testület eddigi jó gyakorlatainak továbbvitelére törekszik. Mint mondta, elődje, Rózsahegyiné Juhász Éva rendkívüli helyzetben óriási munkát végzett. Törő András a testület számos tagjával tevékenykedett már együtt eddig is, s a közös munka jegyében természetesen a többieket is szeretné megismerni, megismerni elképzeléseiket. Most még nem tudjuk, milyen időszak előtt állunk, de az aktuális kihívásokra a szeretetet alapján állva kell majd eztán is reagálni, a lehető legteljesebben magától értetődő módon odafordulni a másikhoz, észrevenni a másik ember elesettségét, s jót cselekedni. Törő András szerint ez a Debreceni Karitatív Testület nagyon fontos célja.

Pályázati lehetőségek a visegrádi országokkal

Magyar Kupa: a Főnix Arénában lesz lehetőség a triplázásra

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek