Debrecen
2021-05-23

Húsz éves a P.Mobil gitárosáról elnevezett utca

Debrecen Úrrétje részében létezik egy 200 méteres utca, amely 2001-től Bencsik Sándor nevét viseli,

Debrecenben van az ország első és valószínűleg az eddigi egyetlen olyan közterülete, amely egy rockzenész nevét viseli. A Nyulas városrészben Bencsik Sándor dalszerző-gitárosról, a P.Box együttes egykori tagjáról emlékeztek meg így.

Az utca névadója Balázs Csaba újságíró volt, aki  2000 környékén Debrecenbe járt egyetemre, és az önkormányzatnál volt közigazgatási joggyakorlaton. A népszámlálással foglalkoztak, és ennek keretében címbejárásokat végeztek terepen. Így jutott el az akkor épülő Nyulas városrészbe, ahol már kijelölték a házak helyeit és készen voltak a csatornák is.

Balázs Csabának akkor jutott eszébe, hogy a környéken lehetne egy utca, amely a kedvenc gitárosa, Bencsik Sándor nevét viseli majd.

Be is nyújtotta a kérvényt, és valahogyan sikerült is bejegyeztetni, így 2000-2001 óta hivatalosan is létezik a Bencsik Sándor utca. Az újságíró tudomása szerint az volt első és mindmáig az egyetlen rockzenészről elnevezett közterület Magyarországon.

Bencsik Sándor véletlenszerűen kötődik Debrecenhez. A P. Box zenekar másik tagja, Cserháti István 1986-ban a városba költözött, ahol a 2000-es évek elején újjáalakította az együttest a Szfinx tagjaival, Günterrel és Koroknai Árpival. Cserháti Pityi 2005 augusztus 21-én hunyt el. Egy rádióbeszélgetés során elárulta, hogy sokan rá gyanakodtak az utca elnevezése miatt. 

Roland Garros - Három magyar a selejtezőben

Második helyen végeztek a lányok az országos bajnokságon

Váradi Ferenc

Szerző
Hasonló cikkek