Debrecen
2023-04-13

Hatvan év 60 debreceni dala 31. rész

Hatvanéves a debreceni rockzene. E szép jubileum alkalmából válogattuk ki azt a hatvan debreceni dalt, amit mindenkinek ismernie kell!

31. rész SZFINX- Vad játszma

..A Szfinx 1987-ben alakult két, főként Debrecenben népszerű zenekar, a Múzeum és a Rockverzió tagjainak fúziójából. A banda eredeti felállásában Volosinovszky “Cini” János dobos, Monok "Czeth" Tamás basszusgitáros, Mucsi "Jam" János billentyűs, Bogdándi István énekes, Ecsedi “USA” János és Sándor “Günter” József gitárosok játszottak, majd 1988-ban Koroknai “Kori” Árpád lett az énekes. 1991-ben pedig Martinovics "Pumukli" Ferenc váltotta Mucsit a billentyűk mögött. Végül 1999-ben, az utolsó aktív évükben Szilágyi Csaba gitározott Ecsedi helyén. Első két koncertjükön, a Lord együttes előzenekaraként léptek fel. Középdöntőig jutottak a Csillag Születik versenyen. A balatoni Pop Gála ’90-en elnyerték a Rajt Díjat. A Tokaji Rocktáborban ’91-ben és ’92-ben szinte minden díjat elhoztak.

Stílusukat nem könnyű behatárolni, leginkább dallamos rockzenének, „amerikai ízű metalnak” lehetne nevezni, melyben kiemelkedő szerep jut a többszólamú vokálnak. 1990-ben rögzített, belső használatra szánt demófelvételeik után első, hivatalosan is terjesztett demójuk, az “R’n’R Crew” ’91-ben jelent meg, ami a Metal Hammer Hungarica magazin pozitív kritikájának köszönhetően országosan is ismertté tette a zenekart. A kétnyelvű demo angol szövegeit Varga Attila “Sixx” írta.

Ezt követte első albumuk, a “Vad játszma”, mely 1993 októberében került kiadásra. Majd 1995-ben készült el a második, sokkal zúzósabb “Húzd!” című albumuk. A zenekar menedzsere és fő támogatója a P. Box alapító billentyűse Cserháti István “Pityi” volt. Sikeres körútjaik voltak önállóan, ahogy más bandákkal, például a Tankcsapdával közösen is. Lukács Laci több alkalommal vokálozott is a Szfinx albumokon. A ‘90-es évek második felében grunge és a hardcore stílusok feltűnése és elterjedése átrendezte a hazai rockzenei palettát, ez vezetett végül a Szfinx 1999-es feloszlásához. A banda tagjai közül ketten, Günter és Kori az újjáalakuló P. Box tagjai lettek...

 

 

Már az osztrák forgalomfigyelő kamerák képei is elérhetők az útinform weboldalán

Kiélezett összecsapásra számítunk

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek