Debrecen
2023-04-05

Magyarul tanulhatnak szakmát Debrecenben vietnámi diákok

2023 szeptemberétől elindul a Debreceni Szakképzési Centrum, a Debreceni Nyári Egyetem és a Hai Viet International Cooperation közös szakképzési programja, melyet az együttműködő felek ünnepélyes keretek között rögzítettek április 5-én. Az együttműködés keretében vietnámi hallgatók lehetőséget kapnak arra, hogy bekapcsolódjanak a magyar nyelvű szakképzésbe, ahol a nyelvi oktatást a Debreceni Nyári Egyetem, a szakmai oktatást pedig a Debreceni Szakképzési Centrum vállalja.

A Hai Viet International Cooperation Vietnám egyik vezető vállalataként működik a külföldre történő munkaerőközvetítés területén. Le Quang Huy, a vállalat vezérigazgatója a sajtóeseményen elmondta: tevékenységi körüket az elmúlt években bővítették a fiatal vietnámiak számára szervezett külföldi oktatással és szakképzéssel. Mint mondta, sok magyar partnerük van, ezért is volt eltökélt szándékuk, hogy stratégiai együttműködési megállapodást írjanak alá a Debreceni Szakképzési Centrummal és a Debreceni Nyári Egyetemmel. A vezérigazgató hangsúlyozta: szeretnének magyar partnereikkel közösen egy tartalmas oktatási programot felépíteni a vietnámi munkavállalók számára.

Céljuk továbbá, hogy hozzájáruljanak a két ország – Vietnám és Magyarország – közötti kulturális és nyelvi cserekapcsolatok fejlesztéséhez.
Dr. Szaffkó Péter, a Debreceni Nyári Egyetem ügyvezető igazgatója beszédében emlékeztetett, 1927 óta missziójuk, hogy a magyar nyelvet és kultúrát terjesszék a világ minden részén. Hozzátette: az elmúlt évtizedben olyan széleskörű kapcsolatokat tudtak kiépíteni, amelyben egyre több ázsiai ország vesz részt.

Az ügyvezető igazgató elmondta: tavaly ősszel Hanoi-ban írtak alá a vállalattal egy olyan együttműködési szerződést, amelyben vállalták, hogy az érdeklődő vietnámi fiataloknak magyar nyelvi kurzust indítanak. Ez a program januárban el is indult, havonta mintegy 40 fő érkezik Debrecenbe, akik 4 héten át ismerkednek a magyar nyelvvel és kultúrával.

Dr. Szaffkó Péter elmondta, a vietnámi fiatalok részéről merült fel az igény, hogy szeretnének bekapcsolódni a magyar nyelvű szakképzésbe is. Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta: a DSZC-től minden segítséget megkaptak ahhoz, hogy ez az elképzelés valósággá váljon. Minden csoporttal ellátogatnak a centrum intézményeibe, ahol a fiatalok nagy lelkesedéssel ismerkednek a különböző szakmákkal. A stratégiai megállapodás lehetőséget ad a három partner számára, hogy kidolgozzanak egy olyan tervet, amelyben a jelenleg működő szakképzési formát kibővítik a magyar nyelvi képzés lehetőségével.
Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja kiemelte: a DSZC új fokozatba kapcsolta képzési struktúráját, amellyel hamarosan a nemzetközi színtéren is megjelenik. Mint mondta, ebben motiválja a centrumot, hogy nemzetközi cégekkel működik együtt a nemzetközi gazdasági környezetben. Ezen túl a DSZC előtt jó példaként áll a Debreceni Egyetem is, ahol a hallgatók jelentős része külföldi.

A program részleteiről Tirpák Zsolt elmondta: a képzés első szakaszában, 1 éven keresztül magyar nyelvet tanulnak majd a vietnámi hallgatók, azt ezt követő 2 évben pedig szakmai képzésben vesznek részt.

A diákok széles képzési kínálatból válogathatnak: a gépészet, az informatika, az elektronika vagy akár a vendéglátás területén is választhatnak szakmát. A programban érettségivel rendelkező vietnámi tanulók vesznek részt, akik a képzés befejezése után továbbtanulva akár diplomát is szerezhetnek a Debreceni Egyetemen abban az ágazatban, amelyben szakmájukra is szert tettek, ezáltal egy magasabb szintű tudáshoz juthatnak és a világon bárhol elhelyezkedhetnek a munkaerőpiacon. A kancellár kiemelte: a Debreceni Szakképzési Centrum büszke rá, hogy a Debreceni Egyetem mintájára megjelenhet a nemzetközi képzés területén és ezzel a programmal közösen Debrecen, mint iskolaváros jóhírét gazdagíthatják.

Ifjú tudósok seregszemléje

Hatvan év 60 debreceni dala 24. rész

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek