Debrecen
2022-11-03

Közlekedéssel is a fenntarthatóságért

Fenntartható Debrecen Díjat vehetett át a MASTIFF Kft. A teherkerékpárokat gyártó kisvállalkozás jó példával jár élen a környezetvédelem terén. Az ezt elismerő önkormányzati díjat sajtónyilvános esemény keretében adta át Balázs Ákos alpolgármester a cég telephelyén 2022. november 02-án.

A Fenntartható Debrecen Díjjal a város azokat a gazdálkodó szervezeteket, intézményeket, munkaközösségeket jutalmazza, amelyek tevékenysége összhangban áll Debrecen azon fenntarthatósági törekvéseivel, mellyel a jövő gazdaságát építjük Debrecenben. Minden egyes odaítélt díj – mintegy felkiáltójelként – jelzi, hogy mely jutalmazott cég vagy intézmény szolgál követendő példával a Debrecen, mint zöld város megteremtése felé vezető úton. A komplex környezeti problémák csak rendszerszintű megoldásokkal orvosolhatók, épp emiatt új környezetpolitikát hirdettünk, amellyel a jövő Debrecenét építjük gyermekeinknek – fogalmazott Balázs Ákos a városüzemeltetésért és környezetvédelemért felelős alpolgármester. A Debrecen 2030 program – Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának város- és gazdaságfejlesztési programja – is az új környezetpolitikai célkitűzésekhez igazodik, és megszületett az új városüzemeltetési koncepció is. 2020 óta Zöld Munkacsoport biztosít szakmai hátteret a környezetvédelmi megoldások megvalósításához, továbbá a munkacsoport elősegíti, hogy Debrecen olyan környezetpolitikát folytathasson, amely széles körű társadalmi összefogáson alapszik. A munkacsoport javaslatára elindult a Future of Debrecen nevet viselő mozgalom, amelynek célja olyan megoldás-orientált programok szervezése, amelyet környezetközpontú, összetartó, együtt gondolkodó, a környezetvédelmi problémák helyi szintű megoldására megfelelő tudással és infrastruktúrával rendelkező városi közösséget teremt.

Debrecen dinamikusan fejlődik. Ezt jól mutatja az, hogy Közép-Európa legjelentősebb ipari fejlesztéseinek sora zajlik városunkban. Célunk azonban, hogy mindez fenntarthatóan valósuljon meg éppen ezért tiszta energián alapuló gazdaságot építünk. A gazdaság mellett elengedhetetlen a megfelelő infrastuktúra kiépítése. Idén szeptemberben 12 új elektromos autóbusz állt forgalomba Debrecenben, a közösségi közlekedés zöldítése mellett folyamatosan bővítjük a városban található kerékpárutak hosszát. Legkésőbb jövő év tavaszáig összesen 108 kilométernyi kerékpárút készül el, most is több helyen folynak kerékpárút-építési munkálatok. Ahhoz, hogy a környezetvédelem és a fenntarthatóság tekintetében közös sikereket érjünk el, a társadalom minden szegmensének egyszerre kell tennie a közös célok eléréséért. Debrecen városa ebből adódóan minden olyan gazdálkodó szervezetet Fenntartható Debrecen Díjjal kíván jutalmazni, amely a város fenntartható törekvéseivel harmóniában áll. A díj jelzi, hogy mely jutalmazott cég vagy vállalkozás szolgál követendő példaként egy zöld város megteremtéséhez vezető úton.

Egy olyan helyszínen vagyunk, amely innovációval van tele, hiszen meggyőződésem, hogy mind a városi közlekedésben, mind az áruszállításban ezek a járművek forradalmasítani fogják a szállítási módot. Láthatóan átalakulóban van a piac, a csomagküldő vagy ételszállító szolgálatok rengeteg fuvart teljesítenek városon belül, a teherhordó kerékpárok pedig környezetbarát és energiahatékony megoldást jelenthetnek. Büszkék vagyunk arra, hogy Debrecenben nem csak a nagyvállalatok, hanem a kis startupok is elérnek sikereket – mondta Balázs Ákos.

Megjegyezte, a közgyűlés az idei évben is foglalkozott a korábban útjára indított díjjal, amit egy magasabb szintre emelt. – Nagyon sok vállalkozás pályázta már meg ezt a díjat, amit szerettünk volna még rangosabbá tenni. Az idei évben a közgyűlés beemelte a városi elismerések rangjába, a Mastiff Kft. már így tudta benyújtani pályázatát, így pedig alkalmassá vált arra, hogy az évente egyszer odaítélendő Fenntartható Debrecen Nagydíjra is érdemes tudjon lenni – tette hozzá az alpolgármester.

Az elmúlt években az Eurings Zrt., az NI Hungary Kft., a Green Drops Farm Kft., a Mamamibolt, az ITK cégcsoport, a Szinorg Universal Zrt., valamint a Szepesi Virágkertészet Kft., és a FAG Magyarország Ipari Kft. részesült Fenntartható Debrecen Díjban.

Varjú Tamás László a vállalkozás ügyvezetője elmondta, hogy megtiszteltetésnek tartja, hogy mikrovállalkozásként vehették át az elismerést. – Maga a termék nagyon fontos állomása a környezetvédelemnek. Magyarországon még egy kevéssé ismert közlekedési eszközről van szó, de nekünk céljaink között szerepel, hogy ne csak értékesítsük, hanem népszerűsítsük is a teherkerékpárt – húzta alá.

***

A mostani díjnyertes, a kis-és középvállalkozó kategóriába tartozó MASTIFF Kft. 2020 májusa óta helyi beszállítók közreműködésével gyárt saját tervezésű teherkerékpárokat MASTIFF Cargo Bike márkanéven. Ezek a teherkerékpárok egynyomtávúak, ezért kényelmesen tudnak haladni a kerékpársávon, vagy az autós közlekedés számára korlátozottan használható, esetleg előle teljesen elzárt városrészeken. A MASTIFF teherkerékpárok normál és pedelec (elektromos rásegítéses) változatban is elérhetőek – az elektromos meghajtás akár utólag is felszerelhető a biciklikre. A pedelec kerékpárok jelenleg 250 Wos motorral kaphatóak, melyekkel 25 km/órás sebesség is elérhető. Nagyteljesítményű, 21 amperórás akkumulátorával pedig 80 km is megtehető egy elektromos töltéssel (a használat jellegétől függően). A MASTIFF Cargo Bike-ok a teherkerékpár-piacon elérhető termékek többségéhez képest hosszabb, 82 cm-es teherhordó résszel rendelkeznek, melyen egymás mellett két szabványméretű, rakásolható láda is elfér. A nyitott, könnyen rakodható plató teherbírása 80 kg. Emellett többféle – szintén egyedi tervezésű – nyitott és zárható felépítmény, doboz is szerelhető a platóra, amelyek kiválóan alkalmasak csomag- vagy áruszállításra. Nagyméretű (zárható) konvojdobozukkal akár 300 liternyi szállítmány is vihető. Ez az űrtartalom egy Ford Fiesta-típusú személygépkocsi csomagtartójának felel meg. Jelenleg fejlesztés alatt áll egy olyan műanyag gyerekdoboz, amelyben egy vagy két, legfeljebb óvodáskorú gyermek biztonságosan utazhat. Ez terveik szerint legkésőbb 2023 elején kerül majd piacra.

A MASTIFF teherkerékpárokkal kiváltható az autóval, vagy akár egy kishaszongépjárművel történő utazás vagy szállítás a városokban. Míg egy ilyen, benzin- vagy dízelüzemű jármű akár 85 g széndioxidot is kibocsáthat kilométerenként, addig a teherkerékpár használata közben nem keletkezik károsanyagkibocsátás. Ezzel akár 1,275 tonna széndioxid kibocsátása takarítható meg éves szinten. (Évi 15 000 km-es úttal számolva.)

Az európai tapasztalatok szerint a teherkerékpárok használata egyforma arányban jellemző a privát és a céges használatban. Utóbbi esetében kiemelt szerepe lehet az utolsó kilométeres kiszállításban (last mile delivery), ami a legköltségesebb és a környezet számára leginkább megterhelő szakasza az ellátási láncnak. Jelenlegi becslések szerint az utolsó kilométeres kiszállítás során teherkerékpárokkal akár a teherszállítás 51%-a megoldható lenne az európai városokban. (Forrás: The Promise of Low-Carbon Freight, Benefits of Cargo Bikes in London, August 2021.) Ezzel nemcsak a szolgáltató és a felhasználó költségeit lehetne csökkenteni, hanem a városi környezetterhelést is.

A teherkerékpáros közlekedéssel és áruszállítással csökkenthetőek a közlekedési dugók, ezáltal nagy mértékben javulhat a levegőminőség a belvárosokban. A teherkerékpár használata a felhasználója számára is elősegíti az egészséges életmód fenntartását, valamint gyorsabb, költséghatékonyabb és környezetbarát közlekedést tesz lehetővé – háztól házig, parkolási szolgáltatás igénybevétele nélkül.

***

A Fenntartható Debrecen Díjra az elmúlt évek során azok a gazdálkodó szervezetek nyújthattak be pályázatot, melyek vállalták az egyszer használatos műanyagtermékek használatának mellőzését, valamint a környezet megóvása érdekében, a pályázati kiírásban meghatározott, legalább két kategóriában további vállalást tettek. Miután Magyarország Kormánya a környezetvédelmi intézkedései részeként betiltotta az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalát, a hatályba lépett rendelet a Fenntartható Debrecen Díj új koncepciójának kidolgozását tette szükségessé. A zöld munkacsoport javaslataira, illetve debreceni cégek jó gyakorlataira is alapozott új koncepcióról Balázs Ákos alpolgármester javaslatára 2022. április 21-i ülésén döntött Debrecen közgyűlése. Bővült a választható zöld intézkedések köre, és a jelentkezők konkrét javaslatokat kapnak arra, hogyan tehetik még fenntarthatóbbá üzemelésüket. A pontozás egyenes arányos a megvalósított intézkedések fenntarthatóságának arányával. Így értékelésre kerülnek a szervezeten belüli környezetvédelmi indíttatású továbbképzések, vagy például a dolgozók fenntartható közlekedését támogató intézkedések. A levegőminőség-védelmet, a természetvédelmet, a pazarlásmentes vízgazdálkodást, a körforgásos gazdaságot támogató hulladékgazdálkodást, az energiatakarékosságot, a zajszennyezés csökkentését ugyancsak jutalmazza a pontrendszer, de sokat jelent az is, ha a pályázó produktuma vagy szolgáltatása a környezettudatos életmódot és/vagy a környezeti fenntarthatóságot támogatja. Az új szempontok lehetőséget teremtenek tágabb intézményi kör pályázati részvételére is. Az új koncepció részeként minden évben odaítélhető a Fenntartható Debrecen Nagydíj, amelyet a tárgyévben legtöbb pontot elérő pályázó nyer meg és vehet át ünnepélyes átadó keretében.

Az új Fenntartható Debrecen Díj felhívása a www.futureofdebrecen.hu weboldalon elérhető.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hamis vezetői engedélyt adott át a rendőröknek Ártándon

A női élet titkai a Science Caféban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek