Debrecen
2021-02-25

Bővül a városi segélyalapon keresztül támogathatók köre

Tavaly márciusban vezette be Debrecen városának önkormányzata a koronavírus-járvány miatt a városi segélyalapot, amin keresztül már több, mint 230 nehéz helyzetbe került család kapott anyagi segítséget. Most kibővül a segélyalapon keresztül támogathatók köre, a szolgáltató- és vendéglátó szektor területén dolgozók megsegítése érdekében.

A mai naptól kezdve jogosulttá válik a támogatásra az, aki 2020. március 11 és november 4. között edzőteremben vagy vendéglátóhelyen legalább harminc napot egyszerűsített foglalkoztatással volt bejelentve és regisztrált álláskereső vagy aktív korúak ellátására jogosult. Az érintettek három hónapon keresztül havi 50 ezer forintra nyújthatnak be támogatási kérelmet, és ugyanilyen mértékű segítséget tud nyújtani az alap azoknak is, akik nappali képzésben (iskolában, szakképző intézményben vagy felsőoktatásban) tanulnak és COVID-fertőzés következtében elvesztették egyik vagy mindkét szülőjüket.

Szintén változás, hogy az eddig érvényben lévő egyszeri támogatás helyett három hónapon keresztül havi 50 ezer forintot kaphatnak azok is, akik a márciusban kihirdetett veszélyhelyzetben váltak munkanélkülivé, azóta regisztrált álláskeresők vagy aktív korúak ellátására jogosultak, és ugyanezen feltételek vonatkoznak azokra is, akiknek november 4-e után, a járvány második hullámában kihirdetett veszélyhelyzetben mondott fel a munkaadójuk.

A felhívás módosítása érinti az egyszeri támogatás mértékét is. Az eddigi összegek megduplázódnak, tehát a korábbi 50 ezerről 100 ezer forintra nő az igénybe vehető támogatás, ha pedig egy háztartásban élők közül többen is jogosultak, akkor összesen 80 ezer forint helyett 160 ezer forintra pályázhatnak. Ez továbbra is az egy főre jutó jövedelemhez köthető, viszont emelik a jövedelmhatárt ezáltal már azok a családok is pályázhatnak, ahol 90 ezer forint vagy egyedül élők esetén 130 ezer forint az egy főre jutó havi nettó jövedelem.

A támogatásként jelenleg felhasználható összeg körülbelül 88 millió forint, de ez nőhet, hiszen Papp László polgármester,  a városi költségvetés-tervezetben javaslatot tett arra, hogy további 30 millió forintot emeljenek a városi segélyalap keretére. Ez a költségvetés elfogadása után állhat majd rendelkezésre, ez pedig azt jelenti, hogy a felhasználható keretösszeg mintegy 118 millió forintra nő.

DVSC-Siófok a női kézilabda Magyar Kupában

Megvan a harmadik katalizátortolvaj is

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek