Debrecen
2022-05-30

Újra elérhető a Lufthansa München járata Debrecenből

Több mint két év után újra indult a Lufthansa Debrecen-München járata, melynek első érkező és induló járatát, valamint utasait sajtónyilvános keretek között köszöntötte a Debrecen Nemzetközi Repülőtér.

A müncheni repülőtér Németország második legnagyobb úgynevezett „hub”, azaz elosztó repülőtere a frankfurti után, ahol a légitársaságok közül a Lufthansa képviselteti magát a legnagyobb súllyal, mely 2016. április 11-én indította el első München járatát Debrecenből. A járat kezdetben hetente három alkalommal közlekedett a két város között, majd 2018 nyarától heti ötre emelkedett a járatszám.

A sajtótájékoztatón Dr. Kovács Ádám Kabinetvezető a következőket mondta el a járat újra indítása kapcsán: ”a Debrecen Nemzetközi Repülőtér fontos szerepet tölt be a város gazdasági és turisztikai célkitűzéseinek teljesítésében. Örömteli esemény volt, hogy 2016-ban egy olyan világcég látott fantáziát a városban, mint a Lufthansa. A müncheni járat beindításával jelentősen növelte a város nemzetközi tőkevonzó képességét. 2016-os indulását követően számos német vállalat telepedett le Debrecenben, köszönhetően a müncheni járatnak is. Azóta ezeknél a vállalatoknál több, mint 1000 új munkahely jött létre, mely egyedülálló eredmény. Bízom benne, hogy a járat újra indításával azt a bizalmat, amelyet korábban a Lufthansa a városba fektetett, a betelepülő vállalatok a járat töltöttségének emelésével tudják támogatni. További járatok bővülésére álláspontunk szerint a repülőtér közép- és hosszútávú infrastrukturális fejlesztése jelent garanciát, amelyben pedig most már nemcsak mint támogatóként vesz részt Magyarország Kormánya, hanem mint a repülőtér többségi tulajdonosa is.”

A sajtótájékoztatón Antal Gábor, a Deutsche Lufthansa Csoport Utasforgalmi Igazgatója elmondta, hogy a légiközlekedésre vonatkozó korlátozások nagyrészben megszűntek, és az elmúlt hetek tisztán megmutatták, hogy nagy az emberek vágya az utazás iránt. Az új foglalások száma hétről-hétre növekszik, mind az üzleti utasok, mind a szabadidős utasok körében. Továbbá tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a Lufthansa az előző félévhez képest megduplázta a bevételét, az utasaik száma pedig az első negyedévben több mint négyszeresére nőtt az előző év azonos időszakához képest. A légi utazások által generált keresletnövekedés jelentős kapacitásnövelést is eredményezett, a Lufthansa ezért 2022 második negyedévében a válság előtti kapacitásának már mintegy 75 %-át tervezi üzemeltetni.

Ez a megnövekedett igény érzékelhető Magyarországon is, ezért járataik száma fokozatosan növekszik, és egyedüli légitársaságként Magyarországon három városban is repülnek, Budapesten, Debrecenben, valamint Sármelléken.

A 2016. április 11-én is izgalommal és kíváncsisággal várták ugyanezen a helyen, hogy megérkezzen az első járat, és így rendszeres légi összeköttetés nyíljon meg Európa egyik legnagyobb repülőtere, valamint a cívisváros és így a régió között. Ismertette, hogy a járattal kinyitották Debrecennek és a régiónak a világot, hiszen így a tengerentúli célállomások is elérhetővé váltak akár üzleti, akár szabadidős célú utasok számára.

Továbbiakban tájékoztatott, hogy jelenleg a legkedvezőbb promóciós árú jegy Münchenbe és vissza 37.500 forintért vásárolható meg június 15-éig, ezt 2022. október 28-áig lehet leutazni. De ezután is mindössze 45.500 forintért lehet majd hozzájutni.

LH1686-os járatuk hétfőnként pontban reggel 9 órakor indul Münchenből, és 1 óra 30 perces repülés után 10.30-kor érkezik Debrecenbe, majd az LH1687-es járat 11.10-kor száll fel Debrecenből, és 12.35-kor érkezik Münchenbe. Szerdán, pénteken és vasárnap 14.50-kor indul Münchenből és 16.20-kor landol Debrecenben, majd 16.55-kor indul vissza és 18.55-kor újra Debrecenben száll le.

Véleménye szerint az előfoglalások biztatóan alakulnak, de érdekes azt látni, hogy míg 2016-ban utasaink mintegy 60%-a céges és 40%a egyéni utazó volt, addig most ez az arány fordított és zömében egyéni utazók foglaltak ez idáig. Azonban számítanak a hivatalos utazás fellendülésére is, mivel a régióban lévő nagy számú külföldi vállalatok és a hozzájuk köthető beruházások ezt indokolttá teszik.

Kihangsúlyozta továbbá, hogy a Lufthansa kiáll az emberek, országok és gazdaságok összekapcsolása mellett. Tisztában vannak felelősségükkel és elkötelezettségükkel egy olyan régió iránt, mint a debreceni.

Vajda János, a Debrecen Nemzetközi Repülőteret üzemeltető gazdasági társaság ügyvezetője elmondta, hogy a régióba települő külföldi – elsősorban német – nagyvállalatoknak, a folyamatosan növekvő utasszámnak, valamint a 2019-től induló intenzív repülőtérfejlesztési programnak köszönhetően további járatbővítések kerültek kilátásba. Azonban a világjárvány a légiközlekedést igen erősen átalakította, melynek negatív hatása a repülőterek mellett, a légitársaságokra is jelentősen kiterjedt. 2020. március 6-án a Lufthansa légitársaság a járat átmeneti felfüggesztése mellett döntött.

Több mint két év szünet után heti négy járattal, a már megszokott CRJ-900-as típussal 2022. május 29-től újra indul a Lufthansa München járata Debrecenből, mellyel az utazni vágyók egyetlen átszállással juthatnak el a világ számos pontjára, többek között Amerikába is. Ezután arról nyilatkozott, hogy 2019 januárjában Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata a repülőteret üzemeltető Kft.-ben többségi tulajdont szerzett. Egyértelműen azt a célt tűzte ki, hogy a München és Debrecen közötti légi összeköttetést a lehető legmagasabb szinten, a lehető legbiztonságosabb kiszolgálás mellett tudja végrehajtani. A pandémia időszakában is folyamatosan három légijármű karbantartásával volt jelen a Lufthansa Debrecenben.

 

Fotó: https://www.facebook.com/debrecenairport

Majd ezután ismertette, hogy a repülőtér üzemeltetőinek nagyon fontos célja volt a Covid időszakban is a lehető legmagasabb szinten légijárműveket fogadni és kiszolgálni és valószínűleg ennek köszönhető, hogy a WizzAir-nél a kiszolgálást tekintve valamennyi bázisuk közül Debrecen nemzetközi repülőtere a legjobb.

Továbbiakban pedig bízik abban, hogy a Lufthansát is hasonló rugalmassággal, biztonsággal és gyorsasággal tudják kiszolgálni.

 

DEAC-sikerek a Nemzeti Lovardában

Mesés nyár vár a hajdú-bihari gyerekekre

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek