Debrecen
2022-05-02

Debrecen is bemutatkozik a Festum Varadinum rendezvénysorozaton

A cívisváros is részt vesz a Festum Varadinum rendezvénysorozaton, Nagyváradon 2022. május 15-29. között.

– Debrecen számára különösen értékes a nagyváradi kapcsolatunk. A Festum Varadinum kiemelkedő pontja a két város kulturális közösségének, hiszen idén 30. alkalommal kerül megrendezésre, és idén is Debrecen aktív részvételével – fogalmazott Puskás István alpolgármester a rendezvényről tartott sajtótájékoztatón hétfőn. Emlékeztetett, áprilisban Nagyvárad volt a Made in Debrecen Fesztivál díszvendége, a nagyváradi rendezvény pedig annak folytatásaként is tekinthető. Mint mondta, kiemelten fontos nyitni a mindenkori fiatal generáció felé, a Festum Varadinum pedig a két város közötti, több évszázados együttműködés ékköve.

Szabó Ödön, a Festum Varadinum főszervezője hangsúlyozta, hogy több mint 200 programmal készülnek és az idei évben új kulturális tereket is igyekeznek behozni. – A Léda-ház, amely nemrégiben került a közösségünk tulajdonába, a kulturális fesztiválon mutatja meg magát először és szinte minden nap lesz benne egy könyvbemutató, egy koncert – emelte ki. Hozzáfűzte, a katolikus püspöki palota különböző tereiben, amelyek részben az anyaország segítségével szintén nemrégiben újultak meg ugyancsak lesznek előadások, kiállítások, valamint egy konferencia is. Mint mondta, a kéthetes eseményen közel 15 könyvet mutatnak be, de színházi előadások, magyar filmnap és szabadtéri koncertek is várják az érdeklődőket. 

Meleg Vilmos, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke megjegyezte, hogy Debrecen az utóbbi évtizedben, a virágkarnevál nagyváradi megjelenésével messze felpezsdítette a nagyváradi közéletet. – Bízunk benne, hogy a Varadinum is kiszélesedik és évről évre egyre több debreceni programmal és részvétellel valósul meg – mondta. Hozzátette, Nagyváradon 30 százalék körüli a magyarság aránya, ezért fontos, hogy nem csak ott, de szerte Erdélyben is egy erős magyarság mutatkozzon meg.

Bódor Edit, Debrecen városának egyházügyi referense felelevenítette, hogy az idei virágvasárnapi körmenet nem csak a város, de az ország életében is történelmi lépés volt, hiszen a három váradi püspök ellátogatott Debrecenbe és együtt vonult több ezer emberrel és a helyi történelmi egyházaink vezetőivel, majd együtt imádkoztak a békéért. A kulturális fesztivál programjairól szólva elmondta, hogy kiállítással, koncertekkel és beszélgetésekkel is készülnek a résztvevőknek. Kiemelte, az egyik legkülönlegesebb program a műterem a szabadban, amikor is a nagyváradi vár oldalán, Szent László szellemében 20 debreceni alkotó fog közösen alkotni a váradi művészekkel.

 

Jubilál a Science Café

Ilyen volt a II. DEAC Családi és Futónap

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek