Debrecen
2022-04-28

Idén sem marad üresen a Debreceni Állatkert gabonasikló-ovija

A Debreceni Állatkert ismét örömhírrel szolgálhat a Pálmaház évről évre sikeresen szaporodó lakói, a gabonasiklók háza tájáról, miután a nagyjából két hónapja keltetőbe helyezett hosszúkás, lágyhéjú tojásokból a múlt héten összesen nyolc egészséges utód bújt elő.

A négyféle színváltozatban pompázó siklóbébik szépen cseperednek a kulisszák mögött; első vedlésük sikeresen megtörtént, a mai napon pedig elfogyasztották első napos egereiket. Idő közben a gondozók további tojásokat is felfedeztek a szülők terráriumában, így az intézmény bízik a folyamatos szaporulatban.

Az Észak-Amerikában őshonos vörös gabonasikló (Pantherophis guttatus) nevét arról kapta, hogy gyakran előfordul gabonatárolók környékén. Kedveli a sűrűn benőtt területeket, erdei tisztásokat, elhagyatott épületeket. Elsősorban éjszakai ragadozóként főként rágcsálókkal táplálkozik, de madarakat és denevéreket is elejt. Más siklófélékhez hasonlóan ez a faj sem termel mérget, táplálékát fojtással szerzi. Aktív természetének és viszonylag egyszerű tartási körülményeinek köszönhetően világszerte népszerű hobbiállat, tenyésztése nyomán pedig mára számtalan színváltozata alakult ki.

(Főnix)Fitten az egyetem

Családi nap: gyereksarok a legkisebbeknek

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek