Debrecen
2022-02-04

Robotok Debrecen utcáin

Házhoz szállító robotokat készíthettek el Debrecenben egy LogiSmile elnevezésű projekt keretén belül. Fő cél, hogy a mai kornak megfelelő csomagküldő rendszert hozzanak létre.

Ebben a projektben egy önvezető járművet kisegítő robotot alkalmaznak, amely alkalmas arra, hogy csomagokat szállítson a város különböző pontjaira.

A program keretében Debrecen tesztkörülményeket biztosít arra, hogy a robotot kipróbálják utcai terepen is. Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere figyelmeztet arra, hogy nem fog egyedül közlekedni a robot, mert mindig lesz mellette egy szakember, aki majd felügyelni fogja.

,,Szabályozott körülmények között lesz erre lehetőség, tehát felügyelet nélkül nem fogjuk hagyni a robotot. Mindenféleképpen ügyelni fogunk arra, hogy balesetveszélyes körülmények ne álljanak elő. Ugyanakkor pedig fontos, hogy ilyen innovatív megoldásoknak adjunk teret, hiszen Debrecen egy innovatív város és több kezdeményezésünk is volt már korábban ebben a témakörben.”

A csomagszállító robot a tervek szerint idén októberben érkezik. A DKV Zrt. szakemberei figyelik majd, hogy hogyan tudja ellátni a feladatát.

,,A DKV Zrt. életében az innovatív megoldások mindig is előtérben voltak. Ugye Debrecen városa és a DKV rengeteg olyan innovációs projektben volt pilot, amely az országban egyedülálló. Ez is egy hasonló munka lesz.”-emelte ki a DKV Zrt. vezérigazgatója Tóth Szabolcs

A Smart City Debrecen mellett, a konzorcium tagja még többek között Barcelona nagyvárosi régiója és Hamburg is.

"Maximálisan a jelennel foglalkozom"

Benépesül a Learning Center

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek