Debrecen
2020-10-09

Befejeződött a Karácsony György utcai bölcsőde felújítása

A TOP 6.2.1-15 kódszámú „Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése" című felhívás keretén belül került sor Debrecen Megyei Jogú Város Egyesített Bölcsődei Intézménye Karácsony György Utcai Tagintézményének komplex felújítására, korszerűsítésére és projektarányos akadálymentesítésére, illetve új eszközök beszerzésére.

Széles Diána alpolgármester a bölcsőde felújítása alkalmából 2020. október 9-én tartott sajtótájékoztatón elmondta: a Kormány családtámogatási politikájával összhangban Debrecen önkormányzata is mindent elkövet annak érdekében, hogy gyermekintézményeit fejlessze, segítve ezzel a szülők újbóli munkába állását. Különösen fontos ez a bölcsődék esetében, hiszen a legapróbbakról való gondoskodásról van szó. Az alpolgármester szerint Debrecenben munkájukat igen magas szakmai színvonalon és nagyon szeretetteljesen végző munkatársakkal működő bölcsődék vannak, így a szülők bármelyik intézményt nyugodtan választhatják gyermekük számára. Az önkormányzat feladata az, hogy ehhez a munkához és a gyermekek ellátásához a megfelelő színvonalú intézményi hátteret biztosítsa. A Gondoskodó város program keretében az utóbbi esztendőkben 13 – háziorvosi rendelőket magukban foglaló – egészségügyi ingatlant, 11 óvodát, 3 bölcsődét újítottunk fel, s a napokban elindult a Karácsony György utcai óvoda felújításának kivitelezési közbeszerzési eljárása is – mondta el Széles Diána. 

Pósán László országgyűlési képviselő arról ejtett szót, hogy a Fényes udvari a legrégebbi lakótelepe a városnak, ahol most egyre inkább gyarapszik a fiatal családok száma. Ez is indokolja, hogy az itteni bölcsődei és óvodai ellátás színvonalát a kor követelményeihez igazítsuk annak érdekében, hogy a családok elégedettek lehessenek a gondozással, neveléssel, az elhelyezési körülményekkel. Ez segíti a családok gyermekvállalását, jövőjük tervezését, s így sokan akarnak majd debreceni polgárok maradni, illetve azzá válni.

Nagy Sándor önkormányzati képviselő azt emelte ki, hogy Debrecen egyes városrészeinek infrastrukturális fejlesztésében mennyire összhangban vannak egymással a környezettudatos, a családvédelmi és a gazdaságélénkítési célok – általában a város polgárai életminőségének javítására való törekvés. Mindez jól visszatükröződik az általa képviselt városrészben az utóbbi időben történt fejlesztésekben is: kispiac, park, játszótér, orvosi rendelő, védőnői körzet, bölcsőde, oktatási intézmény újulhatott meg, kondipark létesülhetett, s hamarosan óvodafelújítás is indulhat.

Nagy Béláné, Debrecen Megyei Jogú Város Egyesített Bölcsődei Intézményének helyettes vezetője szerint az intézmény fő célkitűzése, hogy a családok számára minél magasabb színvonalon biztosítsa gyermekeik ellátását. Ennek egyik alappillére a Karácsony György utcai bölcsőde megújítása is. De ez az intézmény nem csak megújult, de szolgáltatása a korábbihoz képest sószoba és tornaszoba kialakításával bővült is. A szülők örömmel választják ezt a bölcsődét, ahol jelenleg 40 gyermekkel foglalkoznak. Az intézmény a dolgozók számára is kiváló munkafeltételeket nyújt, melyek keretében magas szintű ellátást tudnak biztosítani.

Az 1973-ban megnyílt bölcsőde a Fényes udvari lakótelepen található. Az intézményben összesen 60 gyermek mindennapi nevelése, gondozása zajlott. Ebből adódóan az intézmény nagyfokú igénybevételnek volt kitéve, így időszerűvé vált az épület és a játszóudvarok egyidejű, teljes felújítása.

A felújítás az ingatlan korszerűsítése mellett hozzájárult a munkafeltételek javításához, a környezettudatossághoz, az esélyegyenlőség elvének érvényesüléséhez, s lehetővé teszi a bölcsőde akadálymentes megközelítését.

A beruházás során megvalósult az épület energetikai szempontok szerinti felújítása (például: teljes körű hőszigetelési rendszer kiépítése, az elavult homlokzati nyílászárók cseréje, a lapos tetős szerkezet korszerűsítése). Ezen kívül sor került mind a gyermekek, mind a kisgyermeknevelők, szakmai munkát segítők által használt foglalkoztató és kiszolgáló helyiségek beltéri felújítására. Korszerűsítették az épületvillamossági és épületgépészeti rendszereket, melyekhez kapcsolódóan kiépítették a megújuló energiát hasznosító napelemes rendszert is. Emellett megtörtént az épület és környezete akadálymentesítése, valamint a projekt része az épület körüli udvar és a játszóudvar fejlesztése is. A bölcsőde működéséhez nélkülözhetetlen új eszközök és bútorok beszerzése is megtörtént.

A kivitelezés költsége bruttó 213.021.953 forint volt, melyet az önkormányzat 129.238.760 forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás mellett önerőből finanszírozott. A felújítási, korszerűsítési beruházás eredményeként létrejött egy a mai kor igényeit maradéktalanul kiszolgálni képes, komfortos bölcsőde, mely egészséges környezetet biztosíthat összesen 60 – 0-3 éves korú – gyermek neveléséhez, gondozásához, melyhez további segítséget nyújt a megújult eszközpark is. A komplex korszerűsítés következtében az épület eddigi fenntartási költségei várhatóan egyharmadukkal csökkennek.

 

Átépítésre kerül a Vár utcai csomópont

Back II Black

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek