Debrecen
2021-12-15

Tavasszal megkezdődhet a véderdősítés

A Debrecen 2030 programban a városvezetés új környezetpolitikát hirdetett, amelynek hangsúlyos eleme Debrecen fásítása. Ennek egy újabb elemét képezi a város nyugati oldalára tervezett véderdők kialakítása.

Papp László polgármester még 2019-ben indította el városunk fásítási programját, amely során azt a célt tűzte ki az önkormányzat, hogy 5 év alatt 10 ezer fát ültessen el. A 2021-es őszi-tavaszi faültetésig több mint 3500 kis fát és 20 ezer erdészeti facsemetét ültettek el, mely utóbbiakból 20 év múlva várhatóan 7000 nagy fa lesz. 

A városvezetés elkötelezett a levegőminőségének javítása mellett, ezért a LIFE IP HungAIRy projekt keretében új véderdőket alakítanak ki a város nyugati oldalán. A közbeszerzési felhívás a mai napon jelent meg. 

Debrecen védtelen a nyugati oldalon található mezőgazdasági termőföldektől származó szálló porral szemben, melynek légszennyező hatását az uralkodó széljárás még inkább felerősíti. Ezért a város ezen részén 4 helyszínen fognak kialakítani véderdőket, amik a porszűrő funkció mellett alkalmasak lesznek rekrációs és pihenési funkciók szolgálatára is. 

Várhatóan 2022 tavaszán a Vértessy-kúria melletti területen és a Vezér utca közelében 725 kis fa, a Vincellér utca és a Derék utca környezetében pedig mintegy 20 ezer erdészeti facsemete kerül a földbe. 

A véderdő-telepítés kivitelezésének közbeszerzési felhívására Debrecen önkormányzata 2022. január 10-ig várja a pályázatokat.

Karácsony az oDEonban

Kihirdette a kormány a minimálbéremelést

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek