Debrecen
2021-06-08

Szúnyoggyérítés Debrecenben: a lakosság is segíthet

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata 2021-ben is akkor rendeli meg a szúnyoggyérítési munkálatokat, ha azt indokolttá teszik a vizsgálati eredmények. Az önkormányzat szem előtt tartja a környezetterhelés csökkentését, az ökológiailag fontos fajok védelmét, ennek figyelembe vételével történik a védekezés időpontjának és módjának megválasztása is.

A megszokottól eltérő, tartósan hűvös időjárás következtében – az eddigi felmérések alapján – az állandó és időszakos vízterekben kevesebb szúnyoglárva figyelhető meg a korábbi évekhez képest. Az eredményes védekezés érdekében a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata által megbízott szakember folyamatosan figyeli a szúnyogpopuláció alakulását. A város különböző pontjain kihelyezett rovarcsapdák vizsgálata, humán-csapdázás alkalmazása, és a lakossági észrevételek figyelembe vétele mellett zajlik majd a gyérítés.

A város 2021-ben is tervez biológiai-, illetve kémiai szúnyoglárva-gyérítést alkalmazni. Földi biológiai és légi biológiai gyérítés jellemzően a kisebb vízterek, pangó vizek környékén: a Tócó- patak és a Kati ér egyes szakaszain, illetve egyéb állóvizes élőhelyeken várható. Kémiai szúnyoggyérítés pedig Debrecen teljes közigazgatási területén, az esti órákban napnyugtakor zajlik majd légi-, földi- és hidegköd-képzéses módszerrel is.

Az eredményes védekezésben az önkormányzat számít az állampolgárok együttműködésére is, a kertekben kialakuló tenyészőhelyek száma ugyanis csökkenthető. A rovarok elleni védekezés leghatékonyabb eszköze az esővízgyűjtő hordók és kerti medencék lefedése, valamint a kertek karbantartása, a rendszeres fűnyírás és kaszálás.

Emellett az elmúlt évhez hasonlóan az önkormányzat idén is biztosít szúnyoglárva-irtó készítményt a lakosság számára. A tabletták ingyenesen kérhetők 2021. június 9-től ügyfélfogadási időben az Új Városháza (Kálvin tér 11.) földszintjén található ügyfélfogadó térben.

A készítmény átvételéhez személyigazolvány és lakcímkártya felmutatása szükséges. A Debreceni Polgármesteri Hivatal Ügyfélfogadási Rendje a város honlapján, a www.debrecen.hu/hu/debreceni/papiralapu-ugyintezes/ oldalon található meg.

 

Súlyosan veszélyeztetett fajokkal gyarapodott a Debreceni Állatkert

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek