Debrecen
2021-09-07

Sikeresen zárult a Civaqua-program első ütemére kiírt közbeszerzési eljárás

Augusztus 31-én jelent meg a Civaqua-program első ütemére kiírt sikeres közbeszerzési eljárás eredménye. Erről tartott sajtótájékoztatót Kósa Lajos országgyűlési képviselő; Bara Sándor, a TIVIZIG igazgatója és Papp László, Debrecen polgármestere.

A tervek elkészültek, lezárult az első ütem közbeszerzési pályázata, megvan a kivitelező. Az Aqua-General Szennyvíztechnológia-építő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. elkezdi az építést, a megvalósításra 23 hónap áll rendelkezésre, ez 11 milliárd 194 millió forintos beruházási összértéket jelent - jelentette be Kósa Lajos országgyűlési képviselő.

Kósa Lajos kiemelte: ez az ország egyik legnagyobb vízgazdálkodási, vízrendezési beruházása és nagy öröm, hogy ez Debrecenben valósul meg. Hozzátette: a kelet-magyarországi folyók szabályozásával olyan folyamat indult el, ami csökkenti a talajvíz szintjét a tágabb térségben, ez meglátszik a növényzeten, a fákon, a környezeten, különösen a Nagyerdőn.

A Civaqua olyan térségi fejlesztést jelent, amely egyszerre biztosítja a mezőgazdaság, a természetvédelem és a lakosság idegenforgalmi, sport és rekreációs elvárásainak kielégítését.

Debrecen legfontosabb környezetvédelmi célú vízellátási projektjének első ütemben zajló munkái során nyomóvezetékek, vízellátó útvonalak kiépítésére kerül sor, miközben a Tócó-ér forrásvidékének fejlesztése és a Józsa melletti mederrehabilitáció is megtörténik. A kivitelezővel a szerződéskötés egy héten belül megtörténik és 2021. októberében el is kezdődnek a munkák, mint a területszerzés, vízjogi engedélyes tervek készítése, nyomvonal kitűzés. A kivitelezés 2022. márciusában kezdődik és 2023. szeptember 20-án fejeződik be – mondta Bara Sándor, a TIVIZIG igazgatója.

A ’70-es évektől kezdődően törekedtek arra Debrecenben, hogy a Civaqua-program a megvalósítás fázisába lépjen, a tervezőasztalról, az álmok világából. Ez a pillanat elérkezett. Tavaly júniusban hirdettük meg a Debrecen 2030 városstratégiai programot, amelynek egyik legfontosabb üzenete az volt, hogy Debrecen új környezetpolitikát hirdet, amelynek középpontjában a vízhez való hozzáférés áll, hiszen a Civaqua Debrecen számára az évszázad vízgazdálkodási, környezetvédelmi, ökológiai programja. A korábban tett ígéreteinket valóra váltottuk és valóra váltjuk azokat az elképzeléseket, amelyek 50 éve várnak megvalósításra – mondta Papp László polgármester.

A Tisza vize a Keleti-főcsatornán keresztül a csatornarendszeren át eléri a város közigazgatási területét az első fázisban, a Tócó folyamatos 275 liter/másodperces vízutánpótlást kap, 1,5 köbméter másodpercenként a kapacitása a csatornarendszernek, ez lehetőséget nyit további területek vízutánpótlásának biztosítására. A város elkötelezettségét jól mutatja, hogy előzetes kötelezettségvállalást tettünk 700 millió forint forrás biztosításával a második ütem tervezésére – emelte ki a polgármester.

Papp László hangsúlyozta: az első ütem az előfeltétele annak, hogy a jóléti fejlesztések a vízutánpótlásnak köszönhetően megvalósulhassanak Debrecen közigazgatási területén. A Tócóvölgyben jelentős lakótelepi fejlesztésre készülünk. Három hektáros területen vizes elemeket tartalmazó közösségi parkot kívánunk létrehozni, amely az új lakóterületi fejlesztéseket és a Tócóvölgyi, Tócóskerti lakótelepet is képes lesz kiszolgálni.

Május 10-én indult el a Future of Debrecen ötletpályázata „A mi Civaquánk”. A felhívással közös gondolkodásra invitáltuk a Debrecenben élő és tanuló embereket, hogy együtt valósítsuk meg ötleteinket. Az ötletpályázatra 70 rendkívül színes ötlet érkezett, mintegy 274 debrecenitől. Készülünk egy szakmai napra szeptember második felében, ahová mind a 70 csapatot várjuk. A legjobb 10 csapat szeptember 27-28 között egy rövid képzésen vesz részt, a végső eredmény október 8-án dől el – zárta beszédét Papp László.

Kozák Luca

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek