Debrecen
2021-08-06

Debrecen nemzetközi megítélése tovább erősödik

A londoni székhelyű Emerging Europe olyan üzleti, média- és kutatási platform, amelynek feladata, hogy hozzájáruljon 23 közép- és délkelet-európai, valamint kaukázusi ország társadalmi-, szociális- és gazdasági fejlődéséhez.

2019-ben az Emerging Europe Awards-on Debrecen a „városi FDI stratégia” kategóriában 3. helyezést ért el. Szintén ebben az évben az Emerging Europe Awards Programme részeként indították el a Business-Friendly City Perception Index-et, vagyis a Támogató üzleti környezet felmérést. Ennek keretében a szervezet különböző tanácsadókkal, telephely támogató specialistákkal, valamint külföldi működőtőkével foglalkozó szakértőkkel együttműködve kezdte el vizsgálni a városokat annak érdekében, hogy javítsák a vállalatvezetők informáltságát az esetleges külföldi terjeszkedésük esetében. A megfigyeléseken alapuló felmérés egyben megmutatja azt is, hogy a szakértők mennyire informáltak a különböző városokról – 2021-ben Debrecen az összesített listán való előrelépés mellett a vizsgált 8 kategóriából 3 helyen is kimagasló eredményt ért el.

 

I. Összesített lista

A jelentésben a szakértők 8 különböző kategóriában elemezték az egyes városokat, amelyek a márka, gazdasági potenciál, üzleti környezet, tehetségek, okosváros fejlesztések, infrastrukturális összeköttetés és megközelíthetőség, életminőség és a helyi támogatói környezet. Az egyes kategóriákban külön-külön értékelték a városokat, ahol a válaszadóknak egyenként 5, mint a legjobb gyakorlattal rendelkező várost kellett megemlíteniük. A különböző kategóriákban felállított sorrend alapján készült el az összesített támogató üzleti környezet felmérés: ebben az évben a bírálók véleménye alapján Debrecen mutatta a legnagyobb előrelépést az előző évhez képest: 27. helyről a 19. helyre jött előre.

II. Gazdasági potenciál

Debrecen – a felmérésben egyedüli magyar városként – a gazdasági potenciál kategóriában a harmadik helyen végzett. A TOP 10 helyezett közé olyan városok nem kerültek be a szakértők véleménye alapján, mint a regionális versenytárs Kassa, vagy Prága és Wroclaw. A bírálók elsősorban olyan városokat kerestek, akik többletértéket képesek létrehozni, és a rendelkezésre álló erőforrásaiknak köszönhetően kiváló minőségű árukat és szolgáltatásokat képesek előállítani.

 

Az elmúlt öt évben közel 680 milliárd forint értékű külföldi befektetés érkezett Debrecenbe, mely révén 6,500 új munkahely létesül. Az épülő BMW gyár közelsége, az azonnal elérhető, összesen 1,300 hektárnyi ipari parki terület, az újonnan létesült KKV Park, a fejlett infrastruktúra, a képzett munkaerő, az üzleti-fókuszú oktatási rendszer, a már jelenlevő cégek elégedettsége és végül a stabil politikai és gazdasági feltételek egyaránt támogatják, hogy Debrecen évek óta töretlenül népszerű, versenyképes befektetési helyszín. Mindezek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a város elérje ezt a rangos helyezést.

III. Helyi támogatói környezet

Debrecen a helyi támogatói környezet kategóriájában is a dobogó harmadik fokára állhatott, megelőzve ezzel regionális versenytársait: Krakkót, Rigát és Brnot. Ebben a kategóriában a szakértők, azokat a városokat díjazták, amelyek professzionális befektetésösztönzési szolgáltatásokat nyújtanak és aktívan közreműködnek a sikeres projektek utógondozásában is. Debrecen városa az fDi Intelligence felmérésén felkerült a világ legjobb befektetésösztönzési célpontjainak számító városok TOP 10-es listájára, ahol a bírálók szintén kiemelték a város professzionális utógondozási gyakorlatait.

A folyamatban kiemelt szerepe van az EDC Debrecennek, akik teljeskörű szolgáltatást nyújtanak a befektető cégek számára a teljes beruházási időszak alatt, a helyszín kiválasztásától, a befektetési projekt megvalósításán át az újra befektetésekig, valamint a helyi beszállítók megtalálásáig. Emellett a város kimagasló oktatási rendszere is alátámasztja a felmérésen elért eredményt, hiszen Debreceni Egyetem 32,000 fős hallgatói bázisa készen áll kielégíteni a cégek által támasztott magas szakmai és nyelvi követelményeket, ezen felül a betelepült cégek számára hosszú távú stratégiai együttműködés létesítésére van lehetőség mind az Egyetemmel, mind a Debreceni Szakképzési Centrummal.

 

IV. Üzleti környezet

Végül, de nem utolsó sorban az üzleti környezet kategóriában Debrecen a hatodik helyezést érte el. A szakértők ezen a listán azokat a városokat emelték ki, amelyek a helyi szabályozásoknak és gazdasági ösztönzőknek köszönhetően olyan üzleti környezetet alakítottak ki, ami támogatja a vállalkozások letelepedését, stabil működését és növekedését. Debrecenben kiváló példa erre a jelenleg 9 taggal működő Debreceni BSC Kerekasztal, mely egy együttműködési megállapodás a városban jelen lévő üzleti szolgáltató központok között, akik felismerték, hogy hatékonyabban kell érvényesíteniük a közös érdekeiket. A Kerekasztal célja az üzleti szolgáltató szektor hírnevének és ismertségének növelése Debrecenben, valamint a régióban.

Az idei harmadik, rangos nemzetközi elismerés is jól alátámasztja a város utóbbi években mutatott folyamatos gazdasági, oktatási és kulturális fejlődését. A város hosszú távú gazdaságfejlesztési stratégiája megerősítette regionális vezető szerepét Közép-Kelet Európában. A Financial Times nemzetközi tőkeáramlásokkal és befektetésekkel foglalkozó divíziója, az fDi Intelligence felmérésében 2021-ben Debrecen felkerült a világ legjobb befektetésösztönzési célpontjainak számító városok TOP 10-es listájára, emellett a közép-kelet európai régióban a CEE Business Service Award felmérésén Debrecen elnyerte az „Év feltörekvő városa” címet, immár második alkalommal.

Tovább erősítve a Közép-Kelet európai régió „befektetési bajnoka” címét, a város kidolgozta a “Debrecen 2030” stratégiát, amely egy 1,8 milliárd eurós fejlesztési program. Olyan 21. századi, nagyvolumenű infrastruktúra fejlesztési projekteket tartalmaz, mint a Debreceni Nemzetközi Repülőtér fejlesztése, ezáltal a kapacitásának és utasforgalmának évente 2-3 millió főre való növelése, a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, a Déli Ipari Park meglévő infrastruktúrájának és közmű kapacitásainak további bővítése, az épülő BMW gyárnak otthont adó Észak-nyugati Gazdasági Övezet infrastruktúrájának fejlesztése, beleértve egy nagy kapacitású vasúti logisztikai központot és konténer terminált.

Covidosok a fehérfarkú szarvasok

Sós Bence: Senkit sem kell motiválni

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek