Debrecen
2023-03-27

Társadalmunk fundamentuma: a család!

Március idusán ismét külföldi vendégoktató előadására érkeztek szép számmal látogatók az MCC debreceni képzési központjába. Simon P. Kennedy a család fontosságát, társadalmi valamint politikai helyzetét értékelő gondolatait történelmi távlatokból indítva vezette végig egészen napjainkig, több nemzetet is górcső alá véve. Az ausztrál állampolgárságú szakértő, rögtön az előadás elején megnyerte közönségét, hiszen néhány szóban magyar nyelven mutatkozott be és köszöntötte a jelenlévőket.

Simon P. Kennedy a Queenslandi Egyetem tudományos munkatársa az Institute for Advanced Studies in the Humanities és a Center for Public, International and Comparative Law (Közjogi, Nemzetközi és Összehasonlító Jogi Központ) révén. Politológiát tanult a Monash Egyetemen, PhD fokozatát pedig a Queenslandi Egyetemen szerezte. Simon Kennedy történész, oktatási és kutatási témái a jog, a vallás és a politikai eszmék köré csoportosulnak. Első könyve A természet törvényének reformálása: A politikai gondolkodás szekularizációja, 1532-1689 címmel 2022-ben jelent meg az Edinburgh University Pressnél. Tudományos publikációi többek között az alábbi folyóiratokban jelentek meg: The Historical Journal, Australian Journal of Politics and History, Public Law Review, Oxford Journal of Legal Studies. Rendszeresen közéleti publikációs tevékenységet is folytat, cikkeket írt a The Australian, a The Spectator, a Quadrant, az ABC Religion Ethics, a The Imaginative Conservative és a Mere Orthodoxy.

 

Az előadás első felében szó esett Kennedy hazájának, Ausztráliának a család intézményéhez való viszonyáról. Itt felidézte, hogyan pozícionálta mind a bal-, mind a jobboldal politikai kampányában a családot a 2007-es parlamenti választásokon. Véleménye szerint ez egy fontos mérföldkő volt hazája politikai életében. Később történelmi példákon keresztül is szemléltette, hogy már Arisztotelész és Nagy Sándor idejében is fontos szerepet töltött be a család a politikai gondolkodásban. A politikai szempontokat követően filozófiai értelemben is megvizsgálta, mit is jelenthet a család fogalma különböző értelmezésekben.

 

A szakértő gondolatai egy részét a magyar családpolitika köré fűzte, több alkalommal is Magyarország Alaptörvényét idézve. Vannak, akik természetesen nagyon óvatosan integrálják a családokat politikai elképzeléseikbe. Általános állítás azonban, hogy a család az emberi társadalom alapegysége. Itt Magyarországon az Alaptörvény kimondja: „Azt valljuk, hogy együttélésünk fő keretét a család és a nemzet alkotja.”

 

Az esemény végeztével külföldi diákok – akik merőben más kultúrából érkeztek, mint mi, magyarok vagy mint az ausztrál előadó – hosszan folytattak diskurzust Kennedyvel. Megbeszélték azt is, hogy nációnként mennyire eltér a családról alkotott elképzelés a világon, de egy dologban hangosan egyetértettek:

Family first! – A család az első!

 

Pontot szerzett a DEAC

Lendületben a kézilabdázók

Macskin László

Szerző
Hasonló cikkek