Debrecen
2021-07-05

Debrecen is csatlakozott az Írórezidencia programhoz!

Debrecen csatlakozott a Petőfi Kulturális Ügynökség országos és határon túli Írórezidencia programjához.

A program célja, hogy minél több író részt vegyen benne, nem csak az anyaországban élők, hanem a határon túli és külföldi szerzők is egyaránt.

A város vendégül lát egy-egy írót, akik helyi élményekkel gazdagodhatnak és szabadon alkothatnak majd. Ezáltal Debrecen és a térség lakossága megismerheti a kortárs, modern és klasszikus alkotókat is egyaránt. Az írók folyamatos jelenléte mellett az itt élők kíváncsiságával és olvasottságával párosulva építhetik tovább a város kulturális imázsát. Bekapcsolódhatnak a kultúrális eseményekbe, rendhagyó irodalom órákat tarthatnak és megismerkedhetnek a helyi kőltőkkel is.

Puskás István alpolgármester elmondta, hogy régóta gondolkodnak azon, miként lehetne Debrecen és a Petőfi Kulturális Ügynökség célkitűzéseit összekapcsolni, az Írórezidencia program az első eredmény. Újkeletű szándék Debrecen városa részéről, hogy jelen legyen a nagyvilágban, már a 2017-es kulturális program is tartalmazza ezt a célkitűzést. Az együttműködés értelmében Debrecen városa szálláshelyet, az Ügynökség ösztöndíjat biztosít a városba érkező alkotó számára. A programtól azt várja a város, hogy Debrecen jó hírét vigye. Az eddigi, főként a Partiumra, Erdélyre fókuszáló kortárs alkotói kapcsolatok mellett ez az új program az egész Kárpát-medencére nyit. Első fázisában a Visegrádi Négyek iránti elkötelezettséget felmutatandó, a magyar szerzők mellett lengyel, cseh, és szlovák szerzőket vár a város.

A világ minden tájáról érkezhetnek szerzők, akiknek a város otthont ad majd és támogatni fogja őket a karrierjük beindításában.

Robbanás történt szombaton egy hajdúböszörményi házban

Egyetemi családi nap a kultúrparkban

Szabó Eszter

Szerző
Hasonló cikkek