Café
2021-08-24

Rudolf Péter vezetheti a Vígszínházat a következő öt évben

Állandó igazgatói kinevezést kapott a Vígszínház élére a teátrumot az elmúlt másfél évben vezető Rudolf Péter - jelentette be a társulat keddi évadnyitó ülésén Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Budapest főpolgármestere.

Magyarország színházai a pandémia alatt harmóniában tudtak együttműködni, megfelelő forrásokkal, a napi alapgondokat az igazgatók jól meg tudják oldani.

A művészek a járványidőszakban sem lógatták a lábukat, a nézők lelki egészségének megőrzéséhez ők is hozzájárultak - emelte ki, hozzátéve: a magyar emberek fegyelmezettségének köszönhetően Magyarországon már nem kell maszkban színházba menni.

Rudolf Péter kinevezéséről szólva Fekete Péter elmondta, hogy a szakmai bizottság egyhangúlag támogatta igazgatói pályázatát.

Rudolf Péter úgy fogalmazott, hogy a színház a politika fölött álló valami, ahol "csak rendezői jobb és bal van".

Nem volt egyszerű az ideiglenes kinevezés másfél éve, hiszen a pandémia "mindent felborított" - tekintett vissza Rudolf Péter, hozzátéve: mégis úgy döntött, hogy újabb pályázatot ír, amelyet hamarosan közzétesz majd.

Az igazgató közölte, hogy a csaknem tíz hónapos szünet után újranyíló Vígszínház évada azokkal a premierekkel indul, amelyeket a járványhelyzet miatt el kellett halasztani vagy csak online lehetett megtartani, ezért most csak az évad első felének bemutatóit jelentik be.

A Vígszínház társulatához csatlakozott, illetve visszatért Kovács Patrícia, Nagy-Kálózy Eszter, Stohl András, Orosz Ákos és Bölkény Balázs, egyetemi hallgatóként pedig Koós Boglárka és Kövesi Zsombor lép fel a teátrum előadásaiban az új évadban.    

Szeptember 4-én tartják a Szerelmek városa színpadi ősbemutatóját a Vígszínházban: ezúttal Marcel Carné és Jacques Prévert kultikus filmjét dolgozza fel a teátrum A nagy Gatsby című produkciójának alkotócsapata. A zenés színdarabot Vecsei H. Miklós átiratában, Kovács Adrián zenéjével, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében láthatják a Vígszínház nézői, a főbb szerepekben Gyöngyösi Zoltánnal, Radnay Csillával, Wunderlich Józseffel, Waskovics Andreával, Hegedűs D. Gézával és Csapó Attilával.

A Pesti Színházban szeptember 18-án élő közönség előtt is bemutatják Michal Docekal rendezésében A kő című előadást, melyben Antóci Dorotya, Hegyi Barbara, Majsai-Nyilas Tünde, Szilágyi Csenge, Telekes Péter és Nagy-Kálózy Eszter játszik majd.

Nyáron a Margitszigeten debütált Béres Attila rendezésében a Kabaré, amely október 9-től a Vígszínházban is színre kerül. Sally Bowlest kettős szereposztásban Szilágyi Csenge és Dobó Enikő alakítja, mellette Brasch Bence, Igó Éva, Kern András és Seress Zoltán lesz látható.

Újabb Yasmina Reza-darab, a Bella Figura kerül a repertoárba október 22-én a Pesti Színházban. Török Ferenc rendezésében Kovács Patrícia és Stohl András mellett Halász Judit, Wunderlich József és Radnay Csilla lép színpadra.

December 4-én kerül a műsorra a Party című vígjáték, amelyet Paczolay Béla rendez. Sally Potter A vendégek című filmjéből maga készített színpadi művet, melyben Brasch Bence, Hegyi Barbara, Igó Éva, Kovács Patrícia, Lukács Sándor, Szilágyi Csenge és Telekes Péter látható a Pesti Színház színpadán.

Az év utolsó premierjét a Vígszínházban tartják december 11-én. Csehov Sirályát a grúz Vaszo Abasidze rendezi, a főbb szerepekben Waskovics Andreával, Nagy-Kálózy Eszterrel, ifj. Vidnyánszky Attilával és Stohl Andrással.

Szlovéniában tovább erősödik a járvány

Magyar kutatók robotot építő robotot készítenek

MTI

Szerző
Hasonló cikkek