Café
2021-01-14

Azok a boldog szép szülinapok

Nagy Feró ma ünnepli 75. születésnapját.

Az énekes, színész, dalszövegíró 1946. január 14.-én született Letenyén. A Beatrice és az az Ős-Bikini frontembere. 

Röviden az életéről:

Kezdetben a kőbányai Szent László Gimnáziumba járt, majd a a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolára. A hatvanas évektől kezdett énekelni és zenélni punk és rock zenekarokban is egyaránt. Csuka Mónikával 1970-ben alapították meg a Beatricet, 1978-ban pedig újraalapította, a zenekar vezetőénekeseként, majd 1981-ben az Ős-Bikinit. 

1989-től a Garázs című rádióműsort vezette, amiből a Garázs. A műsor postájából; összeáll. (Háttér rádiós könyvek)  könyvet írta meg, Kőszegi Gáborral. 

A Magyar Rockszövetség társelnökének 1992-ben választották meg. Az évek során rengeteg zenét írt és fellépésen vett részt, így ünnepelhette a Petőfi Csarnokban a Beatrice 30 éves jubilemát 2008-ban. Ezután 2010-ben az X-Faktor tehetségkutató műsorában mentorként szerepelt.

A színészi karrierjét tekintve nagyon sok darabban lépett fel. Kiemelkedő alakítást nyújtott az István a királyban, a Hairben, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról és a Ricse, Ricse, Beatrice című színdarabokban. Azonban nem csak a színpadon mozgott otthonosan, hanem a képernyő előtt is. Sokunknak ismerős lehet a Pappa Pia, ami 2017-ben debütált, vagy éppen a Keresztanyu című sorozat, ami most fut. 

Kitüntetései:

  • Állami Ifjúsági Díj (1989)
  • A Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2016)
  • Petőfi Zenei Díj – Életműdíj (2019)

 

 

NB I-es csapat ellen játszik a Magyar Kupában a DEAC férfi kézilabdacsapata

Ismét egy Csokonai darabot nézhetünk online

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek