Café
2020-11-09

Megvannak a 2020-as év Alföld-díjasai

Az Alföld szerkesztősége 2020-ban is odaítélte három kiváló szerzőjének az Alföld-díjat. Nádasdy Ádám költő, műfordító, nyelvtudós; Gerevich András költő, műfordító és Balogh Gergő irodalomtörténész, kritikus kapja idén a rangos kitüntetést.

Az Alföld szerkesztősége 1978 óta kiemelkedő szerzőit nívódíjban részesíti. 1993-tól a díjazottak a pénzjutalom mellé E. Lakatos Aranka szobrászművész emlékplakettjét is megkapják. 1978 és 2019 között 42 alkalommal 120 szerzőnek 127 Alföld-díjat osztottunk ki (heten: Csoóri Sándor, Sütő András, Kulcsár Szabó Ernő, Tandori Dezső, Oravecz Imre, Esterházy Péter és Térey János kétszer is megkapták). A kitüntettek között olyanok szerepeltek, mint Kányádi Sándor, Hankiss Elemér, Tar Sándor, Nádas Péter, Borbély Szilárd, Kovács András Ferenc, Szilágyi István, Takács Zsuzsa, Tóth Krisztina és még sorolhatnánk. Az Alföld-díj a hazai irodalmi díjkultúra egyik legrangosabb kitüntetése, amely mindig is érdemalapú volt és az is marad!

Nádasdy Ádám a költészetet, a műfordítást és a nyelvtudományt ötvöző, rendkívül gazdag életművéért, valamint a folyóiratban közölt kiváló verseiért és fordítói tevékenységét kommentáló esszéiért;

Gerevich András költői és műfordítói munkásságáért, valamint lapunk olvasóit gazdagító költeményeiért;

Balogh Gergő a folyóiratunkban publikált, a történeti összefüggésekben és a kortárs elméletekben eligazodást segítő tanulmányaiért, valamint az olvasókat orientáló szakszerű bírálataiért részesül Alföld-díjban.

Sajnálattal kell bejelentenünk, hogy a járványhelyzetre tekintettel az idén nem tudjuk megtartani a Debreceni Irodalmi Napokat, s annak részeként az Alföld-díjasok estjét. A személyes díjátadásra reményeink szerint a Debreceni Költészeti Fesztiválon, 2021 áprilisában kerülhet majd sor.

Zártkapus meccsek lesznek Magyarországon (Frissítés: Félbeszakítják az amatőr bajnokságokat)

Csőtörés miatt forgalomkorlátozásokra kell számatani Debrecenben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek