Blog
2021-09-19

Magyarország Európa harmadik legkerékpárosabb országa

A LIFE IP HUNGAIRY debreceni csapata nagy erőkkel dolgozik azon, hogy a kisméretű aeroszol részecskék (hétköznapi nevén szálló por) koncentrációja csökkenjen városunkban.

A csapat tagjai számára fontos az egyéni felelősségvállalás, a levegőminőség javításáért való egyéni szintű cselekvés, éppen ezért választanak környezetkímélő módot a munkahely és otthonuk közötti ingázásra. Ilyen környezetbarát alternatíva többek között a kerékpározás. Válts TE is bringára! 

A bringázásnak számos előnye van. Tudtad, hogy az Európai Unió statisztikai adatai (Eurobarometer) alapján Magyarország Európa harmadik legkerékpárosabb országa Dánia és Hollandia után?

A kerékpározás előnyei:

  • Működéskor – az autóval ellentétben – nem termel nitrogén-oxidot és más szennyezőanyagot (pl. szén-dioxidot, szén-monoxidot, szénhidrogéneket, aldehideket, kormot, benzapirént). A nitrogén-oxid hő hatására keletkezik az autók motorjaiban az üzemanyag elégetése során. A nitrogén-oxidok nagymértékben felelősek a Los Angeles-típusú szmog kialakulásáért és a savas esők létrejöttéért, továbbá káros hatással bírnak egészségünkre. A bringa használata során nem kell ilyen jellegű szennyezéssel számolnunk, így sokat teszünk környezetünk védelméért.
  • Környezetvédelmi előnye, hogy nem járul hozzá a zajszennyezéshez.
  • Hozzájárul az egészséges életmódunkhoz. Bringázáskor a testmozgás oldja a stresszt, javítja a szívműködést, fokozza az anyagcserét, erősíti az izomzatot, kalóriát éget, erősíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást és a zsírszövetet, valamint javítja a koordinációt is.
  • A kétkerekű közlekedés hozzájárul a kényelmünkhöz is. Nem kell várakozni, mint a tömegközlekedés esetén. Nem kell hosszasan parkolóhelyet keresni, ellentétben az autóval. Esetenként gyorsabb lehet az út megtétele, mint tömegközlekedéssel vagy autóval, mivel bárhonnan bárhova el lehet jutni kerülő nélkül.
  • További előnye, hogy olcsón beszerezhető, nincsen üzemanyag- vagy használati díja és kis helyen elfér.

Az, hogy milyen egyéni döntéseket hozunk, hatással van a levegőminőség alakulására is. Ha a rövid távok megtételéhez kerékpárt használunk, már sokat tettünk a levegőminőség javításáért, a zajvédelemért, a pénzünk megtakarításáért, az egészségünk és időnk megőrzéséért.

Ha pedig megmutatnád kedvenc kerékpárutad, csatlakozz te is a tekAIR kampány videópályázatához. Ehhez nem kell mást tenned, mint a maximum 90 másodperces videófelvételt elküldened a tekair@hoi.hu címre a http://hungairy.hu/node/109 címen található információk alapján.

futureofdebrecen.hu

Rekordot döntött az első házasoknak járó adókedvezmény

Balázs Ákos

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek