Blog
2023-12-05

A napelem rendszerek előnyei összefoglalva

A napelemes rendszerek előnyeit nagyon hosszan lehetne sorolni, de fontos tudni, hogy mik azok a pozitívumok, amelyek rövid és mik azok, amik inkább hosszabb távon jelentkeznek. A technológia fejlődése fejlődése és térhódítása már hosszú évek óta tart, így a mai rendszerek már hatalmas mennyiségű elektromos áramot képesek előállítani. A beruházás egyre olcsóbb, egyre jobban megéri, miközben a hatékonyságuk sem csökken.

Az alábbi írásunkban összefoglaljuk a napelem rendszerek előnyeit, kitérünk arra, hogy kinek és miért éri meg ebben gondolkodnia.

A napelem legfőbb előnyei

Vajon mitől lett ennyire népszerű a napelem? Mit tud, amire a kiépített elektromos áram nem képes? A rendszer nem egyszerűen egy passzív bevételi forrás, hanem egy környezetkímélő és fenntartható megoldás, aminek segítségével teljesen függetleníthetjük magunkat a villamos szolgáltatótól. Ez az egyik legnagyobb előnye a napelem rendszereknek. De ez még nem minden!

Az eszköz használata során az átalakításra felhasznált energia ingyenes, hiszen a panelek a nap fényenergiájával töltik fel magukat. Ez az energia korlátlan mennyiségben rendelkezésünkre áll, tulajdonképpen kimeríthetetlen energiaforrásnak tekinthető. A rendszernek ráadásul nincsenek mozgó és forgó alkatrészei, amik idővel kopásnak indulhatnak, esetleg meghibásodnának. Egyedül az inverter az, amit kicsit korábban kell cserélni, de minden más zavartalanul működik évtizedeken keresztül. Ebből adódik, hogy nem terheli a környezetet, nincsen se zaj, se káros anyag kibocsátás, a rendszernek pozitív ökológiai lábnyoma lehet.

A napelem további előnye, hogy mivel moduláris, így gyorsan és szinte bárhová telepíthető. Egyszeri befektetés, később sem kell karbantartási költségeket fizetni, csak nagyon minimális mennyiségben. Nem beszélve arról, hogy felszerelhető akár az ingatlan építésekor, de utólag is, hiszen az épület életkora nem befolyásolja a telepíthetőséget.

Generációkon átívelő élettartam

Nem túlzás azt állítani, hogy a berendezés élettartama akár generációkon is átívelhet, hiszen több évtizedig képesek áramot előállítani. A család passzív jövedelemhez jut általa, többé nem lesz szükség áramszámla fizetésére, de sok esetben megoldható vele a hűtés és a fűtés is. Nem beszélve arról, hogy a villamosságot fogyasztók energiatudatos cseréjével csökkenteni lehet az áram felhasználást. Tulajdonképpen befektetésként lehet rá tekinteni. Amint megtérül, kifizettük az egész rendszert, onnantól fogva nincsen további költségünk, a rezsit szinte teljes mértékben le tudjuk nullázni.

A hatékonyság kérdése

A napelem rendszert további előnye, hogy nem tesz benne kárt semmilyen időjárási körülmény. A mostoha és szélsőséges időszakokat is jól bírja, a magas hőfoknak, de még a jégesőnek is remekül ellen tud állni. Nézzük csak meg az űrben elhelyezett eszközök esetében használt darabokat, azok is nagyon jól bírják a strapát, pedig ott jóval másabbak a körülmények.

A beruházás által javulhat még a villamos hálózatok hatékonysága, hiszen a rendszerek központi, valamint decentralizált módszerrel is felépíthetőek. A kisebb panelek javítják a hálózat stabilitását, ahol pedig nincsen villamos hálózat, vagy túlzottan költséges lenne azt kiépíteni, ott a rendszert akkumulátorokkal is ki lehet építeni.

Nincs limitáltság

Végül, de nem utolsó sorban a rendszer felépítéséhez szükséges alapanyagok bőségesen a rendelkezésünkre állnak, nem véletlen, hogy az ipari termelésük hatalmas mértékben nőtt meg az elmúlt évek során. Vannak országok, ahol kiemelten támogatják ezt a megoldást, ott ennek köszönhetően több ezer munkahely jött létre, így még a gazdaságra is jó hatással van.

Zöld környezet

A napelem rendszer tehát zöldebbé teszi a környezetünket. A berendezés a városokban a tetőkön nem zavaró, zajmentes, tiszta energiaforrást jelent, amihez karbantartásra sincsen szükség. Növelhetjük vele az ingatlan értékét, ha azt végül valami miatt el szeretnénk adni.

Mivel hazánkban évente 2000 órát süt a nap, így indokolt a használatuk. Sok helyen ennél rosszabb a helyzet, mégis hatékonyan tudják őket működtetni. Egy jó helyre szerelt, minőségi panel a szórt fényt is képes hasznosítani, tehát az áramtermelés borús időben sem marad el.

Máté Péter

Duffek Mihály

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek