Blog
2022-03-12

Bea Johnson könyvajánló

Ha el szeretnénk indulni a hulladékmentes úton, akkor jó pár könyv válik segítségünkre. Az első könyv és személy, akiről hallottam a zero waste kapcsán, az Bea Johnson volt. A zero waste – vagyis a hulladék nélküli élet – pár éve lett felkapott téma, ezért már elég sokan ismerik, de ez nem mindig volt így.

Bea Johnson, a francia származású amerikai írónő, 2008 óta követi a hulladékmentes életmódot. Sokak talán csak a befőttesüvegéről elhíresült nőként emlékeznek rá, ugyanis a kaliforniai család egy éves szemete elfér egy befőttesüvegben. 

Rögös utat járt meg a család és az anyuka, amit könyvében írt meg. A könyve angol nyelven 2013-ban, magyarul jóval később, 2018-ban jelent meg. A könyv nem csak arról szól, hogyan lehet csökkenteni a hulladékot bevásárlás közben, hanem a környezetvédelem más szegmenseire is kitér. Például az élelmiszerpazarlás megelőzésére, csináld magad praktikákra és gyermeknevelésre. 


A könyv hátulütője, hogy amerikai viszonylatokat mutat be, ami pár dologban jelentősen eltér a magyartól. Ilyen például az állandó gyógyszeres doboz, ami Amerikában bevett szokás és újra is használható/hasznosítható. Magyarországon viszont soha nem találkozunk a filmből ismert narancssárga műanyag hengerekkel. Tehát a könyvet olvasva érdemes a magyar viszonylatokat szem előtt tartani. Az egyetlen főszabály pedig ezen a téren: soha nem kockáztatjuk az egészségünket a zero waste oltárán. 

Ajánlom a könyvet mindenkinek, akit érdekel a hulladékmentes életmód. És még valami! Bea Johnson a könyvében azt írja, ha tehetjük, kölcsönözzük ki vagy kérjük kölcsön a könyvét, ha pedig a vásárlás mellett döntünk, akkor adjuk tovább, amint nincs rá szükségünk. 

A következő részben megismerhetjük Bea Johnson könyve alapján a zero waste életmód öt alapelvét. Tartsatok akkor is velünk! 

Forrás: futureofdebrecen.hu

Digitális kihívások az egészségtudományban

Ujvárosi Ádám: sokatmondó a legutóbbi két győzelmünk

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek