Blog
2024-02-10

„Sétáló erdő” tette zöldebbé a holland várost, Leeuwardent

Egy Bruno Doedens nevű tájépítész fejéből pattant ki a projekt ötlete, melyet Bosk-nak nevezett el, ami annyit jelent, erdő.

 A projekt célja, hogy egy zöldebb városi környezetet hozzon létre, ami egyben segíti a város lakóit a természettel való újra-kapcsolódásukban is. 

A „sétáló erdő” projektben őshonos fákat ültettek konténerekbe, ezáltal mozgathatóvá tették őket. A konténereket QR kóddal láttak el, melyet beolvasva az érdeklődők megtudhatták, hogy az az adott fa milyen fajú, mennyi az átlagéletkora és milyen az általa preferált talajtípus. Doedens szerint ezek a fák a világon a legjobban gondozottak és a lehető legnagyobb odafigyeléssel törődnek velük, ugyanis a földjükben szenzorokat helyeztek el, melyek a talaj nedvesség szintjét mérik, és rögtön jeleznek a fák gondozásáért felelős kertészeknek, amint a növényeknek vízre van szüksége.

A leeuwardeni lakosok kitörő lelkesedéssel fogadták a projektet, amely megmutatta nekik, hogy létezik egy élhetőbb és zöldebb jövő. 

Elkészült Debrecen Környezetvédelmi Programja, a Zöld Kódex, amely 50 intézkedést határozott meg, melyek közül az egyik az Instant erdő nevet kapta. Az Instant erdő hasonló elképzelés alapján született, mint, amit a Holland városban hoztak létre. Debrecenben számos helyen nem tudnak fákat ültetni a közműhálózat miatt, ennek a problémának az orvosolására született meg az ötlet, miszerint dézsába ültetett, mozgatható növényekkel kellene mégis zöldebbé varázsolni az erre amúgy alkalmatlan területeket. Az Instant erdő amellett, hogy árnyékot ad, csökkenti a hősziget hatást is.

Forrás: futureofdebrecen.hu 

Lapos föld

Carson Coma

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek