Blog
2023-11-13

Ruhafestés fűszerrel

Avagy: az aranysárga kurkuma ereje.

A divat az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág, ami mindenkit érint, hiszen az öltözködés a mindennapunk része. Persze alapvetően megoldás lehet, ha minőségi ruhákat választunk, természetes alapanyagból, amelyek akár évekig kiszolgálhatnak bennünket, de pont emiatt nagyon is könnyű megunni azokat. A slow fasion megtérüléséről már korábban beszéltünk, de a meglévő ruháink újragondolásáról is érdemes pár szót ejteni.

Ha a ruha szűk vagy bő, akkor egy ügyeskezű varrónőre bízhatjuk ruhánk sorsát, ha nem konyítunk a varrógéphez, de ez a helyzet akkor is, ha apró, javítható hibát fedezünk fel rajta. Azonban, ha meguntuk egy-egy ruhadarabunkat, aminek minőségileg semmi baja, akkor érdemes kreatív ötletekhez nyúlni. Van, aki akrillal festi farmerjait, mások természetesebb módszerhez folyamodnak és hímzéssel díszítik az anyagokat. Fontos megjegyezni, hogy ezekhez elengedhetetlen a kézügyesség és a kreativitás, illetve nagyon időigényes munka is.

Legutóbb egy jelmez kapcsán nekem is szükségem lett volna egy sárga szoknyára, amit nem rejtett sem az én, sem a barátaim gardróbja.

Mert igen, ruhát cserélni menő!


Így kreatívan próbáltam megoldani a helyzetet. Először pár turkálóban néztem szét, hiszen nem kifizetődő egy új ruhát venni egy este kedvéért. Végül véletlenül akadt a kezembe egy fehér pamut szoknya, amikor is beugrott, hogy ezt akár én is befesthetem sárgára, mégpedig környezetbarát módon: indiai sáfránnyal, közismert nevén kurkumával. Ráadásul ez a kedvelt indiai fűszer sok háztartásban megtalálható. Mivel nekem picivel többre volt szükségem, ezért a kedvenc csomagolásmentes boltomba, a Csuporka boltba vettem az irányt. A csomagolásmentes boltokban sokkal kedvezőbb áron lehet fűszereket megvenni, konkrétan 2,5-szer olcsóbb volt a kurkuma kilós ára – összehasonlítva a legtöbb boltban kapható 20 grammos kurkuma tasak kilós árával. 

Na, de lássuk is, hogyan lehet az indiai sáfránnyal ruhát festeni! 


Első és legfontosabb dolog, hogy a megfestendő ruha legyen világos és természetes anyagú. Szintetikus, műszálas ruhadarabokat nem tudunk ilyen módon színezni.

Szükségünk lesz igazából egy lábasra, kurkumára, vízre és a ruhadarabunkra. Ehhez a földig érő, könnyed szoknyához körülbelül 3 liter vizet és két evőkanál kurkumát felforraltam, majd miután felforrt, lekapcsoltam alatta a tűzhelyet, és beletettem a szoknyát úgy, hogy mindenhol jól megfogja a sárga folyadék. Végül egy éjszakára hagytam állni, másnap pedig 40 fokon mostam ki. Vigyázat, ilyenkor mindent könnyen befog még az anyag, így nem érdemes mással együtt mosni! Ezután levegőn szárítva adja ki igazi, napraforgó sárga színét. Érdemes a mosógépet ezek után egy tisztító programmal megtisztítani, hogy ne fogja be a gumi alkatrészeit. A következő mosások alkalmával még ereszt színt a ruha, de nem lesz foltos, és nem veszít színéből, ha egyenletesen, levegőn szárítjuk.

futureofdebrecen.hu 

Oroszországban gyorsult az infláció októberben éves szinten

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek