Blog
2022-12-11

Hogyan mentsük meg a világot…éjszaka?

Napjaink harmadát – jó esetben – alvással töltjük. Velünk ellentétben azonban elektromos berendezéseink, kütyüink nem így tesznek. Ha a háztartási gépeinket (a hűtő és a fagyasztó kivételével) éjszakára hagyjuk aludni, tehát áramtalanítjuk, évente akár 35.000 forint értékű energiát is megtakaríthatunk. Persze, ez a szám nagyban függ eszközeink mennyiségétől, azok fogyasztásától. Talán ennél egyszerűbb módja bolygónk megmentésének nincs is.

Megvan annak is a maga praktikája, hogyan tehetjük ezt a folyamatot rutinszerűen mindennapjaink részévé. Minden nap érdemes körülbelül ugyanabban az időpontban lefeküdni aludni. Lefekvés előtt egy órával sétáljunk át otthonunkon, és kapcsoljuk le azon fogyasztókat, amelyekre aznap már nincsen szükségünk. Azért is érdemes lefekvés előtt egy órával ezt megtenni, mert így a szervezetünknek is jelzünk: ideje, hogy ágyba bújjunk. Azáltal, hogy megszüntetjük a kék fényt kibocsájtó eszközök aznapi használatát, a testünk könnyebben hangolódik rá a lefekvésre. Akik kevésbé tudják felvenni ezt az újabb szokást, használhatnak időzítős kapcsolókat, amelyek a nap bizonyos szakában ki-, majd automatikusan bekapcsolják fogyasztóinkat.

Az éjszakai wifi

Több kutatás is bizonyítja, hogy az ember jobban alszik, ha a wifi ki van kapcsolva. Mindemellett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az ólommal együtt a potenciálisan rákkeltő anyagokat tartalmazó 2B csoportba sorolja ezt a készüléket. Ennek tudatában is okos dolognak tűnhet a wifi esti kikapcsolása. Plusz, ha épp nem jön álom a szemedre, kénytelen vagy nem a telefonoddal elütni az időt. Így a „bárányokat” is egyszerűbb lesz számolgatni.

A szoba hőmérséklete

A helyiségek nappali vagy éjszakai hőmérsékletének szabályozásával sok energiát lehet megspórolni. Gondoljuk át, hogy az egyes helyiségek rendeltetésszerű használata milyen hőfokot igényel. A megfelelő hőmérséklet beállítását a fűtési rendszert vezérlő termosztátok és a fűtőtesteken lévő szelepek beállításával érhetjük el. 1 Celsius-fokkal alacsonyabb hőmérséklet – amit szinte észre sem veszünk – 5-6 százalékkal csökkenti az energiafelhasználást! 

Saját szokásom, hogy estére alacsonyabbra kapcsolom a fűtést. Én nagyon szeretek takarózni és jobban is alszom kellemes, 18-19 Celsius-fokos szobahőmérséklet mellett.

DUZS LÁSZLÓ

futureofdebrecen.hu

Hiánypótló képzés településvezetőknek

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek