Blog
2022-05-03

Ismét összejöhet az angol házidöntő a BL-ben

A Villarrealnak csoda kellene a továbbjutáshoz, a Real Madrid azonban hazai környezetben meglepheti a Manchester Cityt.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy jelenleg melyik a világ legerősebb labdarúgó-bajnoksága, a kereteket, a játékosok értékeit, vagy éppen az eladhatóságot vizsgálva bizonyára más-más eredményre jutnánk, de a klubok BL-szereplése talán mindennél mérvadóbb, márpedig e tekintetben a Premier League igencsak jól áll.

Tavaly az angol bajnok Manchester City és a PL-negyedik Chelsea egymás ellen lépett pályára az európai klubfutball csúcssorozatának döntőjében, melyet Kai Havertz góljával a londoni kék-fehérek nyertek meg, a nyolc közé ráadásul egy harmadik angol csapat, a Liverpool is eljutott. Ez a három gárda idén is beverekedte magát a negyeddöntőbe, ám ezúttal a City mellett a Pool került a legjobb négy közé, ahol mindkét együttes sikerrel abszolválta az elődöntő első felvonását. A képet némileg árnyalja, hogy a visszavágó spanyol ellenfeleik pályaválasztása mellett vár rájuk kedden és szerdán, márpedig ebben a szezonban már többször bebizonyosodott, mennyit számít a hazai pálya előnye.

Ennek ellenére meglepetésnek számítana, ha a Real Madrid vagy a Villarreal beverekedné magát a sorozat idei döntőjébe, különösen utóbbi helyzete tűnik csaknem reménytelennek, bár ezt a jelzőt félve írja le az ember a Sárga Tengeralattjáró idei menetelését látván.

Az immár 2026-ig Jürgen Klopp vezette Liverpool azonban jelenleg más kávéház, mint a Juventus, s talán a Bayern Münchennél is jobb erőkből áll – ennyit számít, hogy egy szezonban nem három-négy, hanem nyolc-tíz nehéz mérkőzést kell játszania hazája bajnokságában. A kedd esti visszavágó spanyol szemszögből 0–2-ről indul, s nehéz elképzelni, hogy a szimpatikus csapat benyomását keltő Villarreal kettőt rúgjon a Poolnak, miközben megőrzi kapuját a góltól. A papírforma tehát azt súgja, hogy a tündérmese véget ér – ha valóban így történik, szégyenkeznie akkor sem kell majd a szezon meglepetéscsapatának.

A szerdai ütközet hozhat meglepetést, a City–Real párharc első mérkőzését azonban nehéz lesz túlszárnyalniuk a csapatoknak. Hét gól, kapufák, ziccerek, megannyi látványos megmozdulás – kimondottan izgalmas és változatos rangadó volt, amely az angolok 4–3-as győzelmével zárult; Karim Benzema a hajrában gondoskodott róla, hogy nyílt maradjon a párharc. Így is szinte minden a City mellett szól, de a madridiak annyiszor bizonyították már, hogy vesztett helyzetből is képesek felállni, hogy hiba lenne őket leírni, ráadásul a spanyol bajnokcsapat ásza, Benzema élete idényét futja.

Abban biztosak lehetünk, hogy nem lesz sétagalopp a visszavágó a Manchester Citynek, de jó esély mutatkozik rá, hogy Pep Guardiola csapata az elődöntős párharc után a döntőt is megnyerje – klubszimpátiától függetlenül kijelenthető, nem érdemtelenül tenné.

Patai Gergely

 

Külföldi hallgatóknak a kutatásról

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek