Blog
2022-06-05

Ismét jó hangulatú Zöld Mozi filmklubon találkozhattunk

A harmadik vetítésen a Kiss the Ground vagyis a Becsüld meg a földet című filmet néztük meg. A mozikban megszokott reklámok helyett egy meglepetéssel is készültünk. Bánsághy Kálmán klasszikus gitártanár két dalát követően kezdődött meg a film vetítése.

Az amerikai film rámutatott a talajpusztulás és az elsivatagosodás okaira. Megtudhattuk, hogy a mezőgazdaság és az állattenyésztés kettéválasztása, hogyan tette a klímaváltozás szempontjából fenntarthatatlanná az agráriumot. Ezután a film számos megoldási alternatívát mutatott be, mint a talajmegújító mezőgazdaságban rejlő potenciált, az élelmiszer erdő lehetőségeit, a szántás nélküli (notill) vagy talajtakaró növényeket alkalmazó szántóföldi művelés előnyeit.

Mindezek mellett bemutatta, hogy a szarvasmarhatartás csak akkor járul hozzá jelentősen a klímaváltozáshoz, ha intenzív, iparosított körülmények között zajlik, a legeltetéses állattartás pont ellenkezőleg, hozzájárul a talaj megújításához és ezáltal a klímavédelemhez.

A filmet egy pódiumbeszélgetés követett amely során tovább részletezték a szakemberek a megoldások lehetőségeit. A beszélgetőpartnereink Dr. Kozák Lajos ökológus, permakultúra tervező és gazdálkodó, aki permakultúrás elveken alapuló, biodinamikus tangazdaságot alakít ki a Napraforgó Waldorf Iskola részére, Duzs László agrármérnök, tápanyagutánpótlási szaktanácsadó, aki önellátó gazdaságot alakít ki a “Rejtekhegyen” és Nagyné Pálfi Zsuzsa környezetgazdálkodási agrármérnök, síkkomposztálásos vagy más néven mélymulcsos kertművelési módszer talajvédelmi kutatója voltak. 

A beszélgetés során kitértünk azokra a lehetőségekre, amelyet egy kerttel nem rendelkező lakos is tehet. Ilyen megoldás, ha ökológiai gazdálkodásból, zöldség- vagy húsközösség tagjaként szerzi be az élelmiszerét. Aki kerttel rendelkezik, annak bemutattuk, miért fontos a bolygatatlan talaj a gomba-növény különleges, szimbiotikus kapcsolata szempontjából, miért fontos a mélymulccsal történő borítás a talaj jobb nedvességmegőrző képessége érdekében és miért fontos a természeti adottságokat megfigyelve a permakultúra elvei mentén kertészkedni.

Forrás: futureofdebrecen.hu

Döntetlennel zártuk a szezont

Marco Rossi

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek