Blog
2020-10-11

Üvegezzünk?

Mi lesz veled üres üveg?

Gyerekkorunkban tök természetes volt, hogy visszaváltottuk az övegeket. A fáradtságért jó kis zsebpénz gyűlt össze. Úgy emlékszem egy Coca-Cola betét 3 forint volt. Öt üveg már komoly summa volt. Ráadásul úgy voltunk környezetvédők ezzel a tettünkkel, hogy azt se tudtuk mi fán terem a zöldmozgalom. 

Most azon tanácskoznak, hogy ismét dívatba jön az üveg visszaváltási rendszer.  Elsősorban a nagyáruházakban. Németországban 2003 óta működik az üvegvisszaváltó rendszer, a csomagolóanyag 98 százalékát gyűjtik vissza. A reaktiválás tehát sikeresnek mondható.  

A tervek szerint 2021 végén, 2022 elején indul el a rendszer Magyarországon, kezdetben az üveg és fém csomagolóanyagokat lehet majd visszaváltani, később más anyagokat is, például a kozmetikai termékek csomagolásait.

 A műanyag hulladéknak jelenleg 35 százalékát hasznosítják újra, 2035-ig ezt az arányt az uniós előírásnak megfelelően 55 százalékra kell emelni. Ezért települési hulladékpontokat szándékoznak létre hozni, a hulladékudvarok számát növelni, az illegális hulladéklerakást pedig mérsékelni.

Visszatérve a hagyományos üvegvisszaváltásra meglepően sokan támadják. „A sok üres üveg tisztítása mennyi vegyszerrel jár? Az nem károsítja a környezetet? Nem beszélve a tetemes vízmennyiségről.” vagy „..a boltokban dolgozó, agyonhajszolt nők biztosan örülnek, hogy még többet kell emelniük, cipekedniük.. „

Jönnek az érvek pro-kontra. Tanulmányokat készítenek, tanácskoznak, konferenciákat tartanak ezzel kapcsolatban. Holott egy meghökkentően egyszerű módszerről beszélünk. Veszek öt üveg sört, kifizetem a betétdíjat (üvegenként legyen 15 forint), aztán hónap végén beállítok egy bevásárló közponba ötven üres üveggel és lesz pénzem halkonzervre. Plusz védem a környezetet. Vagy mégse?  

 

 

Back II Black

Nezara viridula

Váradi Ferenc

Szerző
Hasonló cikkek