Belföld
2021-05-07

Ma éjfélig regisztrálhatnak oltakozni a 16-18 évesek

Az oltási programban már elérkeztünk az egyéni felelősség szakaszába, amikor már senki máson nem múlik, hogy ki mikor van beoltva, csak az egyénen. Az eredményes vakcinabeszerzéseknek köszönhetően ugyanis már nem a vakcina mennyiségen múlik, ki mikor kapja meg az oltást, minden feltételt ahhoz, hogy mindenki, aki kér, kaphasson oltást.

Gulyás Gergely elmondta, ezen a héten kevesebb oltás fog rendelkezésre állni Modernából és Pfizerből, miután a beérkező 330 ezer adagból körülbelül 200 ezer, az második oltás, és 130 ezret pedig félre kell tenni a 16-18 év között oltakozni kívánó fiatalok számára, hiszen az ő esetükben csak és kizárólag a Pfizer-vakcina az, ami használható. A jövő héttől átlagosan hetente körülbelül 120-180 ezer Pfizer- és Moderna-vakcina fog összesen rendelkezésre állni, 20-30 ezer Moderna és 130-140 ezer Pfizer, ami első oltásként beadható. A szállítások a Pfizernél megbízhatóak és folyamatosak, körülbelül 330 ezer vakcina érkezik hetente, de ezekből a második oltásra is félre kell tenni. Jövő héttől kezdve pedig hetente körülbelül 130-140 ezer lehet azoknak a Pfizer-oltásoknak a száma, amit első oltásként be lehet adni, és ehhez 20-30 ezer Moderna csatlakozhat. 

Gulyás Gergely azt is kifejtette, hogy azért fordulhat elő, hogy a Pfizer-vakcina oltási sorrendjében egy 19 éves, aki januárban regisztrált az oltásra, hátrébb kerül, mint az a 18 éves, aki most regisztrálhat, és a jövő héten meg is kapja az első oltását, mivel világos orvosi protokoll van, és a 19 éves bármilyen oltóanyaggal oltható, a 18 év alatti viszont pillanatnyilag csak Pfizerrel.

Újra látogathatóak a Kodály Filharmónia koncertjei

Osztálykirándulni és ballagni is lehet - az egyetemek egyéni döntés szerint nyitnak

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek