Belföld
2021-05-07

Osztálykirándulni és ballagni is lehet - az egyetemek egyéni döntés szerint nyitnak

A hét legfontosabb eseménye az érettségi, az egész országban rendben zajlottak az érettségi vizsgák. A kormány döntése értelmében a járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel a jogszabályban meghatározott néhány kivétellel ebben a vizsgaidőszakban csak az írásbeli vizsgákra kerül sor, ezeket a középiskolák és a kormányhivatalok a tavaly már bevált egészségvédelmi óvintézkedések mellett szervezik meg.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár elmondta, ebben a vizsgaidőszakban 1159 helyszínen várhatóan mintegy 112 ezer diák érettségizik majd. Az írásbeli vizsgákat május 3. és 25. között szervezik meg. A mai napon német nyelvből középszinten több mint 12 ezren, emelt szinten pedig több mint 3 ezren érettségizhettek. A német nyelvvizsgák jelenleg is tartanak.

A becslések szerint, a részvétel szinte százszázalékos a vizsgákon. 

Április 19-én az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatán, tehát az egytől a negyedikig terjedő évfolyamokon véget ért a tantermen kívüli digitális munkarend, visszatértünk a jelenléti oktatáshoz. Az óvodák és az iskolák megnyitása fokozatosan és óvatosan történt meg, ennek is köszönhetően igen alacsony a bármilyen járványügyi intézkedéssel érintett óvodák és iskolák száma, szórványosan egy-egy osztályra, csoportra nézve kellett csak intézkedni. Ezen a héten az óvodákban 75%-os, az iskolákban 86%-os volt átlagosan a gyermekek, tanulók részvételi aránya. Fontos azt is kiemelni, hogy ez sosem százszázalékos, ilyen változékony tavaszi időjárás idején az óvodások tíz százaléka, az iskolások hat-hét százaléka egyébként is hiányozni szokott.

A felső tagozatok és a középiskolák a korábban már bejelentettek szerint jövő hétfőtől, azaz május 10-étől térnek vissza a hagyományos jelenléti oktatáshoz, erre az érintett intézmények felkészültek. A tanévből hátralévő több mint egy hónap, konkrétan öt teljes hét hagyományos jelenléti oktatási környezetben nagyon fontos a tanév sikeres és eredményes lezárása érdekében, ezt kívánja a gyerekek érdeke.

Ha egy tanulónak a tanév során a több mint 250 óra hiányzása összejön, és a jegyei alapján a tanév végén a munkája nem értékelhető, akkor osztályozóvizsgával lehet módja az adott tantárgy és ezáltal a tanév sikeres lezárására az érintett tanulónak.

Az egyetemek, főiskolák vonatkozásában új szabályozás lép életbe hétfőtől. A rektor dönthet arról, hogy hogyan folytatódjék a gyakorlati képzés és a vizsgák rendje, természetesen a védelmi intézkedések további szigorú betartása mellett.

A tanulmányi kirándulások június 15-éig, tehát a tanév végéig csak osztályonként csak egynapos, vagy többször egynapos formában, tehát ottalvás nélkül valósíthatóak meg.

A tanévzárás után iskolai programok, nyári táborok kapcsán később hoz még döntéseket a kormány.

Ma éjfélig regisztrálhatnak oltakozni a 16-18 évesek

Jubilál idén a Farmer Expó

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek