Belföld
2021-03-19

Még egy hétig meghosszabítják a korlátozó intézkedéseket

A miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt a hazai járványhelyzet kapcsán meghozott döntésekről.

Közel van a harmadik hullám csúcspontja.

Orbán Viktor miniszterelnök a beszélgetés elején azt mondta, hogy a legfontosabb döntés az volt, hogy a hatályban lévő korlátozó intézkkedések még egy hétig fennmaradnak hétfőtől számítva. Meghalt 213 beteg, 1174 ember van lélegeztetőgépen és ezen kívül még több mint 9 ezren vannak kórházban. Éppen ezért nem lehet most lazítani - tette hozzá. Orbán Viktor közölte, hogy a lélegeztetőgéppel felszerelt ágyak kapacitásának a felét még nem értük el, és ugyanez igaz a kórházi ágíakra. A legfőbb kérdés, van-e elég ember. A kormányfő közölte, hogy a kórházigazgatók felkészültek, és minden kórház biztos irányítás alatt vannak.Természetesen minden vezetőnek volt problmája, de meg is tudják oldani ezeket központi segítséggel.

A rezidenseket javarészt beoltották és vezényelták is őket.

Ezt már nem viselnénk el

A miniszterelnök elmondta, hogy további szigorításokat már nem biztos, hogy elviselnének az emberek. Most jó esély van arra, hogy az iskolákat újranyissuk - tette hozzá. Szólt arról is, hogy komoly összefüggés van az elhízás és a cukorbetegség és a betegség súlyos lefolyása között. A szolgáltatószektorban is nagy probléma van a kialakult helyzet miatt - tette hozzá. Ha újra tudjuk indítani a gazdaságot, akkor erős és bőséges év lesz a következő év. Az oltások számának növekedése a legfontosabb védelmi intézkedés. Minden héten négyszer-ötször annyi embert oltanak be, mint ahányan megbetegednek - tette hozzá. Lezártuk a nemzeti konzultációt. Az Operatív Törzs készítse el az újraindítási tervet. Olyan oltási terv kell, ami megmutatja, mi történik, ha bizonyos számú oltott van. A kormányfő azt mondta, hogy akkor tudják megtenni az első újraindítási lépést, amikor minden 65 év feletti regisztrált be lesz oltva.Ha a beoltottak száma elér a 2,5 milliót, akkor érjük el ezt a szintet.

Elérhetjük a 1,5 millió beoltottat

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az egész húsvét külön járványügyi intézkedést igényel, erről jövő héten tájékoztatnak. A kormányfő elmondta, hogy beoltott emberek száma ma haladja meg a 1,5 milliót. 1,260 millió az oltási igazolvánnyal rendelkezők száma. Mindez azt jelenti, hogy nagyjából kétmillió védett ember dokumentáltan van. Mindezek mellett van a látencia is, akik nem tudják, hogy megfertőződtek - tette hozzá. Ez a csoport is kaphat védelmi igazolványt, ha átesik egy vizsgálaton, és kiderül, hogy korábban fertőzött volt. Lesznek a nyitásnak olyan szakaszai, amikor a védettségi igazolvánnyal több szolgáltatás lesz elérhető - tette hozzá.

A baloldal jó lenne, ha befejezné az oltásellenes kampányát

Orbán Viktor Szaniszló Sándor DK-s polgármestetr akciójáról azt mondta, hogy a baloldal jó lenne, ha befejezné az oltásellenes kampányát. Aki oltásellenes, az kockára teszi az emberek életét - tette hozzá.

Ezt ma már nagyon bánjuk

A kormányfő arról is beszélt, ha nyílvánosságra hozhatnák a szerződéseket, akkor kiderülne, hogy mi a beszerzés rendje. Mindezt persze ma már bánjuk, hogy így tettünk, és beleverném a fejemet a falba - tette hozzá.A migráció után ez a második nagy csalódásunk az európai politikában. Az unió nem tudott megbírkózni ezzel a feladattal. Mindez jól mutatja, hogy a nemzetállamok felett nem járt el az idő.

Jó esélyünk van arra, hogy a kiesett Astrazenaca vakcinát tudjuk pótolni

A következő időszakban több mint félmillióval kevesebb Astrazeneca vakcina érkezik. Ha ez így van, akkor 500 ezerrel több keleti vakcinát kell szerezni a következő idpszakban. Minderről most is tárgyalásunk - tette hozzá. Jó esélyünk van arra, hogy a kiesett Astrazenaca vakcinát tudjuk pótolni - mondta a kormányfő.

Újra kell egyesíteni az országot

Brüsszelből nem útlevél szabályozási koncepciót várunk. Ennyi boldogtalan embert nem láttunk Európában, mi magyarok is rossz lelkiállapotban vagyunk - mondta a kormányfő. Lelkileg megviselt állapotban vagyunk, lelkileg is újra kell indítani az országot - tette hozzá. Újra kell egyesíteni az országot, és ez meghaladja a politikusok feladatát - mondta a kormányfő. itt mindenkire szükség lesz.

Nem oltópontból van kevés, hanem vakcinából

Orbán Viktor elmondta: a vírus kapcsán soha nem látott ellentmondó hírek vannak, még a migráció eseténben sem volt ilyen.MINDENKI PRÓBÁLJON A KORMÁNYRA HALLGATNI, MERT MINDIG ELMONDJÁK, HOGY MI AZ AMI BIZTOS, ÉS MI AZ AMI NEM BIZTOS -tette hozzá. Nem oltópontból van kevés, hanem vakcinából - mondta a kormányfő. Ma háziorvosoknál oltanak alapvetően, és aki úgy érzi, hogy nem megfelelő az oltópont, akkor ott alkalmas helyet keresnek - tette hozzá.

https://www.facebook.com/orbanviktor/photos/a.10151703698051093/10159106223676093/?type=3

Forrás: origo.hu

Kép: https://www.facebook.com/orbanviktor

Ország-világ előtt bizonyíthatunk

Ismét keresik az ország leginspirálóbb vállalkozóit

Gyönyörű Tamara

Szerző
Hasonló cikkek