Belföld
2021-04-29

A békéscsabai kulturális intézmények felkészültek a nyitásra

Valamennyi békéscsabai kulturális intézmény felkészülten várja, hogy a négymilliomodik oltás beadását követően, várhatóan a jövő hét elején ismét megnyithassa kapuit a látogatók előtt - közölték az intézményvezetők csütörtökön az Ibsen Ház udvarán tartott sajtótájékoztatón.

A Békéscsabai Jókai Színház jövő hétfőn tervezi bemutatni Tamási Áron Vitéz lélek című darabját; pénteken pedig a Sweet Charity musicalt vinnék színre. Szimbolikus, hogy mindkét darab az újrakezdésről szól - tájékoztatott Seregi Zoltán igazgató.
Kifejtette: a zárvatartás alatt gyakorlatilag elkészültek az évadra tervezett valamennyi darabbal, két előadásnak kell még egy-két hetes próbaidőszakot beiktatni a bemutató előtt. Körülbelül 3500-an váltottak bérletet az idei szezonra, amit senki nem váltott vissza. "Ennek a bizalomnak meg kell felelni" - húzta alá. Számításaik szerint nyáron és ősz elején minden bérletes előadást meg tudnak tartani, és novemberben kezdenék a következő évadot.
Június 4-én mutatják be a tervek szerint A Trianont, majd jön a Hotel Mimóza, amiből alig pár előadás ment le ősszel; rövid próbaidőszak után debütál a Verebes István rendezte Pezsgős vacsora. Őszre tervezik a Kakukkfészek bemutatását, ahogyan a két, még "elmaradt" gyerekdarabbal (Kaland a nagy családerdőben és Árgyélus királyfi) is megvárják az őszi iskolakezdést.
A Munkácsy Mihály Múzeum május 6-án megnyitja a nagyrészt szabadtéri kiállítóhelynek számító Gabonamúzeumot; május 21-én pedig nyílik az új állandó kiállítás, amelyen a kényszerű zárvatartás idején is folyamatosan dolgoztak - közölte Bácsmegi Gábor igazgatóhelyettes. Hozzátette: a városi gyerekrajzpályázatra érkezett alkotásokat körülbelül két hét múlva állítják ki és díjazzák.
A Csabagyöngye Kulturális Központ hétfőn reggel 8-kor nyit - jelentette ki Szente Béla igazgató. Elmondta, az első időszakban a náluk dolgozó mintegy száz közösségre koncentrálnak, vannak ugyanis még jogszabályi hiányosságok, amelyeknek a rendezésére várnak. Így például szerinte nem tisztázott, érkezhet-e egy 17 éves fiatal szülői kíséret nélkül néptáncfoglalkozásra, illetve hogyan lehet nyári tábort tartani, amiből idén harmincat terveznek.
Hozzátette: a következő hétvégén A nagy ugrálás elnevezésű családi programra várják a látogatókat, két helyszínen helyeznek ki ugrálóvárakat; az épület melletti stégre pedig koncertet szerveznek. Május 15-én részt vesznek az országos kezdeményezésű Közművelődési nyitás elnevezésű programon, aznap az Alföld Vonósnégyes koncertezik majd, és az elmaradt közösségi gálájukat is megpróbálják részben pótolni.
A Békéscsabai Napsugár Bábszínház csak hétvégi előadásokat tart, ugyanis a jogszabályok egyelőre nem teszik lehetővé, hogy a fő célközönségüknek számító óvodás és iskolás csoportok látogassák hétközben a teátrumot - tájékoztatott Lenkefi Zoltán igazgató. Május 15-én délután a Jaj, de jó itt, mindenütt! előadásukat mutatják be, majd minden hétvégén újabb produkcióval várják a legkisebbeket. Június 21-től pedig három héten keresztül 10-10 gyerek számára szerveznek egyhetes tábort - tette hozzá.
Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója elmondta, hétfőtől a  védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőttek látogathatják a könyvtárat 17 óráig, emellett megmarad az online könyvrendelés szolgáltatásuk is. Május 17-én állnak vissza a 19 órás és a szombati nyitva tartásra. Az épületben a maszk használata továbbra is kötelező lesz - emelte ki.
A kulturális intézmények voltak az elszenvedői az elmúlt hónapoknak, hiszen fő feladatukat, a kultúra közvetítését nem tudták közönség hiányában ellátni - mondta Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere. Hozzátette, a kényszerű leállás alatt egyik intézmény sem tétlenkedett: a könyvtárban energetikai felújítás zajlik, a bábszínháznak új épülete épül a Beliczey-kúriában, a Csabagyöngye megújította az Ómaszta-parkot, a Munkácsy Múzeum pedig elkészült az új állandó kiállítással.  
A gyulai intézmények is "ugrásra készen várják" a nyitást, amely a négymilliomodik oltás beadását követő napon megtörténik - mondta az MTI-nek a várat, az Almásy-kastélyt, az Erkel Emlékházat, a Ladics-házat és a művelődési házat működtető Erkel Ferenc NKft. kommunikációs vezetője.
Fábián Tamás hangsúlyozta, tárlatvezetések nem indulnak, egyelőre csak egyénileg lehet megtekinteni a kiállításokat. A tárlatvezetések szokott kezdési időpontjaiban a kastély előtt, illetve a várudvaron általános tájékoztatót tartanak a kollégák az épületről, annak történetéről és a kiállításról. A nyitással nem indulnak a garantált programok és a szabadulószobák is zárva tartanak. Valamennyi kiállítóhelyen kérik a maszk viselését és kiemelten figyelnek arra, hogy ne alakuljon ki zsúfoltság a kisebb termekben sem - közölte.
 

Hónapról hónapra emelkednek a bérek

Ukrajnában ismét megugrott a fertőzöttek száma

MTI

Szerző
Hasonló cikkek