Backstage
2024-01-23

A Rock Roll nem egy tánc - amikor betiltották a táncolást

Clevelandben az ohiói rendőrség egy 1931-ben elfogadott törvényre hivatkozva megtiltotta a 18 év alatti rock and roll rajongóknak, hogy nyilvánosan táncoljanak, hacsak nincsenek felnőtt kíséretében. A törvény lényege a kiskorúak védelme volt, és a hatóságok úgy vélték, hogy a rock and roll zenére táncolni olyan tevékenység, amely káros lehet a fiatalok erkölcsére és jólétére.

A clevelandi rock and roll táncbetiltás egy olyan esemény, amely valóban bekövetkezett az 50-es években, pontosabban 1956 január 23-án. A clevelandi városi hatóságok és egyházi vezetők egyesületekkel és más csoportokkal együttműködve úgy érezték, hogy a rock and roll zenéje és az ahhoz kapcsolódó táncok veszélyesek, erkölcstelenek és megzavarhatják a fiatalokat.

s-l1200.webp (1200×882)

Ennek eredményeként 1956-ban Cleveland városában egy olyan törvényt hoztak, amely megtiltotta a rock and roll táncokat a kiskorúaknak, és kijelölték, hogy az ilyen táncok veszélyesek és károsak lehetnek. Csakis kizárólag felnőtt kiséretében lehetett 18 év alattiaknak élvezni az éppen világhódító útján lévő rock and rollt. A helyi hatóságok becslése szerint több mint 5000 fiatalt érintett ez a tiltás. Ebben az évben Elvis Presley leszerződik a CBS televízió csatornával, ahol több alkalommal fellép élőben és bemutatja a "Hound Dog" című dalt, megjelenik James Brown első kislemeze, a "Please, Please, Please", Bill Haley kiadja a "See you Later, Alligator"  című slágerét, Carl Perkins berobbantja a rádiókat a "Blue Suede Shoes" gigaslágerrel, elkezdik a mozik vetíteni a "Rock Around the Clock" filmet, Little Richard kijön a "Long Tall Sally" klasszikussal, Johnny Cash a "I Walk the Line"-al, Fats Domino a "Blueberry Hill"-el, Chuck Berry a "Roll Over Beethoven"-el, amik a mai napig kötelező darabok minden házibuliban, az akkori fiatalok pedig nem táncolhattak rá. 

santa-cruz-had-a-footloose-moment-in-1956-when-rock-and-roll-dances-were-banned-Z6puYI.jpg (2000×1250)

A rock and roll zene és tánc ebben az időszakban gyakran került összeütközésbe az akkori konzervatívabb nézetekkel, és néhány városban, beleértve Clevelandet, az ilyen zenei stílusok és a hozzájuk kapcsolódó táncok elutasításra találtak. Azonban idővel a rock and roll zene tovább terjedt és elfogadottá vált a kultúrában, és a táncbetiltások is fellazultak vagy megszűntek, a Rock and Roll pedig világszerte meghódította az embereket. A korszak azonban jól példázza, hogy az új zenei stílusok és kulturális jelenségek gyakran találkoznak ellenállással, különösen a kezdeti időszakokban.

 

Itt az idő – Jelentkezz a DE gyakorló iskoláiba!

Horog Máté

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek