Backstage
2024-01-02

Tíz legrosszabb magyar dal 2023-ból – szerintünk

Elkészítettük a szerintünk legnagyobb hangszennyezés listáját 2023-ból, ami stílusfüggetlen és teljesen szubjektív. Kimaradtak belőle a mulatós műfaj krémjei, és az olyan előadók, akiket nem veszünk komolyan, (Kozsó, Varga Irén stb.) mivel akkor a lista több száz dalt tartalmazna. Szükség lenne egy Erdős Péterre, aki a popcézár volt az átkosban, aki eldöntötte kinek jelenhet meg lemeze és kinek nem.

10. Kowalsky meg a Vega x Horváth Tamás – Szitakötő

Az egykor szebb napokat megélt Kowalsky meg a Vega felült a hit és a szeretet hullámra, és láthatóan van is rá közönség. Kérdés, meddig fogja bírni a falunapok világa ezt a műfajt, mert a nagy fesztiválokról már kiestek. A kollaboráció még jól is működik, de a dal szerintünk nagyon gyenge lett és a szöveg pedig izzadva akar valami nagyot mondani. Túlbölcselkedett és túlnépies lett. A klipben elhelyezett Csenrezi Buddha szobrok a Dunakanyar szép hegyein már nem tud rontani az összképen és az értelmezhetetlen áhítaton.

 

9. Krúbi – A Tankcsapda sem hazudott mindenben

A zeneipart megcsapta a bulvárfertő, és a dalcím kiválasztása hozza a kattintásszámokat, az már teljesen mellékes, hogy a cím és a dalszöveg nem jár kéz a kézben. A szöveg alá rakott zenei alap pedig egy olyan művészi szabadság eredménye lehet, amit mi nem érthetünk. Szerencsére.  

 

8. Lofti Begi x Pataky Attila – Álmodtam egy világot magamnak

Hogyan kell egy nagy klasszikust hallgathatatlanná alakítani és beültetni a hazai labdarúgás borzalmas világába, ahol Gáspár Győző a hazai sportipar Tóth Gabija. Vannak akik Szentté, és vannak akik Fradidrukkerré válnak. Mindenesetre Lotfi nem villogtatta meg tehetségét ezzel a tömegoszlató feldolgozással.Reméljük mihamarabb feledésbe merül, ezért ide sem rakjuk a linkjét. 

7. Tóth Gabi – Átkozott nyár

Győzike Fradista lett, Gabi pedig halad a Szentté avatás útján. A dal alapja egy kellemes Orosz népdal, amire sikerült olyan szöveget írni, amit akár a bulvársajtóból is összeollózhattunk volna mi is. Dalban mondja el volt férjének, hogy most mennyire jó neki, mert hát a sima szó elszáll, a dal megmarad. Szekunder szégyenérzetünk van, és úgy érezzük, Gabi háttal ül a vászonnak. Folyamatos áldozat szerepben érzi magát, amit már nem rest megénekelni sem. Ahogy Albert Einstein mondta: "Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és közben azt várni, hogy az eredmény más legyen." 

 

6. Hungary For Peace – We are the World

Ez a dal már olyan giccses és mű, hogy a századfordulós francia kastélyok ehhez képest letisztultak. Önmagában az eredeti dallal semmi bajunk, de ezt a feldolgozást nem szabadott volna engedni. Rém kellemetlen. Legalább az általunk nagyra becsült Pély Barna szólhatott volna az alkotóknak, hogy ezt nem kéne bolygatni. A klipet nézve azt érzi az ember, hogy nálunk, Magyarországon van háború. A résztvevők pedig, mintha egyenként tízszeres Grammy-díjasok lennének .... Szerencsére a végeredmény nem ütötte át a nyilvánosság falait.

 

5. Bruno – Ördög Nórika

Próbáljuk értelmezni és megkedvelni, de túl van vagánykodva és a zenei alap alatta mintha csak félig lenne kész. Az meg már csak a mi szőrszálhasogatásunk, hogy a hivatalos Youtube link alatt a leírásban a dal szövegéből mellőzték az ékezeteket. Mintha valaki a telefon jegyzetéből másolta volna be. Ez a teljes igénytelenség és amatőr szag. Értjük mi a rengeteg kattintást és még több fellépést, de legalább a nyelvtan ne legyen megerőszakolva. A klip végén maga Ördög Nóra is feltűnik a klipben, aminél csak Kiszel Tünde naptárai kellemetlenebbek. 

 

4. Sugarloaf – Mindenki ugyanolyan

Sajnos ez a dal sem tűnt ki a tömebgől, csak picit rosszabb lett, mint a többi.Erről a zenekarról már nehéz kideríteni, ki eredeti tag és ki nem, illetve azt is nehéz kitalálni, éppen ki az énekes. A zenekar pályázhat a valaha volt legtöbb frontember díjra. Most éppen Muri Enikő van a frontvonalban, akit nem kényeztettek el jó dallal a zenekar tagjai. Kár érte. 

 

3. Sisi – Bekksztédzs

Szerintünk nincs mit írni róla. Méltán került a dobogóra. Nem lehet meghallgatni, pedig lehet, hogy jó a dal.

 

2. L.L. Junior, KKevin, Rytmus feat. Érdi Baba – Cigányügy

Azahriah példaképe, L.L. Junior összehozott egy kemény négyest, a dal viszont harmat gyenge és átlép a kemény mulatós műfajba, amitől az egykori Mr. Raggamoffin inkább Bunyós Pityura emlékeztet. Igazából nem tudjuk eldönteni, hogy ez komoly, vagy csak egy poén az Elnöki ügy után.

 

1. Alee feat. Mc Hawer – Travis

Az egykori ígéretes tehetség lement olyan mélyre, ahonnan nehéz lesz visszatérni. Bár jeleztük, hogy mulatós nem szerepel a listán, de ez egy kollaboráció. Sajnos. Erre szokták mondani, hogy ezért kár volt felkelni. A szöveg komoly iránymutatás a fiataloknak. 

 

Hajdú B. István

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek