Backstage
2023-12-18

Februárban jön a Bob Marley film - a főszereplő nem akarta ezt a szerepet

A Bob Marley-film sztárja sem hitte el magáról, hogy el tudná játszani a zenészt. A Bob Marley: One Love a legendás zenészről szól, azonban nem sokon múlt, hogy másik főszereplő kerüljön a film élére.

Kingsley Ben-Adir eleinte nem akarta eljátszani Bob Marley-t a reggae legnagyobb alakjáról szóló életrajzi filmben, de a zenész legidősebb fia, a film egyik producere, Ziggy Marley addig győzködte, míg végül kötélnek állt. „Teljesen biztos voltam benne, hogy nem vagyok alkalmas erre a szerepre – mesélte a brit színész az Entertainment Weeklynek. – Nem tudok énekelni. Nem tudok táncolni. Megkérdeztem a producerektől, körülnéztek-e az egész világon, hogy kit kellene felkérni. Azt mondták, igen. Nohát, válaszoltam, akkor válasszatok valaki mást.”

 

Ziggy Marley azonban hajthatatlan volt, ezért Ben-Adir azt gondolta, üsse kő, összerak egy meghallgatás-videót arról, hogyan játszaná el Marley-t. Egy hétig tanulmányozta a zenészről készült felvételeket, és megfogalmazása szerint teljesen rákattant a Marley 1977-es londoni War című koncertjéről szóló anyagra. Ekkor már nem csupán Ziggy győzködte, hogy ő az igazi, hanem az elhunyt zenész népes családjának azon tagjai is, akik részt vettek a Bob Marley: One Love című életrajzi film elkészítésében. Azaz a producerek: Cedella, Marley egyik felesége, Rita, Marley másik lánya, illetve az executive producer, Orly Marley, Ziggy felesége.

A meghallgatás-videó elkészítése közben Ben-Adir rájött, hogy a producereknek mégis csak igaza volt, tényleg neki való a kivételes szerep, és elfogadta a felkérést: „Belemerültem Marley világába, és érezni kezdtem, ki volt valójában ez az ember, és miért csinálta mindazt, ami miatt soha nem fogjuk elfelejteni.”

 

Bob Marley: One Love bemutatja, hogyan lett világhírű a jamaikai zenész, miért akarták megölni 1976 decemberében, s miként vált történelmi jelentőségűvé az 1978 áprilisában Kingstonban adott One Love Peace Concert, amelynek az volt a célja, hogy békét hozzon a súlyos politikai válsággal küzdő Jamaikának, betemetve a lövészárkokat a szembenálló felek között. A film természetesen bepillantás enged Marley fordulatos magánéletébe is.

Ben-Adir megtanult énekelni és gitározni, és a filmben végig ő adja elő Marley dalait. „Nem biztos, hogy mindegyik tökéletesre sikeredett – mondja a színész. – Hosszú időn át sok ember fülét kínoztam a forgatás alatt.” A film végső vágása során Ben-Adir énekhangjához hozzákeverték Marley eredeti felvételeit az autentikus hatás érdekében. „Bobot nem lehet tökéletesen utánozni, mert éneke és tánca belső élményből fakadt, tehát a saját verziómat kellett beletennem ebbe a filmbe, és azt hiszem, működik” – magyarázza Ben-Adir.

A teljesség felé bemutatkozott a Nemzeti Táncszínház deszkáin is

Dámóczi Pusztai Ákos

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek