Backstage
2023-10-12

30 éve jelent meg a Nirvana Heart-Shaped Box videója

Az idén harminc éve megjelent utolsó Nirvana albumhoz végül egyetlen videóklip készült, de az a legtöbb vélemény szerint egyedül erősebb, mint az azt megelőző összes. Ma három évtizede debütált a Heart-Shaped Box videója.

Amint az a lemezt bemutató írásban is olvasható, Kurt Cobain sok korábbi ötletet véglegesített az In Utero lemezen. És bár maga a Heart-Shaped Box dal épp egy erős kivétel, az annak videójában megjelenő motívumok kitalálásra jóval korábban megtörtént. A 2004-ben megjelent Journals (Naplók) könyvben található feljegyzések és rajzok azt bizonyítják, hogy a Ku-Klux-Klan öltözetben sétáló, szőke, kék szemű kislány megjelenítését Cobain először az In Bloom videóhoz képzelte el, ahogyan a pipacsmezőt is:

Szintén egy korai rajzán megjelent már az a motívum is, ahogyan a madarak a kereszten lévő ember bőrét csipkedik, bár itt még Halloween tököt rajzolt a Jézus-figura fejére:

Ahogy az In Utero lemez elkészült és megindult annak felvezető promóciója 1993 nyarán, a zenekar Anton Corbijn fotóssal dolgozzott együtt néhány fekete-fehér fotó elkészítésén. Ez utóbbi részlet korántsem meglepő, ugyanis a holland művész mind a Depeche Mode, mind a U2 számára is főleg ilyen jellegű képi világot álmodott meg. Cobain számára mégsem ez a két zenekar volt a döntő abban, hogy Corbijn rendezze az új album első videóját, hanem a brit Echo & the Bunnymen formáció számára készített videók. Ezeket felesége, Courtney Love mutatta meg neki és rögtön tudta, hogy a fejében körvonalazódó víziókat csakis Corbijn tudja filmre vinni.



Anton Corbijn egyik fotója a zenekarról.

Valamikor ekkoriban dőlt el az is, hogy hiába állt megjelenés előtt Cobain és William S. Burroughs közös kiadványa (The "Priest" They Called Him), az öreg művész visszautasította az ajánlatot, hogy a Nirvana új videójában szerepeljen. Cobain naplói abba is engednek betekintést, hogy ő milyennek képzelte el ezt. A leírás alapján egy fekete-fehér filmet vizionált, amely nyitójelenetében ő és Burroughs egymással szemben ülnek egy asztalnál, egymás kezét fogják és mélyen egymás szemébe néznek. A következő képben az öregember már Kurt mögött áll, a vállát fogja, majd holtan rázuhan. Szelleme távozik, majd Cobain testébe költözik. Itt egy éles váltással Krist Novoselic jelent volna meg a képernyőn, aki new wave szintisnek van öltözve és villódzanak a fények körülötte. Ezután érkezne meg a KKK-ruhában a már említett kislány, de itt a kezét fogta volna egy szintén KKK-tag szülő. Majd lilás fényekre utal, amihez egy New Order videót említ, de nem írta le, hogy melyiket.

Miután ez az ötlet nem tudott megvalósulni, újratervezte az egészet és Corbijn szerint egy olyan forgatókönyvet kapott faxon, amilyen részletgazdag leírást még soha nem kapott senkitől egy zenei videó kapcsán. Ezen még nem ez olvasható, de már egy ahhoz közeli állapot:

Cobain eredetileg technicolor felvételt szeretett volna, de hamar kiderült, hogy erre már nincs lehetőség, ugyanis a technológiát akkora teljesen elvitték Kínába, az pedig nem volt racionális opció, hogy oda utazzanak felvenni az egészet. A technicolor technológia azért lett volna fontos Cobain számára, hogy a színvilággal megidézzék a harmincas évek Hollywood-i filmjeit, elsősorban az Óz, a csodák csodája (1939) című örök klasszikust.

A forgatás végül 1993. augusztus 31-én, a kislemez megjelenése utáni napon kezdődött és mindössze két napot vett igénybe. A helyszín egy Los Angeles-i stúdió volt, ahol végül színes felvétel készült, amit később fekete-fehérre alakítottak, hogy végül manuálisan újraszínezzék, ami megközelítette azt a hatást, amit a technicolor tudott volna.

A két nap azonban több szempontból sem volt zökkenőmentes annak ellenére sem, hogy a rendezővel az összhang végig fantasztikus volt és ez – a lemezt rögzítő Steve Albini esetével ellentétben – utólag sem változott meg. Csakis a legnagyobb rajongással meséltek a felek utólag is a közös munkáról.

Anton Corbijn a videón dolgozva.

A problémákat egy baleset és egy ismét beleszóló feleség, vagyis Courtney Love okozta. Az előbbi csak egy szomorú véletlen volt, ugyanis a keresztre önszántából felmászó öregember egy alkalommal lezuhant és elvitte a mentő, miután súlyosan megsérült. A Love okozta feszültség hasonló volt, mint a stúdiózás ideje alatt februárban: a jelenlétő nem volt szerencsés, a Cobain vállán lévő terhet tovább növelte, hogy végig arról beszélt, hogy jól kell kinéznie, mert ez egy fontos videó. Cobain egy gyenge pillanatában nem bírta tovább és a kezében lévő égő cigarettát elnyomta a homlokán, majd megkérdezte a feleségét, hogy így már elég jól néz-e ki az ő mércéjének. Aki alaposan figyeli a videót, láthatja is a vastag sminket a seben. A kétnapos forgatás utáni napon, 1993. szeptember 2-án a zenekar az MTV Video Music Awards eseményen vett részt, ahol az In Bloom című videójukat díjazták. Aki megnézi az ott készült felvételeket és fotókat, még jobban láthatja a sérülést, ami addig fel is púposodott kissé.

KEVIN KERSLAKE ÉS EGY ÚJABB BALHÉ

Kevin Kerslake neve is sokat mond a legtöbb Nirvana rajongó számára, ugyanis 1992-ben minden videó az ő nevéhez fűződött (Come as You are, Lithium, In Bloom), ahogyan 1993 év elején is ő rendezte a Sliver című korábbi dalhoz készített filmet. Eredetileg ő lett volna a soron következő videó rendezője is, de csupán a forgatás előtt pár nappal, 1993. augusztus 28-án tudta meg, hogy a zenekar végül Corbijn-nal akar dolgozni. Kerslake végül levelet írt a holland művésznek, hogy nem engedi, hogy az ötletei belekerüljenek a videóba, fel is sorolt ötöt. Szintén leírta, hogy mind a zenekar, mind a menedzsment már rábólintott, hogy vele fognak dolgozni. Cobain a forgatás második napján végül felhívta a korábbi rendezőt és meghívta, hogy tartson velük másnap, amikor részt vesznek a már említett díjátadón. Miután ez megtörtént, Kerslake Cobain számára is írt egy levelet, amelyben megköszönte a meghívást, de jelezte csalódottságát, amiért leváltották és állítólag mégis belekerültek az ötletei a videóba. Cobain nem reagált a levélre, de tervben volt egy nagyobb megbeszélés az ügyről, több résztvevővel. Danny Goldberg, a zenekar menedzserének 2019-ben megjelent könyvében (Serving the Servant) arról írt, hogy miután megjelent a videó, Kerslake Cobian-t is beperelte az ötletek miatt, ez pedig mélyen megsértette Kurt-öt, miután ezek ténylegesen az ő ötletei voltak, csak megosztotta azokat a munkára eredetileg felkért rendezővel is. Kerslake végül 1994. március 9-én a zenekart is feljelentette. Miután Cobain egy hónap múlva meghalt, Novoselic és Dave Grohl kibékült a rendezővel, akivel még dolgoztak is együtt a posztumusz megjelent utolsó Nirvana-dal videója kapcsán (You Know You're Right, 2002).



A zenekar és Kevin Kerslake a MTV Video Music Awards rendezvényen 1993. szeptember 2-án. Cobain kezében lánya, Frances Bean Cobain látható.

Visszatérve 1993 szeptemberére, a fekete-fehérré alakított nyersanyagot végül Mexikóba küldték el, ahol képkockáról képkockára haladva, kézzel színezték újra az egészet. A hetekig tartó munkafázis a magyarázat arra, hogy a klip csak 1993. október 12-én debütált az MTV-n.

 

COURTNEY ISMÉT BELESZÓL

Nem is ő lenne, ha nem szólt volna bele még a vágási folyamatba is. Corbijn készített egy saját vágatot, amiről erős meggyőződése volt, hogy nagyon kerek. Love nem volt maximálisan megelégedve azzal, így ő is előállt egy javaslattal. Nem voltak markáns különbségek, de azért mégis más lett egy kicsit. Végül Courtney nyert, így az általa kitalált vágat jelent meg. A rendező sajátja, az úgynevezett Director's Cut csak később, 2005. szeptember 13-án látott napvilágot a The Work of Director Anton Corbijn elnevezésű DVD kiadványon, amelynek még a borítójára is Cobain került, pedig a válogatás tele van nagyobbnál nagyobb nevekkel (a már említett U2 és Depeche mellett a Metallica és a Joy Division számára készített videókkal, de a lista tényleg sokkal hosszabb). Az ”eredeti” videó később a lemez huszadik évfordulója kapcsán kiadott kiadványokon is helyet kapott és egy ideje már megtekinthető a zenekar hivatalos YouTube csatornáján is:

 

Írások az In Utero album 30. évfordulója kapcsán:

- a harminc éves Heart-Shaped Box kislemezről

- a hamarosan érkező újrakiadásokról

- hosszú írás a lemez megszületéséről

- a Nirvana 1993-as évéről

- exkluzív interjú a Nirvana grafikusával

- hazai előadók szólaltak meg az In Utero kapcsán

Johnny Depp

Élmezőnyben menetelnek a fekete-fehérek

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek