Backstage
2023-08-13

Blahalouisiana: „Mi nem az a zenekar vagyunk, akik nagyon megmondják a frankót!”

A Blahalouisiana zenekar az elmúlt tíz év során számos szakmai elismerést szerzett, és közönségük folyamatosan növekszik. Ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen eddigi négy nagylemezük tele van olyan slágerekkel, amelyeket egészen biztosan felvonultatnak augusztus 24-én a Budapest Parkban. Barbival és Jancsóval a Művészetek Völgyében beszélgettünk arról, hogy került egy kígyó a legutóbbi klipjükbe, és miként egyensúlyoznak az elvárások és a kreatív önkifejezés között.

A ’Szeressetek’ c. dalhoz készült a legutóbbi klipetek, amiben egy kígyó is helyet kapott. Van valakinek valami parája a kígyókkal kapcsolatban, vagy egyszerű volt a forgatás?

Barbi: Az a kígyó ott volt abban a lakásban, ahol forgattunk és bár nem vagyunk nagy hüllőrajongók belekerült a klipbe.

Jancsó: Én mondtam, hogy ha már ott van, akkor tegyük bele a klipbe. Emlékszel?

Barbi: Tényleg!

Jancsó: Én nagyon féltem tőle.

Barbi: Én nem paráztam, mert tök kedves volt a tekintete, meg mondták, hogy nem bánt, nem tud megharapni. Viszont nagyon durva volt, hogy mennyire tudott szorítani. Van egy felvételem a Laciról, ahogy a nyaka köré tekeredett és pont lekaptam. Nagyon vicces volt, de kibírtuk és senki nem halt meg és a kígyó is túlélte.

 

 

Ha már a ’Szeressetek’ dalnál maradunk: Azért az előadókban biztos van megfelelési kényszer egyrészt a közönségnek és magának is. Ti hol húzzátok meg ezt a határt? Mi az, amit nem vállaltok már be csak azért, hogy a közönségnek megfeleljetek. Például mennyire mentek a trendek után?

Barbi: Nem tudunk nem a trendek után menni. De elsősorban azt csináljuk, amit szeretünk és ami tetszik nekünk. A Jancsó hozza a dalötleteknek a kilencvenkilenc százalékát, úgyhogy ő tud erről a legjobban nyilatkozni.

Jancsó: Sokat beszéltem erről a Szajával, aki a zövegeket írja és szerintem nem várható olyan Blahalouisiana dal, ahol kőkeményen politizálás van vagy LMBTQ téma vagy ilyesmi. Mi ezeket a klasszikus témákat fogjuk érinteni az 5. lemezen is. Ami ugyanúgy velünk történik, és ugyanúgy örökérvényű mint, amit az elmúlt 4 lemez szövegei meg zenéi. Nyilván próbálunk fejlődni, és azért egy picit karcolgatni a határokat, mert azt szerintem mindig muszáj. Nem nagy titok, hogy a következő dal érinteni fogja a háború témáját, de úgy, hogy politikailag nem foglal állást.

Fotó: sinco

És ez egy szándékos döntés? Ahogy látom a mai előadókat, Azariah vagy például a Carson Coma jobban belemegy a politikai témákba..

Jancsó: Mindenképpen szándékos döntés, mert tudjuk, hogy mi történik körülöttünk, tehát nem burokban élünk. Viszont mi így döntöttünk.

Barbi: Én azt gondolom, hogy a zenének, a könnyűzenének gondolatébresztőnek kell lenni és mi erre törekszünk. Értékeket próbálunk átadni és tudom, hogy a Szaja is ezen a véleményen van. Olyat próbálunk alkotni, aminek több rétege van. Nyilván azokra a dolgokra reagálunk, amik történnek velünk, meg amik a világban zajlanak. De mi nem az a zenekar vagyunk, akik nagyon megmondják a frankót. Mi inkább kérdéseket szeretünk feltenni, hogy a zenehallgatás és a szövegelemzés után el tudjon rajta gondolkodni a hallgató és el tudja dönteni maga, hogy mit gondol.

Jancsó: Ez érdekes, mert a Barbi azt mondja, hogy gondolatébresztő. Én pont a Carson Comát, az Azariaht vagy a Csak neked kislányt gondolom sokkal jobban gondolatébresztőnek, mint minket. Én magunkat inkább érzelem ébresztőnek gondolom. Például a ’Szívemet kitépted’, a ’Sokat bír’ vagy a ’Szeressetek’ vonal inkább ősi érzelmeket hoznak vissza vagy keltenek fel újra.

És a rajongókon mit láttok, elégedettek ezzel a döntésetekkel? Nem kaptok olyan visszajelzéseket, hogy elvárnák tőletek, hogy állást foglaljatok bizonyos társadalmi vagy politikai kérdésekben?

Jancsó: Én nem érzem azt, hogy ezt követelnék.

Barbi: Én sem. Ez akkor tud jól működni, hogyha nagyon organikusan a zenekarból jön és van egy olyan egységes üzenet, ami mellett mindenki ki tud állni. Akkor tud ez nagyon jól működni, ha önazonos.

Tudom, hogy nálad Barbi ez a fast fashion - slow fashion ügy az, ami mellett többször kiálltál. Ez akár igaz lehet az egész zenekarra vagy ez csak egy egyéni döntés volt?

Barbi: Próbálunk tudatosan élni az élet minden területén, de nyilván bent ülünk most már két turné buszban, ami nem túl környezetkímélő. Szóval a saját életünkben próbálunk meg tudatosak lenni. Nekem az öltözködés a nagy része a színpadi létemnek. Azt szeretném közvetíteni a fiatal lányoknak és fiúknak, hogy fel lehet rúgni az általunk és a social média által közvetített „normákat”. Nem kell ahhoz sok új cucc, hogy jól érezd magad, hanem belül kell, hogy jól érezd magad és utána kívül mindegy, hogy mi van rajtad.

Augusztusban újra beveszitek a Budapest Parkot. Ilyenkor minden zenekar készül valami extra produkcióval vagy valami különlegességgel. Nálatok mi várható? Mit árulhattok el?

Barbi: Mi egy nagyon jó rock koncerttel készülünk és lesznek hangszeres vendégek is, így néhány dal új köntösben is felcsendül.

Jancsó: Nem akartunk ráhúzni erre a koncertre semmi erőltetett tematikát. Úgy voltunk vele, hogy most kicsit levesszük magunkról ezt a nyomást. Tavaly nyilván egy nagyobb érzelmi löket volt, hogy 10 éves a zenekar és 2 órás koncertet adtunk. Most egy felszabadultabb koncertet tervezünk.

Mindenképpen azt fogjuk adni, ami most éppen a Blaha a 11. évében, 4 lemez után. Sőt már felvettük az új dalt, így azt biztosan el fogjuk játszani a koncerten. Úgyhogy nagyon várjuk a közönséget!

Kíváncsian várom! Sok sikert kívánok nektek és köszönöm szépen az interjút!

---

Borítókép: sinco

Szeder kert

Kyziridis beállt, lőtt és döntött

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek