Backstage
2023-02-08

A Russkaja jelenség – akiket bojkottált a világ

A kommunizmus idején, 1984-ben, volt egy olimpia Los Angelesben, ahol nem versenyeztek magyar sportolók. Ezt az olimpiát a szocialista tömbbe tartozó, illetve velük szoros gazdasági kapcsolatban lévő országok bojkottálták, kivéve Romániát és Jugoszláviát. A Magyar Olimpiai Bizottság szintén a bojkott mellett döntött. 2023-ban nem csak a sport szenvedi meg a világpolitikai játszmák következményeit, hanem a kultúra is kap egy ciánkapszulát.

A Russkaja egy osztrák zenekar, a tagjai osztrák állampolgárok, mégis rengeteg támadás érte a bandát a nevük miatt, és 18 év után kénytelenek feloszlatni magukat. Az orosz születésű Georgij Makazaria frontember 30 éve költözött Ausztriába, és az orosz népzenét ültette bele a Ska-punk stílusba. A háború kitörése óta a koncertjeiken kiálltak a béke mellett és elitélték az agressziót. Georgij többször hangoztatta, hogy szégyelli, amit szülőhazája tesz. A koncertek ezzel a mondattal kezdődtek: „ Hé Moszkva, állítsd meg ezt a kibaszott háborút!”  Tavaly nyáron a VéNégy fesztiválon láttuk őket utoljára, ahol szintén elitélték az orosz agressziót. Erről itt írtunk. Magyarországon több fesztiválon is felléptek az évek alatt, a Szigettől a Fezenen át a SZÍN-ig.   Mint írják a közleményükben:

 „A dalaink egykor szórakoztatók voltak, ma viszont már csak keserűség, és a zenekar tagjai már nem tudnak úgy színpadra lépni, hogy ne érezzék ezt a keserűséget minden egyes megszólaló hangban és minden egyes elénekelt szóban. Az összes megírt dalszövegnek most már teljesen más jelentése van, és ezt a zenekar egyik tagja sem akarja képviselni, hiszen ezekben az időkben csak a háborúval, a halállal, a bűnnel és a kiontott vérrel társul.”

Talán nem kell sokat magyarázni, hogy a Russkaja zenekarnak mennyi köze van az Orosz – Ukrán háborúhoz. Azt viszont már hosszasan kéne nekem magyaráznia valakinek, hogy mégis miért kell a nevüket összemosni egy háborús politikai játszmával. Amikor azt olvasom, hogy a 2024-es párizsi olimpián részt vehetnek orosz és belorusz sportolók, akkor kicsit úgy érzem, kezd a világ jó irányt venni. De a következő hír már arról szól, hogy ha részt vesznek orosz és belorusz sportolók a 2024-es párizsi olimpián, akkor más országok fogják bojkottálni a versenyt. Utoljára ilyet gyerekként csináltunk, hogy megsértődtünk, ha egy nagyobb fiú is beállt focizni közénk a Felszabadulás lakótelep méltán híres betonpályáján. Sőt, nem csak megsértődtünk, hanem még a labdát is hazavittük. Gondoltok is magunkban, hogy most aztán jól megmutattuk neki, minket nem akármilyen fából faragtak. Majd amikor hazaértünk, épp csak nem hágott meg minket az unalom. A nagyobb fiú pedig beállt másokhoz játszani.

Valahol hasonló eset játszódik le a nagyvilágban is, csak az olimpiai részvétel kapcsán nem kérdezi meg senki a sportolókat, hogy ugyan zavarja e őket, ha orosz olimpikonok is részt vesznek az eseményen, és az olimpia helyett esetleg nem szeretnének inkább otthon maradni és szexuális viszonyba kerülni az unalommal. Az az esemény a zsarolás fő célpontja, ami minden sportoló álma, ahova minden sportoló szeretne kijutni, ami az elsődleges és végső célja egy sportolónak, amikor gyerekként lemegy az uszodába, vagy felveszi a futócipőt. Ezekkel a bojkottokkal senki mást nem büntetnek, csakis a sportolókat és a sportszerető embereket. Azokat a sportolókat, akik egész eddigi életüket arra szentelték, hogy egyszer képviselhessék hazájukat. Azokat büntetik a bojkottal, akik ugyan annyira felelősek a háború kirobbanásáért, mint a Russkaja zenekar, vagy a nagyobbik fiú a Felszabadulás lakótelepről. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy célravezető, ha a kultúra ilyen mértékű öncenzurára kényszerül. A Russkaja zenekar fennállásának 18 évében pont a multikulti egyik zászlóshajója volt. Békében megfértek egymás mellett a színpadon az orosz énekes, az ukrán basszeros, az olasz szaxofonos, a német hegedűs hölgy és három osztrák, akik alkotják a zenekart. Volt még egy magyar alapító dobos is a zenekarban, Titus Vadon, aki már elhagyta a bandát.  Csak azért nem lehet megbélyegezni sportolót, zenészt vagy festőt, mert földrajzilag ott született, ahol Oroszország elterül. A kirekesztés soha nem lehet legitim. Sem bőrszínre, sem vallásra, sem származásra. Pár politikus vitája nem attól fog megoldódni, ha a hétköznapi emberek szintjére kerül a konfliktus és jogot éreznek arra, hogy orosz származású előadóművészt az interneten megfenyegessünk, illetve azzal vádoljuk, hogy oroszbarát terrorista. Ami az egész közleményben a legszomorúbb, hogy már ők maguk sem élvezik, amit csinálnak, mert az orosz nyelv és kultúra egy végleges sérülést szenvedett, ami kihatott rájuk is és ezzel jött az internet népének a haragja is.

Ha ez a fajta kirekesztés mostantól elfogadott, akkor a pulikutyák joggal kérik a németjuhászok kitiltását a futtatókból, mert volt egy diktátor, akinek Blondi nevű németjuhász kutyája volt. Sőt, akinek ilyen kutyája van, az a náci Németország szimpatizánsa. Nyilván nem. A zsarolásokkal kikényszerített bojkott az olimpiáról pont annyira őszinte végeredményt szül, mint a Felszabadulás lakótelepen a nagyfiúval szembeni kirekesztés, hogy bár hazamentünk, és elértük a célunkat, nem focizott velünk a srác, de nem érte meg. Mert mi focizni akartunk.

Ma a Russkaja zenekar a nagyfiú a lakótelepről, akivel nem akarnak játszani, mert nagy, erős a lövése és különben is a másik lakótelepről jött, akik ős ellenségeink. Azt nem tudjuk miért, de aki nem itt lakik ezen a telepen, azt nem szeretjük. A Russkaja 18 év után a szórakoztatásból áttért a szorongásba. Szorong, mert a háborúban oroszul lőnek, és az orosz nyelv és orosz akcentus mára nem kívánatos lett, mint az orosz sportolók a világversenyekről. Ahogy Karády Katalin nem kívánatos színész lett Magyarországon, és 1951-től 1990-ben bekövetkezett haláláig nem játszhatott több filmben, úgy lett nem kívánatos a Russkaja is. És Karády Katalin elszenvedte a megvezetett emberek dühét, mert ha vidéken lépett fel egy rendezvényen, akkor megdobálták az egykor ünnepelt dívát. Az ilyen és ehhez hasonló tettekért bocsánatot kell kérni. Legalább önmagunktól. De ha nem tudunk tanulni a múlt hibáiból, akkor valahogy hallgassunk a józan eszünkre. Ahogyan ezt a Cseh Olimpiai Bizottság is teszi. Kiadtak egy közleményt, miszerint

„A Cseh Olimpiai Bizottságnak nem áll szándékában bojkottálni a 2024-es párizsi olimpiát, amennyiben orosz és belorusz sportolóknak engedélyezik a részvételét a játékokon. A bojkott számunkra szóba sem jöhet, mert nem akarjuk büntetni a cseh sportolókat. Bocsánatot kértünk az 1984-es Los Angeles-i olimpia bojkottja miatt, és nem akarjuk megismételni ezt a szomorú kommunista korszakbeli tapasztalatot” – mondta a bizottság képviselője.

Tehát ha van józan gondolkodás, akkor van kultúra, van sport és van multikulti, és talán akkor van Russkaja is. Viszont ha a kirekesztés és a megbélyegzés teret nyer magának, mondván ezzel ítélik el az agressziót, akkor tényleg nincs sok hátra egy békeháborúig, ami az emberi élet védelme miatt tör ki.  

A Russkaja zenekar közleményének utolsó része:

„Reméljük mindenki megérti, hogy milyen poklon megyünk keresztül ennyi év után, mert a saját gyerekünket cipeljük a sírba. Búcsúajándékként fogadjátok az új és utolsó albumunkat:”

 

Chatbot háború

Pink Floyd

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek