Backstage
2023-07-11

Charlie Wattsnak, a Rolling Stones dobosának gyűjteményéből rendeznek árverést Londonban

Charlie Wattsnak, a Rolling Stones dobosának könyveit és dzsesszrelikviáit bocsátják árverésre szeptemberben Londonban - számolt be róla a BBC hírportálja hétfőn.

A két éve elhunyt zenész megszállottan gyűjtötte a modern szépirodalmi köteteket. Könyvtárában több tucatnyi ritka, első kiadású könyv szerepelt, köztük F. Scott Fitzgerald A nagy Gatsby és Arthur Conan Doyle A sátán kutyája című regényének ritka példánya. A dobos dzsesszkollekciójára szintén lehet majd licitálni a Christie's szeptember végére tervezett árverésén, amit a legfontosabb tételek bemutatása előz meg New Yorkban, Los Angelesben és Londonban.

Az aukció egyik fénypontja A nagy Gatsby árverése lesz. A kötetet Fitzgerald az MGM hollywoodi filmstúdió forgatókönyvírójának, Harold Goldmannak dedikálta, akivel az 1938-as Oxfordi diák című filmen dolgozott együtt. A könyvért előzetes becslés szerint 200-300 ezer fontot (90-135 millió forintot) is fizethet egy gyűjtő.
    "Köszönettel Harold Goldmannak, e történet eredeti 'Gatsbyjének', mert megengedte nekem, hogy a múlt ezen titkait feltárjam" - írta az ajánlásban Fitzgerald. A Sherlock Holmes-regény első kiadásában Doyle egy rövid bejegyzése is olvasható: "Mielőtt megírtam ezt a könyvet, bebarangoltam Dartmoort", amivel az író a regény helyszínére utalt.

z27490836IEG,Zmarl-Charlie-Watts--perkusista-Rolling-Stones--Na.jpg (853×675)

A ritka első kiadások között licitálni lehet még Agatha Christie, P.G. Wodehouse és James Joyce regényeire is. Watts gyűjteményéből a bayeux-i falikárpit egy viktoriánus másolata is eladó. A normannok 1066-os angliai hódítását ábrázoló, történelmi falikép értékét 12 ezer fontra (5 millió forintra) becsülték. Paul Sexton, Watts életrajzírója elmondta, hogy a dobos nagyra becsülte az időt, amit otthon tölthetett, és utazásai alatt rengeteget olvasott, az irodalom fontos szerepet játszott a felkészülésében.

Az életrajzíró szerint nem azért hajtotta fel a ritka példányokat, mert arra számított, hogy egyszer sokat érnek majd, hanem azért, mert nagy örömet szerzett neki, hogy szakértők segítségével felkutathatta és megszerezhette őket. Watts a könyvek mellett az amerikai polgárháborús tárgyakat és dzsesszrelikviákat, dobfelszereléseket és régi autókat is gyűjtött. A dzsesszlemezeket kamaszkorától gyűjtötte, és ahogy a Rolling Stones együttes befutott, ez a szenvedélye még nagyobb lendületet kapott. Sexton elbeszélése szerint nemcsak a lemezek vonzották, hanem a fellépők ruhái is. Ha egy klasszikus albumon egy zenész egy különleges inget viselt, azt neki is meg kellett szereznie - mesélte az életrajzíró.

A kedvenc szaxofonosa Charlie Parker volt, akinek számos relikviáját ugyancsak megszerezte. Sexton azt is elmondta, hogy Watts mindig megütközött azon, hogy a Rolling Stones relikviái iránt is mekkora az érdeklődés, és kicsit bolondnak tartotta az ilyen rajongókat. A zenekar számára inkább jelentett munkát, ugyanakkor nagyon büszke is volt rá. Az aukciót a Christie's londoni székházában két részletben tartják: szeptember 28-án rendezik az élő árverést, az online aukció pedig szeptember 15. és 29. között zajlik majd.

DE-hallgatók a 31. Universiadén

Wimbledon - Bondárék kiestek a nyolcaddöntőben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek