Backstage
2022-02-02

Jön az új Idea album

Platón szerint a világ, amelyben élünk, csupán az árnyéka a tökéletes és teljes valóságnak, az ideák eszményi világának számunkra felfogható képmása. Valahogy így működik a zene és minden más művészet is. Próbálunk állítani valamint, el akarunk mesélni egy történetet, hangot kívánunk adni az érzéseinknek, a hallgatók/nézők pedig befogadják az általunk megénekelt és megzenésített valóságunkat.

 Csakhogy ott vannak a befogadók saját valóságai is, melyekben a mi történeteink – az ideák árnyékaihoz hasonlóan – csak a saját élményeikre, tapasztalataikra, világaikra vetülve képesek életre kelni. És valljuk be, ez a legcsodálatosabb az egészben.

A zenekar tagjai: Bajnai Marcell (ének, gitár), Jankó Marcell (basszusgitár), Sárszegi Dávid (dob) Az Idea (korábban 1LIFE) egy 2016 óta aktív rockzenekar. A Szolnokon alapított trió tagjai jóformán együtt nőttek fel a közös zenéléssel eltöltött évek alatt, az első pillanatban kialakult szoros barátságnak köszönhetően pedig egymás minden mozdulatát, rezzenését és gondolatát jól ismerik a színpadon, a próbateremben vagy éppen a kedvenc helyük teraszán.

Az első találkozás óta mára valódi alkotóközösséggé kovácsolódtak, a cél viszont ugyanaz maradt: valami olyat alkotni, ami szakmailag és gondolatilag is egyedi és kiemelkedő tud lenni, amellett, hogy a lehető legtöbb emberhez eljutnak a dalok és a zene által elbeszélt üzenetek, történetek. 2016-os bemutatkozó koncertjük óta már az ország szinte minden szegletében színpadra álltak, kezdetektől fogva saját számokból álló repertoárral. Voltak már többek között a Kiscsillag, a Blahalouisiana és a Zaporozsec előzenekara, 2019 nyarán közönségszavazással bekerültek az East Fest programjába, Esztergomban a Comedium Corso nagyszínpadán szórakoztathatták a fesztiválozókat, az évet pedig Budapesten az Akvárium Klub KisHalljában zárták.

A színpadi rutin és az egyre gyarapodó rajongótárboruk szeretete mellett a szakma elismerését is megszerezték. 2018- ban elnyerték a Ceglédi Utcazene Fesztivál fődíját, 2019-ben pedig a törökszentmiklósi AztaQ-n elért első helyezésükkel bejutottak az Öröm a zene! országos tehetségkutató-sorozat döntőjébe. A pandémiai kirobbanása óta, a bizonytalan körülmények ellenére is arra törekednek, hogy a lehető legtöbb alkalommal állhassanak színpadra a fővárosban és vidéken egyaránt, amire szerencsére a 2020–2021-es szezonban is volt alkalmuk bőven önálló koncertek formájában, illetve vendégzenekarként is.

Első nagylemezük 2019 januárjában jelent meg Nincsen kérdés címmel, a második album pedig 2022. február 25-én érkezik.

A Gyorsan eltűnő hosszú napok címet viselő anyagról néhány dal már napvilágot látott, ezek közül több is videoklip kíséretében, például a Valóság vagy a Farkasszem, amelynek elkészülését az NKA Könnyűzene Kollégiuma támogatta.

Csak a DEAC!

Csokonai Színház - Debrecen

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek