Backstage
2023-06-16

Tupac halála még 27 év után is megoldatlan

Merénylők végezték ki, amikor a koncertjére tartott az akkor 25 éves Tupac Shakurt. Mai napig nem tudni, ki volt az elkövető, és miért gyilkolta meg a rappert.

Tupac Amaru Shakur 1971-ben született New Yorkban. Különleges nevét II. Tupac Amaru (jelentése fénylő kígyó) inka nemes után kapta, akinek vezetésével felkelés tört ki a spanyol gyarmati uralom ellen Peruban. Azért is beszédes ez a név, mert rokonai nagy része – köztük édesanyja és édesapja – aktív tagja volt a szélsőbaloldali Fekete Párducok nevezetű radikális csoportnak.

Legtöbb dalszövege erőszakkal teli gyermekkoráról, a gettó nehézségeiről, a rasszizmusról, társadalmi problémákról, vagy éppen más rapperekkel való nézeteltéréseiről szól. Tupac volt az egyik főszereplője a keleti- és nyugati-parti rapperek között kialakult konfliktusnak, miután összetűzésbe került Notorious B.I.G.-gel (másik nevén Biggie Smalls) és kiadójával, a Bad Boy Records-szal.

last-tupac-shakur-photo-suge-knight-640x398.jpg (640×398)

Tupac utolsó ismert fotója

1994 őszén Shakurt meglőtték, majd kirabolták ismeretlen tettesek a manhattani Quad Recording Studios halljában. A rapper később Sean Combsot (ismertebb nevén P. Diddy-t), Andre Harrellt és Notorious B.I.G.-t vádolta ezzel kapcsolatban, akiket éppen a támadás után látott. A Bellevue Kórház orvosai szerint Shakurt ötször találták el; kétszer fejét, kétszer az ágyékát és egyszer – a kezén keresztül – a combját. A kórházból a műtét után három órával jelentkezett ki. Az azt követő napon Shakur tolószékkel jelent meg a bíróságon, ahol bűnösnek találták három rendbeli molesztálásért, és tizenegy hónapot börtönben is töltött.

Tupac-Shakur-1993.jpg (1600×1101)

1996. szeptember 7-én, Las Vegas-ban Tupac Shakur a Death Row stúdió főnökével, Suge Knighttal részt vett egy bokszmérkőzésen, majd verekedésbe keveredett Orlando Andersonnal, aki egy ellenséges banda egyik embere volt. A konfliktust az idézte elő, hogy Anderson csapata az év elején kirabolta a Death Row stúdió egyik alkalmazottját. A balhé után Tupac és Knight kocsival indultak a rapper aznapi koncertjének helyszínére.

Negyed órával este 11 után, mikor megálltak egy piros lámpánál, egy fehér Cadillac gurult a BMW-jük mellé és a hátsó ülésről tüzet nyitottak Tupac-ra. Összesen négyszer találták el, kétszer mellkason, egyszer a karján és egyszer a combján, az egyik golyó Tupac jobb tüdejébe fúródott. Suge Knightot a fején találta el egy repeszdarab.

Miután a rendőrség és a mentők a helyszínre érkeztek, a haldokló Tupacot kórházba szállították, ahol két műtéten esett át: a jobb tüdejét eltávolították és mesterséges kómába helyezték, miután többször megpróbált felkelni az ágyból. Suge Knightot szeptember 8-án, másnap kiengedték a kórházból, a nyomozóknak azt mondta, hogy „hallott valamit, de nem látott semmit” a lövöldözés estéjén.

Szeptember 12-én délután a tüdőeltávolítás miatt Tupac légzése összeomlott, az orvosok megpróbálták visszahozni, de nem tudták megállítani a vérzést. Édesanyja döntött úgy, hogy kapcsolják le a lélegeztetőgépről. Tupac Shakurt 1996. szeptember 13-án, pénteken 4:03-kor nyilvánították halottnak. Az ötödik stúdióalbuma, The Don Killuminati: The 7 Day Theory két hónappal a halála után, 1996. november 5-én jelent meg.

Tupac maga nem szolgált sok infóval a támadóját illetően, pedig állítólag meg volt rá a lehetősége. 2014-ben a lövöldözéshez elsőként kiérkező rendőrjárőr, Chris Carroll elmondta egy interjúban, hogy a haldokló Tupac nem árulta el, hogy ki lőtt rá. Amikor Caroll megkérdezte, hogy mi történt, a rapper mindössze egy káromkodással válaszolt.

A rapperhez több szálon köthető Suge Knight fia, Jacob Knight szerint az 1996-os hírekkel ellentétben nem halt bele az lövöldözésbe 2Pac, aki állítólag jelenleg Malajziában éli mindennapjait. Persze ilyen pletykák folyamatosan vannak, hogy Elvis, Hitler, Morrison valahol a világ eldugott szegletében köszönik szépen jól vannak. 

Greg Kading, Las Vegas korábbi rendőrfőnöke úgy tartja, Tupac akkor írta alá a halálos ítéletét, amikor verekedésbe keveredett Orlando Andersonnal, aki hamar a gyilkosság első számú gyanúsítottjává lépett elő, de a mai napig nem tudták rábizonyítani a bűncselekményt.

mgid:arc:imageassetref:bet.com:289258b5-0706-4f5c-8c5b-34526179a347 (1600×900)

Bár Kading biztos abban, hogy a lövéseket Anderson adta le, aki a fehér Cadillacben utazott, más teóriák is léteznek. Chuck Philips újságíró szerint a merénylet Tupac régi ellenfele, Biggie Smalls megbízásából történt, ő szolgáltatta a gyilkos fegyvert is. Biggie Smalls alig fél évvel Tupac halála után rejtélyes körülmények között, hasonló módon vesztette életét, amikor egy másik autóból rálőttek, és a négy golyó súlyosan megsebesítette, ami végzetes lett.

Tehetséges beállóssal erősített a DEAC kézilabdacsapata

A Debreceni Nemzetközi Iskola IB Magyarország első IB Continuum iskolája lett

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek