Backstage
2023-02-07

Just Mustard – a shoegaze legújabb csillagai a Dürer Kertben

Idén nem csak december ötödikén érdemes fényesre pucolni a cipőket, hiszen április 3-án végre Budapestre - egész pontosan a Dürer Kertbe - érkezik a shoegaze legújabb csillaga, a Just Mustard, ahol garantáltan lesz ’cipőbámulás’ bőven.

Aki a 2020-as években is a shoegaze-t/noise rockot részesíti előnyben, annak nem feltétlenül kell megelégednie  A Sonic Youth és a Hüsker Dü régi albumaival. A 2016-ban alakult öttagú Just Mustard Írországból szállítja a friss zenét régies hangzással, Katie Ball énekes vokálja pedig évtizedekkel korábbra invitál bennünket.

2018-ban megjelent Wednesday című debütáló albumuk máris meghozta a várva várt népszerűséget, hiszen annak ellenére, hogy a dalokat minden külső segítség nélkül egy kis házi stúdióban vették fel, rögtön kaptak is egy jelölést vele a Choice Music Prize-on, ami Írország egyik legnagyobb zenei elismerése hazai zenészek felé. Azt ezt követő nyáron már a The Cure előzenekaraként léphettek színpadra Dublinban.

Második albumukat már ezen elvárásokhoz mérten egy brooklyni kiadó égisze alatt rögzítették, mely Heart Under címmel, 2022 májusában látott napvilágot. Az ír slágerlistákon a 17. helyen nyitott a lemez, mely remek példa arra, hogyan lehet előnyt kovácsolni a több, mint egy évig tartó világjárvány okozta lezárásból és a bezártság szülte személyes küzdelemből.

 

Különlegességként még elmondható, hogy a zenekar a lemezhez David Wrench-et kérte fel producernek, aki korábban olyan nagy nevekkel dolgozott együtt, mint Frank Ocean, FKA Twigs, vagy Jamie XX. Szerettük volna valaki olyannal felvenni a lemezt, aki csinált már pop és elektronikus felvételeket is korábban, és nem csak a rock határain belül ismerős – nyilatkozott Katie.
Bár 2020 mélyén íródott, a Heart Under egy olyan kor személyes dokumentum, amely nem kommentálja a külvilág valóságát.  „Mindig arról írok, ami a fejemben zajlik, nem pedig bárki máséról” – mondja Katie.  „Mindannyian a zenét használjuk a menekülésre, és jó, ha a zenével ki tudunk szakadni az életből.”

Virág Aladár

Jelentősen megváltozik a felsőoktatási felvételi

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek